Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Üzbég plov

Üzbég plov
Üzbég plov
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem a kedvencem a rizses hús. De ez  annyira más, keleties fűszerezésű, hogy muszáj voltam kipróbálni. Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük, ami nekünk ízlett.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A recept szerint, amit Üzbegisztánban kaptam, egyenlő mennyiségű a hús, a sárgarépa és a rizs, de ott nincs benne csicseriborsó.  Mivel éppen nem egy hadosztálynak főztem,  a rizs mennyiségét a recept szerint lecsökkentettem, és inkább csicseriborsóval gazdagítottam, mert ilyet viszont ettem, és nagyon ízlett. 

Szerintem ízletes, és bátran lehet a fűszerezéssel is tovább kísérletezni.

Utána a teaivás elmaradhatatlan!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.
  2. Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.
  3. Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.
  4. Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.
  5. Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 811
össznézettség: 1 574
elküldve: 1
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
249 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres rizses hús

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

758
napraforgó olaj 2 ek
pulykahús 70 dkg
sárgarépa 70 dkg
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
rizs 40 dkg
birs 1 db
csicseriborsó 40 dkg
0 ízlés szerint
mazsola 10 dkg
római kömény 2 teáskanál
kurkuma 2 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
sáfrány 1 teáskanál
chili 2 db
víz 6 dl