r
Nosalty Logó

Gombás szarvas szeletek

Guczi
Gombás szarvas szeletek
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

480
Kalória
61.5g
Fehérje
18.9g
Szénhidrát
12.5g
Zsír
310.3g
Víz
212.5g
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
4.9g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 480 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1916 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 116 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    890.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    587 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    310.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7191 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 480 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    246.1 g

Zsír

  • Összesen
    49.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    850 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3561.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    309 mg
  • Foszfor
    2348 mg
  • Nátrium
    583 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    1241.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    63 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    902 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    28764 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 1916 kcal
  • 15% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1729 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 116 kcal

Elkészítés

  1. A szarvascombot kb. egy ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (Én dámvadborjút sütöttem, de lehet gímszarvas vagy őz is.) Kicsit kikloppfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Lisztbe forgatjuk, és kevés forró olajon hirtelen kisütjük. A húst tepsibe tesszük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és a hús olajában pirítjuk. Hozzátesszük a gombát, borókabogyót, és pirítjuk tovább. (Laskagombát használtam, de lehet bármilyen gombát használni.) Ha a gomba elkezdett levet engedni, beleöntjük a paradicsompürét és a bort. Kicsit forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd a húsra öntjük.
  3. Ha túl sűrű a mártás, akkor kis vízzel hígíthatjuk. Lefedjük a tepsit, és puhára pároljuk a húst. Burgonyakrokettel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Konkrét története nincs a receptnek. Egy szombat este gondolkodtunk a párommal, hogy meg kellene már csinálni azt a dámcombot. Elő egy receptkönyv, kis módosítás, és ez sült ki belőle. Kb. öt perc alatt fogyott el a tányérról. Levesnek marhahúslevest ajánlok hozzá. Mivel alaptétel, hogy olyan borból főzünk, amit utána hajlandóak vagyunk inni is, ezért  a hús mellé egy pohár vörösbor kiváló kísérő. Én egy 2010-es villányi kékfrankost próbáltam ki. Igazán kiváló volt. 

További receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...