r
Nosalty Logó

Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből

NS
Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

889
Kalória
55g
Fehérje
54.3g
Szénhidrát
49g
Zsír
419.7g
Víz
244.4g
Koleszterin
7g
Élelmi rost
11.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 889 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 3552 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    244 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1751.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    675 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    419.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1315 micro
  • β-karotin
    3139 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 889 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    220 g

Zsír

  • Összesen
    196.1 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    978 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7007.5 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    1100 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    385 mg
  • Foszfor
    2698 mg
  • Nátrium
    2500 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    217.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1678.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1511 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    223 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    63 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    381 micro
  • Kolin:
    949 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    5261 micro
  • β-karotin
    12555 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1051 micro
Összesen 3552 kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    267.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    201 micro
  • β-karotin
    479 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

A vadashoz

  1. A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, kiszedjük a szalonnákat, majd beletesszük a lábasba a libazsírt. Az apróra vágott hagymát megpároljuk, fokhagymát zúzunk bele. Beletesszük a babérlevelet, borókabogyót, kakukkfüvet, mustárt, sót, borsot, pirospaprikát és a csíkokra vágott húst és ezt a zsírban sütjük.
  2. A zöldségeket apró lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a húshoz és ezzel együtt még tovább pároljuk. Felengedjük vízzel, addig pároljuk fedő alatt, míg meg nem puhul a hús.
  3. Tejfölös habarást készítünk, a tejfölt egy keverőtálban a liszttel habverő segítségével simára keverjük. A forró szaftból merünk a habarásra, jól elkeverjük, lehúzzuk a lábast a tűzről, és belekeverjük a habarást. Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos, nehogy összemenjen a tejföl.
  4. Pár percig még összeforraljuk. Ha kész, ízlés szerint kevés citromlevet és csipet cukrot keverünk bele, hogy pikánsabb legyen.
  5. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemléket kockákra vágjuk a szalonnával együtt, és egy tepsibe rakjuk, addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  6. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet megdinszteljük.
  7. A tojásokat elvekerjük a tejjel. Sózzuk kissé, borsozzuk.
  8. Megvárjuk míg kihűl a zsemle, majd egy nagy keverőtálba tesszük és nagyjából összemorzsoljuk.
  9. Összekeverjük a zsemlét, a tejes tojást és a petrezselymes hagymát. Keverünk még hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható massza legyen belőle. Hagyjuk 10 percig pihenni, majd ízléses kis gombócokat formázunk belőle.
  10. Egy nagy fazékba bőséges vizet engedünk, ételízesítőt rakunk bele és felforraljuk, majd kis lángon hagyjuk. Kanállal egyesével belerakosgatjuk a gombócokat. Miután feljöttek, 10-15 percig főzzük őket a gombóc nagyságától függően. Ha már jónak ítéljük, vegyünk ki egyet és vágjuk félbe, hogy megfőtt-e.
  11. A vadast és a gombócokat tálaljuk, kínálunk mellé citromlevet és még tejfölt, ki-ki ízlése szerint tehet még bele.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x25

Ez a kedvenc ételem, születés- és névnapjaimon mindig ez a menü. A vadas édesanyám érdeme, a zselmegombócokat én szoktam készíteni. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...