Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos-gerslis gyöngybableves

Tárkonyos-gerslis gyöngybableves
Tárkonyos-gerslis gyöngybableves
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tejfölös pörköltre emlékeztető, lágy ízű levest szerettem volna készíteni. Ezért is indítottam az alapját pörkölt jellegűen. Gerslit eddig még nem használtam, de a legtöbb esetben babos ételekhez, levesbetétként vagy rizst helyettesítő alapanyagként szerepelt. Kellemes, enyhe ízű leves, érdemes kipróbálni. 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tálaláskor egy kevés tejfölt tehetünk még frissen a levesre. 

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészületek

  1. Áztassuk be a babot legalább 3-4 órával a leves elkészítése előtt, vagy előző nap.
  2. Egy külön tálban tegyük ugyanezt a gerslivel, ezt azonban elég beáztatni a leves elkészítése előtt kb. 1 órával.

Leves készítése

  1. Cseréljük le a gerslin a vizet, de ezúttal meleg vízzel öntsük fel, ettől kicsit megduzzad és könnyebben megfő.
  2. Az olívaolajon kezdjük el pirítani a kockára vágott vöröshagymát, ha üvegesre pirult, tegyük bele a a fűszerpaprikát, paradicsomot, tv paprikát, öntsük fel kevés vízzel (1-2 bögre), majd tegyük bele a babot, és főzzük 30-40 percig. Ha szükséges, a vizet pótoljuk (elég annyi víz, ami épp ellepi).
  3. Tegyük bele a sót, borsot, babérlevelet, leveskockát és a felaprított zöldségeket, a zellerlevéllel együtt, azonban a paprikát és a paradicsom héját ennél a fázisnál szedjük ki. Főzzük további 20 percen át.
  4. Majd tegyük hozzá a leszűrt gerslit, öntsük fel 2-2.5 liter vízzel, ha szükséges, sózzunk utána, majd újraforrástól számítva 15 percig főzzük a gerslivel együtt.
  5. Tegyük egy tálba a tejfölt, a 2 ek lisztet, habverővel keverjük el kevés víz hozzáadásával, keverjük csomómentesre. A levesből apránként kivett lével hígítsuk (2-3 merőkanál), keverjük el alaposan, majd öntsük a levesbe.
  6. Tegyük bele a tárkonyt, majd gyakori kevergetés mellett forraljuk fel újra. Vegyük ki a babérlevelet a végén.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 891
elküldve: 2
receptkönyvben: 62
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Brigi

Mióta szakács: 2012.10.21.
65 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bableves gerslivel, bableves árpagyönggyel, tejfölös gyöngybableves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

271
gyöngybab 250 g
gersli 100 g
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
zeller 0.5 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
babérlevél 1 db
fokhagyma 1 gerezd
paprika 0.5 közepes db
paradicsom 0.5 közepes db
fűszerpaprika 1 teáskanál
leveskocka 1 db
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tárkony 2 kk
tejföl 175 g
finomliszt 2 púpozott ek
víz 3.5 l
olívaolaj 3 ek