Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A Wendy's chili

A Wendy's chili
A Wendy's chili
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Habár hét egységet is nyitott Magyarországon az amerikai Wendy’s étteremlánc, mégsem tudott végérvényesen lehorgonyozni nálunk. 2002 júniusában bejelentették megszűnésüket és – sokunk sajnálatára – egy hónap múlva már hírük-hamvuk sem maradt. Akkoriban gimnazista társaimmal tanítás után csapatosan szálltuk meg a legtutibb hamburgerezőt az Oktogonnál, ahol hatalmas szögletes buciban, szögletes hússal ettük a szendvicseket. Ha valami meleg ételre vágytunk, vagy csak úgy második fogásnak, rendeltünk a chilijükből is. Egyszerűen megunhatatlan volt. Most megtaláltam a receptjét, és elhoztam a korábbi híveknek, illetve a most alakulóban lévő chili-hívő bázisnak.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Fűszerezéshez használhatunk előre bekevert mexikói keveréket. Forrón és langyosan is isteni ez a szívmelengető fogás!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát egy nagy, mély serpenyőben kevés olívaolajon lepirítjuk.
  2. Mellédobjuk a zúzott, aprított fokhagymát és a kimagozott szeletelt chilit, hagyjuk, hogy kicsi színt adjon és kellemes illatok szálljanak fel az edényből.
  3. Hozzátesszük a darált húst, sóval, borssal, kifehéredésik pirítjuk, majd a többi fűszert is rászórjuk, közben keverjük meg többször.
  4. Ha már a kieresztett húslé elpárolgott, hozzáadjuk a szeletelt zellerszárat és a kockázott zöld paprikát. Pár percig összepároljuk az egészet.
  5. Ekkor jöhet a hámozott, kockázott paradicsom, az ecet, a cukor és ízlés szerint egy kis reszelt étcsokoládé.
  6. Főzzük el kissé a levét, majd adjuk hozzá a babot. Fűszerezzük újból, és pároljuk még úgy 20-30 percig.
  7. Amikor elkészült, szedjük mély tálkákba a chilit, reszeljünk rá cheddar sajtot, úgy tálaljuk, Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 280
elküldve: 7
receptkönyvben: 390
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

chilis bab, chili con carne

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Takeshi
Takeshi Sat, 2017-04-22 00:01

Anno suli mellett én dolgoztam a Wendy's-ben, a chili úgy készült hogy a hamburger húspogácsák (tisztán fagyasztott darált marhahús téglatestek) elég sűrűn szétestek, ezért azok mentek a chilihúsos dobozba, ez lett áttörve, ment mellé konzervből a bab, stb, és a fűszerek szárított por formában, aztán az egész össze lett főzve. Egyébként nagyon higiénikus és ellenőrzött volt minden lépés, nyugodt szívvel ajánlható.

Blasius
Vadhagyma / Blasius Wed, 2017-01-11 18:42

Köszönöm a receptet, mert én is nagy fun-ja voltam a helynek. De a receptben nagyon sok a változó. Sok benne a "lehet", meg az "ízlés szerint" Olyan ott sosem volt, hogy akkor egy kicsit kevesebb borssal kérném. Ahogy adták úgy volt jó. Emlékszem milyen nagy kondérokban állt nekik. De remek a recept csak a Wendy's cimkét elhagyhatnánk, mert ez egy egyszerű sztenderd chily recept.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2017-01-12 13:39

Szia! Azért, ha akartad megsózhattad, borsozhattad még pluszba, hogy a saját szád ízére formáld. A nagy kondérra, amiben gőzölgött, tökéletesen emlékszem én is. A név azért marad, mert ugyan az eredeti recept nincs fent a neten (szigorúan titkos), de egy pár megfejtős leírás szerepel. Én ezeket néztem át és próbáltam emlékezetem alapján, a legjobb tudásom szerint leírni. Nekem ez a Wendy's chili. Jó is, hogy írtál, ma este elkészítem! Üdv, Gréti

márta66
márta66 Mon, 2015-11-23 10:26

Ó a Wendy's-t én is nagyon sajnáltam. A legfantáziadúsabb gyorsétkezde lánc volt, igazán kár értük! A héjában sült krumplijuk azzal a tejfölös (joghurtos) trutyival pl, felejthetetlen! (A "hasonszőrű" helyekről már nem ilyen jó a véleményem, bár évente 1-2 -szer el lehet csábulni:-) - Nem lesz bajunk tőle!) És köszi a receptet!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2015-11-23 18:16

Bizony, bizony a szívemből szólsz, kár értük, a mostaniak kevésbé jók, de évi egy-kétszer ér elcsábulni! üdv, Gréti

691
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
chili 1 db
darált marhahús 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
római kömény 1 teáskanál
koriander 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
étcsokoládé 5 g
barna cukor 1 ek
ecet 2 ek
halványító zeller 2 közepes szár
zöld kaliforniai paprika 3 db
konzerv paradicsom 800 g
vörösbab 400 g
fejtett lóbab 400 g
cheddar sajt 20 dkg