Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szarvasbélszín gyümölcsmártással

Szarvasbélszín gyümölcsmártással
Szarvasbélszín gyümölcsmártással
111 perc / előkészület: 60 perc főzés: 6 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vadászházban volt alkalmam először megkóstolni ezt az ételt, s rögtön el is kértem a receptet.

Családomnak is nagyon ízlik, jellegzetes karácsonyi étel lett nálunk. 

 

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A mártáshoz

A rizshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a páclevet az alábbiak szerint: a zöldségféléket kockára szeljük, s fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, koriandert és borókabogyót. Készre főzzük. Leszűrjük, s léhez hozzáadjuk az ecetet. Ezután lehűtjük, majd beletesszük a bélszínt. 3 napig pácoljuk.
  2. Miután kivesszük a bélszínt a pácléból, egy tésztaszűrőbe helyezzük, hogy a felesleges páclé lecsepegjen. A szilvát 1 óra hosszat áztatjuk a konyakban, a mazsolát 1/2 dl vörösborban.
  3. A bélszínt felszúrjuk, s a nyílást megtöljük szilvaszemekkel. Ezután serpenyőben, nem túl forró olajon megforgatjuk a húst, hogy "kérge" legyen. Frissen őrölt színes borssal megszórjuk, szeletelt bacon szalonnába  tekerjük (Ez utóbbi el is maradhat. Én nem igazán kedvelem, mert elég intenzív íze és illata van).
  4. Az így elkészített húst sütőbe helyezzük, olajozott sütőedényben, amelybe a pácléból is öntünk 1-2 dl-t. Alufóliával letakarjuk, amelyet 20 perc után eltávolítunk. Időnként saját levével meglocsoljuk.
  5. Amíg sül a hús, elkészítjük a gyümölcsmártást: A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, s felöntjük 1 narancs levével és 1 dl vörösborral. Addig főzzük, míg a karamellizált cukor teljesen fel nem olvad.
  6. Hozzáadjuk a húsból kimaradt, negyedelt aszalt szilvát, a mazsolát, 1 narancs apróra kockákra szeletelt héját (a fehér belsejét el kell távolítani), s magát a narancsot is, kockákra szeletelve. Az almát, körtét és barackbefőttet szintén beletesszük. Ízesítjük fahéjjal és szegfűszeggel, 1 kk sóval. Kb. 5-6 percig főzzük, a gyümölcs keménységétől függően. Amikor kész, akkor 1 ek keményítőt elkeverünk 1/2 dl hideg vízben, s besűrítjük vele a mártást.
  7. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Olajozott lábasban addig keverjük, amíg "nem zörög". Ezután felöntjük annyi forró vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a sót, 1 db babérlevéllel ízesítjük. Készre főzzük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 784
elküldve: 7
receptkönyvben: 70
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

karica

Mióta szakács: 2011.10.26.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyümölcsmártásos szarvashús, aszalt szilvás szarvasbélszín vegyes gyümölcsökkel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jua
jua Mon, 2011-12-19 11:34

Kedves Karica!
Ez nagyon jól néz ki! Úgy döntöttem, ez lesz a karácsonyi ebéd. Viszont rizs helyett inkább valami más körete szeretnék. Te mit ajánlanál hozzá? Én a krotteten/rösztin (vadhoz mindig ezeket csinálom) vagy a puliszkán gondolkodom...
Köszi, üdv

karica
karica / karica Tue, 2011-12-20 14:53

Szervusz Jua!
A gyümölccsel készített húsokat én csak rizzsel szeretem, ezért nem tudok elfogulatlan lenni :)
Ha ezt semmiképp sem szeretnéd, akkor inkább krokett (ahhoz én barnamártást szoktam készíteni).
Bármilyen körettel is tálalod, biztos sikere lesz! Jó étvágyat hozzá!
Ilona

1557
szarvasbélszín 1 kg
petrezselyem 2 szál
sárgarépa 2 db
zeller 1 kis db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 2 db
borókabogyó 8 db
koriander 1 ek
2 kávéskanál
ecet 1 dl
négyszínű bors 1 ek
bacon 20 dkg
cukor 2 ek
aszalt szilva 25 dkg
mazsola 10 dkg
narancs 1 db
alma 1 db
körtebefőtt 1 üveg
őszibarack konzerv 50 dkg
konyak 1 dl
vörösbor 5 dl
1 kávéskanál
fahéj 1 kk
szegfűszeg 6 db
kukoricakeményítő 1 evőkanál
rizs 50 dkg
2 kávéskanál
babérlevél 1 db