Mazsola

Mazsola

Leírás

A mazsola a déli borszőlő egymagvú, vagy mag nélküli gyümölcse megaszalódva. A mazsolának való szőlőt a fürtön hagyják, hogy a Nap melege aszalja meg. Leszaggatják a szőlőfürt körüli leveleket, hogy még jobban érje a meleg, illetve megtörik a fürt nyelét, hogy ezáltal megakadályozzák a nedvesség áramlását. Kemencében csak szükség esetén szárítják. A mazsola már az ókorban is elterjed élelmiszerek egyike volt, mivel jól tárolható, illetve szállítható. Tápanyag, vitamin és ásványianyag tartalmát tekintve megegyezik a szőlővel, az aszalás során ezek mind megmaradnak. Általában süteményekhez, de különféle sültekhez is használjuk. Mindig viszgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!

Mikor vegyem

Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Igyekezzünk olyat vásárolni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó edényben, száraz, hűvös, napfénytől védett;helyen tároljuk.

100g Mazsola

fehérjetartalom

3.3 g

zsírtartalom

0.171 g

szénhidráttartalom

79.32 g

víztartalom

15.46 g

gramm mazsola?

Top ásványi anyagok

Foszfor

98 mg

Kalcium

62 mg

Magnézium

36 mg

Nátrium

26 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.174 g

Kolin

11.1 mg

C vitamin

2.3 mg

Niacin - B3 vitamin

0.766 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.3 g

Zsír

telített zsírsav

0.094 g

egyszeresen telített zsírsav

0.024 g

többszörösen telített zsírsav

0.053 g

ásványi anyagok

Kalcium

62 mg

Vas

1.79 mg

Magnézium

36 mg

Foszfor

98 mg

Nátrium

26 mg

Cink

0.36 mg

Réz

0.272 mg

Mangán

0.281 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

4.5 g

cukor

65.18 g

víz

15.46 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.106 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.125 mg

Niacin - B3 vitamin

0.766 mg

Folát

5 µg

Kolin

11.1 mg

E vitamin

0.12 mg

K vitamin

3.5 µg

C vitamin

2.3 mg

B6 vitamin

0.174 g

1859 találat

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek