r
Nosalty Logó

Üzbég plov

Tomatotree
Üzbég plov
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

770
Kalória
46.5g
Fehérje
124.8g
Szénhidrát
9.6g
Zsír
346.4g
Víz
78.2g
Koleszterin
14.7g
Élelmi rost
24.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 770 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4610 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 138 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1053.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    523 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    124.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    346.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    880 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3610 micro
  • β-karotin
    8630 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    268 micro
Összesen 770 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    279.2 g

Zsír

  • Összesen
    57.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    469 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6322.1 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    748 mg
  • Foszfor
    3137 mg
  • Nátrium
    1421 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    748.9 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

Víz

  • Összesen
    2078.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5279 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3374 micro
  • Kolin:
    902 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    21662 micro
  • β-karotin
    51779 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1606 micro
Összesen 4610 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    647 micro
  • β-karotin
    1547 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 138 kcal

Elkészítés

  1. A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.
  2. Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.
  3. Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.
  4. Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.
  5. Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Nem a kedvencem a rizses hús. De ez  annyira más, keleties fűszerezésű, hogy muszáj voltam kipróbálni. Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük, ami nekünk ízlett.

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...