r
Nosalty Logó

Üzbég plov

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tomatotree
Üzbég plov
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 770 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4610 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 138 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1065.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    523 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    346.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    880 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3610 micro
  • β-karotin
    8630 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    268 micro
Összesen 770 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    279.2 g

Zsír

  • Összesen
    57.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    469 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6390.8 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    748 mg
  • Foszfor
    3137 mg
  • Nátrium
    1421 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    91 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    748.9 g
  • Cukor
    149 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

VÍZ

  • Összesen
    2078.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5279 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3374 micro
  • Kolin:
    902 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    21662 micro
  • β-karotin
    51779 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    1606 micro
Összesen 4610 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    647 micro
  • β-karotin
    1547 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 138 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.
  2. Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.
  3. Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.
  4. Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.
  5. Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 6797
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 08.

Ajánló

A recept szerint, amit Üzbegisztánban kaptam, egyenlő mennyiségű a hús, a sárgarépa és a rizs, de ott nincs benne csicseriborsó.  Mivel éppen nem egy hadosztálynak főztem,  a rizs mennyiségét a recept szerint lecsökkentettem, és inkább csicseriborsóval gazdagítottam, mert ilyet viszont ettem, és nagyon ízlett.  Szerintem ízletes, és bátran lehet a fűszerezéssel is tovább kísérletezni. Utána a teaivás elmaradhatatlan!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Üzbég plov
Tomatotree 262 recept

Nem a kedvencem a rizses hús. De ez  annyira más, keleties fűszerezésű, hogy muszáj voltam kipróbálni. Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük, ami nekünk ízlett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.