Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pakisztáni pilau rizs

Pakisztáni pilau rizs
Pakisztáni pilau rizs
85 perc / előkészület: 25 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt az első pakisztáni étel, amit elkészítettem. A páromnak nagyon ízlett, s nekem is az egyik kedvencemmé vált. Általában közkívánatra (a párom a "köz" ;) ) hetente akár kétszer is terítékre kerül. Készíthető több hússal, több zöldséggel, de akár hús nélkül is, illetve nem muszáj a húst kicsontozni sem, ízlés kérdése. A Special Bombay Biryani fűszerkeveréket ázsiai boltokban biztosan meg lehet találni. A fűszerkeverék egy része porrá őrölt, de vannak benne egész fekete bors szemek, egész szegfűszegek és kavics nagyságú szerecsendió is. Ezekre nem túl kellemes ráharapni, úgyhogy én pici szűrővel csak a fűszerport szoktam az ételbe tenni, de akár teatojásba téve is belefőzhetjük.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombot hideg vízben pici sóval feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját, és kis lángon puhára főzzük, majd kicsontozzuk. Kis darabokra szétszedjük a főtt húst, a porcogót is beletehetjük. A húslét ne öntsük ki, tegyük félre, később még szükség lesz rá.
  2. A rizst mossuk meg, és áztassuk be 20 percre.
  3. Pucoljuk meg a hagymát, és aprítsuk fel. Bő olajban kis lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk az egy evőkanál római köményt. Pirítsuk körülbelül 2-3 percig, így jön ki a fűszer aromája, amely a pakisztáni konyha egyik legfőbb sajátossága. Ezt követően adjuk hozzá a Special Bombay Biryani Mix fűszerkeveréket, csipetnyi őrölt fekete borsot, és kevergetve pirítsuk tovább. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett rizst, a vegyes zöldséget (én a vegyes zöldséget aprítóban össze szoktam darabolni, de egészben is maradhat), a kicsontozott húst, majd öntsük fel 4 pohár húslével, amiben megfőztük a csirkecombot. A rizs minőségétől is függ, hogy mennyi vizet képes felvenni, általában egy rész rizshez két rész húslevet kell adni, de inkább kevesebb vizet adjunk hozzá, s ezt később lehet pótolni.
  4. Lefedjük, és felforraljuk, majd kóstolás után adjunk hozzá egy kis sót. A só mennyisége itt attól függ, hogy mennyire sóztuk meg a húslevet. Kis lángon fedő alatt főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Ha már nincs alatta víz, de a rizs még kemény, pótoljuk egy kis húslével. 
  5. Ha elkészült, zárjuk el a gázt, és hagyjuk még rajta a fedőt pár percig, majd vegyük le a fedőt, és keverjük át néhányszor.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 213
elküldve: 0
receptkönyvben: 83
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pakisztáni rizs, rizses hús, pakisztáni csirke

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2013-01-06 18:46

Sziasztok!

Csak a "B"-rizshez írnék - hogy védjem szegényt egy kicsit - az is tud jó lenni. A rizottókat,
a tejberizst kimondottan "B"-ből érdemes csinálni. Köretnek valóban nem az igazi.

Ha esetleg érdekel valakit van vagy 8-10-féle pakisztáni receptem pakisztániul :-((
Tahir nevű pakisztáni ismerősömtől maradt rám és azóta is azon gondolkodom hogy kellene
lefordítani.
Be tudnám skennelni és esetleg a férjed lefordítaná, mit szólsz Azsane?
Ha, jónak tartod az ötletet leírom az email-címem és oda megírod a tied.
Te lennél ezen a fórumon a keleti-konyha-tündére!!
üdv.
Timiana

azsane
Mango / azsane Sun, 2013-01-06 21:40

Kedves Timiana,

Ugy erted urdu nyelvuek a receptek, ugye? :) Ha gondolod, akkor lefordittatom angolra, angolrol meg majd en atforditom magyarra.
Varom az email cimed.
Udv.

azsane
Mango / azsane Mon, 2013-01-07 19:52

Kedves Timiana,

Ketszer irtam a fenti cimre, ketszer jott vissza hibauzenettel, hogy nem lehet kezbesiteni. :(

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-01-06 14:59

Kedves azsane!

Na végre! :-O

Izgatottan vártam, hogy megérkezzen az első tipikus ételed, nagyon örülök neki, köszönöm.:-o
Fűszereket barátnővel Pesten vetetek,szerencsére ott lakik, és szokott a fűszeboltban sűrűn látogatást tenni :-o, -én ezért direkte nem tudok felmenni, - várom a többi csodás receptedet.
Timiana rizsfőzési ötlete jó, tényleg érdemes kipróbálni, annyi féle a rizs, persze, ha név szerint tudnánk, lehetne leírni, hogy ki mit, milyet, akkor már az is segítség,- gondolom, nem a B minőségű magyarnak nevezett borzalmat használjátok....az ehetetlen.:-((((
Várom a csodás recepteket, és szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

terranova56
terranova56 Wed, 2015-11-11 04:40

Ez talán kicsit erős volt, mert szerintem az ország 80%-a ezt az "ehetetlen borzalmat" eszi, köztük én is.
Van itthon persze Basmati, barna rizs, kerek szemű, jelenleg több nincs, de ha kell másfajta, akkor beszerzem.
Viszont az alapköretekhez kizárólag B rizst használok és eddig a barátaim nem panaszkodtak.
Ja és egy apróság, ha főzöm a rizst teszek bele egy kis kurkumát, nagyon szép színe lesz
Hogy, a recepthez is szóljak, nekem zacskós nem szárított, hanem biryani pasztám van itthon már több recepthez használtam és ezt is ki fogom próbálni, mindenesetre, mentettem
üdv:Ticcsi

azsane
Mango / azsane Sun, 2013-01-06 21:46

Kedves Eva-Anyoca,

Orulok neki, hogy vartad a receptet, szerintem nem fogsz csalodni, izleni fog. :) Ami a rizst illeti, en mindig ugyanazt a fele rizst hasznalom, afrikai eredetu, rovidebb, tomottebb mint a basmati rizs, de szeretjuk nagyon. A magyar B rizst nem igazan ismerem, mar regen eljottem Magyarorszagrol, es akkoriban meg nem erdekeltek ilyen dolgok. ;D
Erdemes feltankolnod indiai-pakisztani fuszerekbol mert van nehany nagyon fincsi receptem. :)
Szep estet.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-01-07 13:48

Kedves azsane!

Nagyon köszönöm, akkor vetetek barátnőmmel mindenből , és és nem csak sok félét, hanem mennyiségben is, hajrá, én várom, a családnak ízlett, úgyhogy indiai-pakisztáni ételek sütésére főzésére fel!! :-O
Köszönöm.:-O
Érdekesek lehetnek majd azk a bizonyos lefordított receptek is , amiket Timiana ajánlott fel,...micsoda jó dolgok tudnak születni, nem igaz? :-O
Persze, igaza van Timiana-nak, nem annyira béna az a B rizs, de azért tipikusan vannak dolgok, amihez nem az való, és akkor,..ahogy írta is, nem jó,....és ha nem jó, a célt nem éred el, mert nem lesz finom, és akkor már nem úgy ízlik, és vége, már másodszor akár bele se kezdjek készíteni a finomságot,...itt őrülten drága ( az én pénztárcámnak legalábbis :-o ), pld.: a basmati vagy a jázmin rizs, na de van, amihez az kell...:-O
Helyette, nem lehet a sima B rizs. Persze, nem csinálok mindig ilyen finomságos, és drága rizsből ételt, ez is igaz. :-)
Nagyon szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Timiana
Timiana / Timiana Fri, 2013-01-04 20:35

Kedves Mango!

A storyban olvastam, hogy a fűszerkeverékben vannak darabos alkotórészek is és Te eleve átszűröd.
Ötlet: kávédarálóban porrá lehet ezeket is őrőlni. Érdemes ilyen eszközt tartani (4000,-Ft kb) mert sok egzotikus fűszert (koriander, sáfrány ...)nem lehet por alakban beszerezni , mozsárban törni pedig macerás.
A leírásban olvastam a rizsfőzésnél, hogy ahány fajta annyi eljárás. Igen, sajnos tényleg a rizs
nagy lutri, de van egy nagyon jó szisztéma- perzsa barátomtól lestem, ők mindent rizzsel esznek- sokkal több vízzel teszi fel és ha kész a felesleget leönti, fedő rá ,dagad egy kicsit és szép pergős lesz.
Ha van még keleti recepted várom nagyon. Nemcsak finom, ízorgia :-)) hanem egészséges is.

üdv.
Timiana

azsane
Mango / azsane Fri, 2013-01-04 20:42

Kedves Timiana,

Nem szoktam vacakolni sokat vele, a zacskobol mar eleve szuron keresztul ontom a fuszertartoba. :) Amugy van kavedaralom, szoktam is hasznalni mas fuszerkeverekekhez (pl.: garam masala, tandoori masala). Mindig ugyanazt a fajta rizst szoktam venni, ugyhogy mar kitapasztaltam, hogy mennyi vizet vesz fel, de biztos lesznek akik kiprobaljak a modszeredet. Tenyleg sokkal egyszerubb, mintsem allandoan lesni, hogy van-e meg alatta viz. ;)
Vannak meg indiai-pakisztani receptjeim, sot egyre-tobb, ugyhogy teszek majd meg fel.
Szep estet. ;)

769
csirkecomb 4 db
rizs 400 g
lila hagyma 1 nagy fej
zöldségkeverék 15 dkg
római kömény 1 ek
ételízesítő 3 teáskanál
fekete bors 1 csipet
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 0.5 dl