Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tyúksült zöldségágyon burgonyával

Tyúksült zöldségágyon burgonyával
Tyúksült zöldségágyon burgonyával
175 perc / előkészület: 30 perc főzés: 55 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Februárban levágtuk a kakasainkat és a tyúkokat. Most lettek volna március végén egy évesek. Nem voltak öregek, tehát ennyi előfőzés és sütés tökéletesen elég volt... Azért ilyen húsok jutottak bele, mert mindenki kedvében szerettem volna járni, ki ezt, ki azt a részét szereti jobban. Nagyon finom lett, és hamar elfogyott. Máskor is lehet készíteni, ha idősebb a tyúk, akkor több ideig főzni, viszont saját házit, tudjuk, mivel etettük, és mennyi idős, bátran, készülhet így és ennyi ideig. Készíthetjük csirkéből és akár pulykából is... Biztosan sikeres fogás lesz úgy is. (Akkor nem kell előfőzni.) Nagyon finom tepsis zöldséges-burgonyás tyúksült készült belőle.

hozzávalók / 4 adag

Az előfőzéshez

A sütéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Azon mód forrón, házi savanyúsággal, esetleg aki kívánja, házi frissen sült kenyérrel kínáljuk. A zöldségeknél tehetünk bele friss gombát, esetleg erdei gombát is vagy vegyesen. A húslé helyett pedig vörösbort is önthetünk alá...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fazékba tesszük a megmosott két tyúkszárnyat, a két tyúkcombot, a két hosszában félbevágott tyúkmellet.
  2. Fűszertartóba tesszük: az egész borsot, mustármagot, babérlevelet, és beletesszük a hús mellé. Beletesszük még a paprikát, paradicsomot, káposztát, hagymát, fokhagymát, sót. Bőven lepje el víz a húst, és fedő alatt főzzük kb. 60 percig.
  3. A fazék alatt kikapcsoljuk a lángot, a tepsibe tesszük a következőket: a vöröshagyma negyed szeleteket, az áttört fokhagymákat, a paradicsom passatát ráöntjük egyenletesen, a felkarikázott lecsópaprikát, megszórjuk a petrezselyem és zellerzölddel, a répa és fehérrépa karikákat, a zellergumót felkockázva egyenletesen a tepsi aljába szórva, a karalábét is felkockázva, beletehetjük a lecsepegtetett fejeskáposztát is, végül sózzuk és borsozzuk. 
  4. Rátesszük az előfőzött és lecsepegtetett húsokat, egymás mellé, kicsit a húsokat is sózzuk és borsozzuk.
  5. Rátesszük a mosott, fél vékony szeletekre vágott burgonyát: az összes húst és az alatta lévő zöldségeket mind takarja és fedje be. Két-három szedőkanálnyi húslét öntsünk alá-rá. Szórjuk meg kevés sóval a burgonya tetejét. Tegyük rá a nagyon vékonyra szeletelt füstölt szalonna szeleteket.
  6. Tegyük rá a tepsi tetejét (másik tepsi), és a sütőben (előmelegítve) 1,5 órán át sütjük-pároljuk, a burgonya így is pirult lesz a tetején. Tálaljuk azon nyomban, forrón, házi savanyúsággal.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 224
elküldve: 1
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tepsis-burgonyás-zöldséges tyúksült, tepsiben sült tyúk burgonyával és zöldségekkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-03-21 14:51

Kedves Eva-Anyoca! Amikor meg otthon laktunk, a hazassagom elso husz eveben, gyakran volt szerencsem ilyen finomsagokat enni, de azutan csak a bolti csirke maradt, amit azt sem tudom, hogy mivel pacoljam vagy izesitsem, hogy azt a csirkegyari izet palastolni tudjam. Most hogy meglattam a te hazi tyuksultedet, olyan etvagyat kaptam ra, hogy rogton nekitudnek latni, es csak falni, falni. Nagyon jo a recept, de sajnos ehhez a hazi nevelesu tyukra lenne szukseg. Te nagyon sok finomsagot tudsz fozni. Koszonom szepen, udv. Veronika

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-03-22 13:34

Kedves Veronika!

Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. :)

Én is csak addig tudok finomakat főzni, amíg saját alapanyag van, legyen az hús, tojás, zöldségek, gyümölcsök... :D

Aztán nagyon megnézem, hogy kitől és mit veszek, ( esetleg kapok! :) ) , - hogy tényleg házi legyen. :)

Éva-Anyóca

1248
tyúk 1.5 kg
káposzta 1 kis fej
zöldpaprika 2 db
paradicsom 4 db
négyszínű bors 1 ek
mustármag 2 tk
babérlevél 3 db
víz 2.5 l
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 5 db
fokhagyma 5 gerezd
paradicsomszósz 30 dkg
zöldpaprika 7 db
petrezselyem 4 ek
zellerlevél 2 db
sárgarépa 7 db
fehérrépa 4 db
zeller 1 kis db
karalábé 1 kis db
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
burgonya 16 közepes db
füstölt szalonna 15 dkg
kovászos uborka 50 dkg