r
Nosalty Logó

Jókai bableves 2.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Jókai bableves 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 891 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 7116 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 113 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3221.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    600 mg
  • Nátrium
    2176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    604.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    188 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    803 micro
  • β-karotin
    3158 micro
  • β-crypt
    310 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1040 micro
Összesen 891 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    441.5 g

Zsír

  • Összesen
    388.7 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25770.4 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    454 mg
  • Kálcium
    1715 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    1242 mg
  • Foszfor
    4803 mg
  • Nátrium
    17408 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483.4 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    95 mg

VÍZ

  • Összesen
    4838.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2940 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1810 micro
  • Kolin:
    1505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    462 micro
  • α-karotin
    6427 micro
  • β-karotin
    25263 micro
  • β-crypt
    2481 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    8322 micro
Összesen 7116 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    102 micro
  • β-karotin
    399 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 113 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.
  2. Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.
  3. A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után.
  4. Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.
  5. Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.
  6. Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.
  7. Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.
  8. Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.
  9. A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.
  10. Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 43
  • 7 napos nézettség: 621
  • Össznézettség: 262404
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 17.

Ajánló

A recept szerint nem kell bele, de mint említettem, a zöldségeket is fel lehet darabolni, és tálaláskor a levesbe tenni, azon kívül valaki szereti ecettel is a bablevest, tálaláskor néhány csepp kerülhet a tányérba. A babot a főzést megelőző este célszerű beáztatni.  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Jókai bableves 2.
Kornél 167 recept

Számomra a bableves összeforrt a füstölt csülökkel, anélkül nem az igazi. Gyerekkoromban nagyanyám mindig zöldségekkel készítette, néha-napján került bele egy kis kolbász is, de annak ízvilága egészen más volt. Egy régi kedvelt vendéglőnkben ettem igazán ízletes Jókai bablevest először úgy jó húsz éve, de miután bezárták, nem voltam hajlandó lemondani egyik kedvenc levesemről, így azóta már én főzöm, ha ahhoz van éppen kedvünk.  

Hozzászólások (10)

Törölt felhasználó

Nagyon finom!!.).)ma én is ezt készítem a családomnak,nagyon szeretjük! Mindenkinek jó étvágyat hozzá!.).)

Il-di.

Kedves Kornél! Elkészítettem, nagyon finom lett. Köszönet a receptért! Üdv.: il-di.

Kornél

Köszi Il-di! :)))

Törölt felhasználó

Nagyon ínycsiklandó ez a recept, de ha minden háziasszonynak ennyi ideje lenne f?zni, azt hiszem egész nap a konyhában állhatna. A recepted túl komplikált és bonyolult. A csipetkét nem kell külön f?zni, a debrecenit miért sütöd? Ilyet még nem is hallottam! Nem kötekedni szeretnék, de ebben a formában ez a leves egy felesleges id?töltés. Bocsi, de nagyon felkaptam a vizet, mikor elolvastam!

Kornél

Kedves nutis pali, Néhány gondolattal válaszolnék, hátha attól megnyugszol, ha már így felkaptad a vizet! El?ször is ez a recept nem arról szól, hogy tíz perc alatt elkészüljön az étel, arra ott vannak a zacskós levesek a szupermarketek polcain. Id?hiányban szenved? háziasszonyok ne f?zzenek összetett levest. Te vagy az els?, akinek bonyolult a recept, de nem baj ez, mindenkinek lehet véleménye, Neked is. A csipetkét igenis külön kell f?zni, máskülönben a habarással együtt úgy összerántja a levest, hogy f?zelék lesz a végén, de másnapra egész biztos. Nem szokás belef?zni! A debrecenit pedig azért sütöm, mert ropogós lesz t?le. Ha még nem hallottál ilyet, javaslom fogd a kezedbe a Pet? féle szakács tankönyvet, abban még megtalálod leírva is, tananyagként szakácsoknak. A felesleges id?töltésr?l pedig csak annyit: hamar munka ritkán jó! A fikázás helyett inkább pattints fel egy-pár receptet, mutasd meg hogy kell ezt szerinted jobban csinálni!

Törölt felhasználó

Mint a hozzászólásomban említettem, nem kötekedni akarok, de 22 éve vagyok háziasszony, és szégyelném, ha szakácskönyvre kellene hagyatkoznom egy bableves végett. Mindig a levesbe f?zöm a csipetkét és érdekes, másnap sem s?r?södik be. Valószín? a rántásod sokaságával lehet a probléma. Én nem pattintgatok recepteket, mert ezt az oldalt is csak akkor nézem, ha nem tudom, mit f?zzek, merítek az ötletekb?l, de könyörgöm, nem kioktatni akartalak, csak a véleményem mondtam el, hogy macerás a levesed, de nagyon ínycsiklandó.

Kornél

Semmi gond. Mint említettem mindenkinek lehet véleménye, ezzel nincs probléma. Ha elolvastad a recepted, akkor láthatod, hogy habarással készül nem rántással, nem sok ehhez a mennyiség? leveshez, de újabb lisztezést -amely a csipetke belef?zésével járna- már nem igényel. Ezzel együtt tisztában vagyok vele, hogy sokan belef?zik a csipetkét, mert egyszer?bb, és kényelmesebb. Én nem szoktam, nálam mindig külön készül a levesbetét, a tálalandó adagszámnak megfelel?en. Ez nem követend? példa, én így készítem, ennyi. Aki pedig ezt a receptet készíti el, és hajlandó követni az útmutatásokat, egészen másféle élményben fog részesülni, mint egy "mezei" bableves esetében.

wackor5

hó de jó rég nem dolgozott már, naccsága!

Ditke62

Elkészítettem, nagyon finom, szerintem nem olyan macerás ez a leves. Én kolbászt és csipetkét nem teszek bele (tudom, az már nem is Jókai bableves) de a levesbetétet én is mindig minden levesbe külön f?zöm és külön tálalom. Nálunk van aki sok van aki kevesebb tésztával szereti pl. a húslevest, de bármi mást is)

witch

Ez a legfinomabb bableves amit valaha ettem, meg a ferjemnek is ez izlik nagyon! Eddig a levesbe raktam a hagymat meg a fokhagymat, de a rantassal megpiritva jobban ervenyesul az izuk. Nekunk az ilyen karakteresebb etelek a kedvenceink. Koszonom a receptet! udv:witch

pulicka

Ez valami nagyon finom!koszonom a receptet!

sárgarigó

Ma ehhez vásárolok. Nagyon megkívántam.

predator1982

Kedves Kornél! A recept nagyon jó, életemben el?ször csináltam bablevest a férjemmel karöltve, hát isteni lett, mi annyit módosítottunk hogy a csipetkét is belef?ztük, mert erre még úgy emlékeztem hogy anyukám így csinálta, illetve a zöldséget benne hagytuk és jóval nagyobb adagot csináltunk, így jutott a fagyasztóba is:-) És igen így s?r? lett de mi így szeretjük! Köszi a receptet....mert én recept szerint f?zök!:-)

Kornél

Kedves Predator1982, Nos el?ször is köszönöm az elismerésed, másrészr?l viszont ha egy tanácsot elfogadsz a csipetkével kapcsolatban: mint írod is, egyrészt jobban s?ríti a levest, mint kellene, másrészt ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a friss tészta id?vel romlandó lesz. Elviekben 4 óra elteltével már nem lenne szabad felhasználni a csipetkét, persze ezt sehol, senki nem tartja be. Ezzel együtt a levesben megpuhul, és különösen másnap már nem az igazi benne, én ezért mindig külön készítem. Persze ha aznap elfogy az egész mennyiség? leves, akkor bátran bele lehet f?zni. Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Papikám, ez fantasztikus lett, csak dícsérni tudom!

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Sajnos nem áll meg az élelmiszerek árának emelkedése: egyre több termék lassan a nehezen megfizethető kategóriába kerül. Ez történt most a szinte mindennaposan fogyasztott zöldséggel, a krumplival is.