Mazsola

Mazsola

Leírás

A mazsola a déli borszőlő egymagvú, vagy mag nélküli gyümölcse megaszalódva. A mazsolának való szőlőt a fürtön hagyják, hogy a Nap melege aszalja meg. Leszaggatják a szőlőfürt körüli leveleket, hogy még jobban érje a meleg, illetve megtörik a fürt nyelét, hogy ezáltal megakadályozzák a nedvesség áramlását. Kemencében csak szükség esetén szárítják. A mazsola már az ókorban is elterjed élelmiszerek egyike volt, mivel jól tárolható, illetve szállítható. Tápanyag, vitamin és ásványianyag tartalmát tekintve megegyezik a szőlővel, az aszalás során ezek mind megmaradnak. Általában süteményekhez, de különféle sültekhez is használjuk. Mindig viszgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!

Mikor vegyem

Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Igyekezzünk olyat vásárolni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó edényben, száraz, hűvös, napfénytől védett;helyen tároljuk.

1784 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?