r
Nosalty Logó

Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 889 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 3552 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    244 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1751.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    419.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1315 micro
  • β-karotin
    3139 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 889 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    220 g

Zsír

  • Összesen
    196.1 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    978 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7007.5 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    1100 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    385 mg
  • Foszfor
    2698 mg
  • Nátrium
    2500 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    217.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1678.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1511 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    223 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    63 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    949 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12555 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1051 micro
Összesen 3552 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    267.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    201 micro
  • β-karotin
    479 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 132 kcal

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

Elkészítés

A vadashoz

  1. A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, kiszedjük a szalonnákat, majd beletesszük a lábasba a libazsírt. Az apróra vágott hagymát megpároljuk, fokhagymát zúzunk bele. Beletesszük a babérlevelet, borókabogyót, kakukkfüvet, mustárt, sót, borsot, pirospaprikát és a csíkokra vágott húst és ezt a zsírban sütjük.
  2. A zöldségeket apró lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a húshoz és ezzel együtt még tovább pároljuk. Felengedjük vízzel, addig pároljuk fedő alatt, míg meg nem puhul a hús.
  3. Tejfölös habarást készítünk, a tejfölt egy keverőtálban a liszttel habverő segítségével simára keverjük. A forró szaftból merünk a habarásra, jól elkeverjük, lehúzzuk a lábast a tűzről, és belekeverjük a habarást. Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos, nehogy összemenjen a tejföl.
  4. Pár percig még összeforraljuk. Ha kész, ízlés szerint kevés citromlevet és csipet cukrot keverünk bele, hogy pikánsabb legyen.
  5. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemléket kockákra vágjuk a szalonnával együtt, és egy tepsibe rakjuk, addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  6. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet megdinszteljük.
  7. A tojásokat elvekerjük a tejjel. Sózzuk kissé, borsozzuk.
  8. Megvárjuk míg kihűl a zsemle, majd egy nagy keverőtálba tesszük és nagyjából összemorzsoljuk.
  9. Összekeverjük a zsemlét, a tejes tojást és a petrezselymes hagymát. Keverünk még hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható massza legyen belőle. Hagyjuk 10 percig pihenni, majd ízléses kis gombócokat formázunk belőle.
  10. Egy nagy fazékba bőséges vizet engedünk, ételízesítőt rakunk bele és felforraljuk, majd kis lángon hagyjuk. Kanállal egyesével belerakosgatjuk a gombócokat. Miután feljöttek, 10-15 percig főzzük őket a gombóc nagyságától függően. Ha már jónak ítéljük, vegyünk ki egyet és vágjuk félbe, hogy megfőtt-e.
  11. A vadast és a gombócokat tálaljuk, kínálunk mellé citromlevet és még tejfölt, ki-ki ízlése szerint tehet még bele.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x25
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 17997
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 20.

Ajánló

Bármilyen húsból elkészíthető; hagyományosan marhából készül, de akár csirke- vagy pulykamellből is nagyon finom. Csíkok helyett szeletekre is vághatjuk a húst, de azt előtte érdemes kiklopfolni és bepácolni mustárral, borssal és kevés olajjal. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a kedvenc ételem, születés- és névnapjaimon mindig ez a menü. A vadas édesanyám érdeme, a zselmegombócokat én szoktam készíteni. 

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...