Íme a tökéletes, belül krémes, kívül ropogós SÜLT KRUMPLI 3 titka

Háromszor főtt-sült hasábburgonya – elsőre meredeken hangzik ennyit foglalkozni a tökéletes sült krumplival, ugye? Pedig van, ami megéri a fáradozást!

Heston Blumenthal, a nagy kísérletező, az étel és az étkezéstudomány lelkes kutatója ezt is megoldotta. Mármint, hogy miként készül a tökéletes sült krumpli, amely háromszor főtt-sült. Újra egy krumpliétel, tehát újra át kell vennünk az irányítást. A keményítőnek itt is óriási szerepe van, de most nem bent akarjuk tartani a krumpliban, mint a burgonyapürénél, hanem arra használjuk, hogy ropogós legyen a burgonyánk. Ez, és a minél kevesebb nedvesség a titka ennek az ismeretlen ismerős ételnek.

A hasábra vágott burgonyáról hideg vízben leöblítjük a felesleges keményítőt, majd hideg vízben feltesszük 20-30 percre forrni-főni. Leszűrjük, majd alaposan megtörölgetjük, és rácsra téve megszárítjuk. A száraz hasábokat a fagyasztóba tesszük legalább 1 órára, ettől még jobban kiszáradnak, a felületükön száraz keményítőszemcsék maradnak csak.

Ezután 130 fokos olajban 5 perc alatt aranyszínűre sütjük kisebb adagokban, hogy ne nagyon hűljön le az olaj. Papírtörölközőre szedjük, majd újra mehet a mélyhűtőbe 1 órára. Az előkészítés fázisa lezárult, ettől kezdve tárolhatjuk a burgonyát a fagyasztóban napokig, akár hetekig is, ha jól lezárt edényünk van. Ugyanis, ha túlzottan kiszárad, az se jó, mert akkor a belseje sem lesz könnyű, krémes. Tehát a fagyasztóval óvatosan!

Az utolsó sütés jön, mégpedig egyenesen a mélyhűtőből: 180 fokos olaj, kis adagok, kb. 6-7 perc. Az eredmény aranybarna, ropogós, belül könnyű, szinte habos-krémes burgonya.

A keményítő megint nem tudott győzni, és pontosan erről szól a tudatos főzés. Ráadásul – bár valóban munkaigényes – napokkal előre elkészíthető, és a végén csak pár perc sütés kell. Ugye, hogy nem olyan ijesztő?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek