Vadas zsemlegombóccal 8.-sertésből
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vadashoz
-
200g sertéscomb364 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
A gombóchoz
-
54g zsemle147 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
50g tej28 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
50g víz0 kcal
Összesen
889
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vadashoz
-
800g sertéscomb1456 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
130g zeller47 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
A gombóchoz
-
216g zsemle590 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g tej112 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
3552
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vadashoz
-
30.5g sertéscomb56 kcal
-
1.9g füstölt szalonna12 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
6.5g sárgarépa2 kcal
-
3.4g fehérrépa2 kcal
-
5g zeller2 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
0.4g mustár0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
A gombóchoz
-
8.2g zsemle22 kcal
-
1.9g füstölt szalonna12 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
7.6g tej4 kcal
-
6.5g vöröshagyma2 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0.8g zsemlemorzsa3 kcal
-
0.2g napraforgó olaj1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
7.6g víz0 kcal
Összesen
132
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55 g
Zsír
-
Összesen 49 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 244 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1751.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 275 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 675 mg
-
Nátrium 625 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 419.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 378 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1315 micro
-
β-karotin 3139 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Összesen
889
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 220 g
Zsír
-
Összesen 196.1 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 978 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7007.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 279 mg
-
Kálcium 1100 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 385 mg
-
Foszfor 2698 mg
-
Nátrium 2500 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217.3 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1678.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1511 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 223 micro
-
K vitamin: 93 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 381 micro
-
Kolin: 949 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 5261 micro
-
β-karotin 12555 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1051 micro
Összesen
3552
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 267.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 201 micro
-
β-karotin 479 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
132
kcal
Hozzávalók
A vadashoz
-
80 dkg sertéscomb
-
5 dkg füstölt szalonna
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 nagy db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
0.5 közepes db zeller
-
2 ek tejföl
-
1 csapott ek finomliszt
-
1 ek mustár
-
2 db babérlevél
-
4 db borókabogyó
-
1 csipet kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 kávéskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál citromlé
A gombóchoz
-
4 db zsemle
-
5 dkg füstölt szalonna
-
2 db tojás
-
2 dl tej
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
petrezselyem ízlés szerint
-
2 ek zsemlemorzsa
-
1 teáskanál napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
-
2 dl víz
Elkészítés
A vadashoz
- A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, kiszedjük a szalonnákat, majd beletesszük a lábasba a libazsírt. Az apróra vágott hagymát megpároljuk, fokhagymát zúzunk bele. Beletesszük a babérlevelet, borókabogyót, kakukkfüvet, mustárt, sót, borsot, pirospaprikát és a csíkokra vágott húst és ezt a zsírban sütjük.
- A zöldségeket apró lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a húshoz és ezzel együtt még tovább pároljuk. Felengedjük vízzel, addig pároljuk fedő alatt, míg meg nem puhul a hús.
- Tejfölös habarást készítünk, a tejfölt egy keverőtálban a liszttel habverő segítségével simára keverjük. A forró szaftból merünk a habarásra, jól elkeverjük, lehúzzuk a lábast a tűzről, és belekeverjük a habarást. Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos, nehogy összemenjen a tejföl.
- Pár percig még összeforraljuk. Ha kész, ízlés szerint kevés citromlevet és csipet cukrot keverünk bele, hogy pikánsabb legyen.
- Amíg a hús párolódik, elkészítjük a zsemlegombócot. A zsemléket kockákra vágjuk a szalonnával együtt, és egy tepsibe rakjuk, addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
- Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet megdinszteljük.
- A tojásokat elvekerjük a tejjel. Sózzuk kissé, borsozzuk.
- Megvárjuk míg kihűl a zsemle, majd egy nagy keverőtálba tesszük és nagyjából összemorzsoljuk.
- Összekeverjük a zsemlét, a tejes tojást és a petrezselymes hagymát. Keverünk még hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy formázható massza legyen belőle. Hagyjuk 10 percig pihenni, majd ízléses kis gombócokat formázunk belőle.
- Egy nagy fazékba bőséges vizet engedünk, ételízesítőt rakunk bele és felforraljuk, majd kis lángon hagyjuk. Kanállal egyesével belerakosgatjuk a gombócokat. Miután feljöttek, 10-15 percig főzzük őket a gombóc nagyságától függően. Ha már jónak ítéljük, vegyünk ki egyet és vágjuk félbe, hogy megfőtt-e.
- A vadast és a gombócokat tálaljuk, kínálunk mellé citromlevet és még tejfölt, ki-ki ízlése szerint tehet még bele.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30x25
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 17997
- Feltöltés dátuma: 2011. július 20.
Ajánló
Bármilyen húsból elkészíthető; hagyományosan marhából készül, de akár csirke- vagy pulykamellből is nagyon finom. Csíkok helyett szeletekre is vághatjuk a húst, de azt előtte érdemes kiklopfolni és bepácolni mustárral, borssal és kevés olajjal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
NS
17513 recept
Ez a kedvenc ételem, születés- és névnapjaimon mindig ez a menü. A vadas édesanyám érdeme, a zselmegombócokat én szoktam készíteni.