Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült mézes-fehérboros kacsacomb párolt lila káposztával

Sült mézes-fehérboros kacsacomb párolt lila káposztával
Sült mézes-fehérboros kacsacomb párolt lila káposztával
195 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra a kacsahús egy tejesen új alapanyag volt, nem kis félelemmel álltam neki az elkészítéséhez.
Viszont ez végül egy nagyszerű alapot adott, mert mindennemű félelem nélkül - jó, ez talán kis túlzás! :) - kezdhettem az elkészítést, a saját ötleteim szerint.

Az alapötletet a párom szolgáltatta - ódákat zengett a kacsasültekről, s ez amolyan "felkérés volt egy táncra". :)

Édesanyám tippjeit ötvözve különböző receptekkel, általam újragondolva született meg az alábbi recept, mely szerencsére beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Remélem, hogy a Tiéteket is elfogja! :)

Az általam használt fűszerkeverék a Fűszerésztől származó "Kacsasült".
(tengeri só, paprika, hagyma, curry, petrezselyem, bors, zsálya, kakukkfű, oregano, rozmaring, szerecsendió virág)

Eddig csak egy helyen találtam ilyet (interneten is megtalálható), de ha van kedvenc fűszerkeverék, az is tökéletesen megteszi.

hozzávalók / 4 adag

Sült kacsacomb

Párolt lila káposzta

Burgonyapüré

ajánlat

Igazi ünnepi étel, főleg karácsonykor ideális!

Mártásként narancsszószt vagy pecsenyeszószt tálalhatunk mellé, de figyeljünk az ízek kiteljesedésére.

A szárnyasokhoz alapvetően friss, gyümölcsös borok illenek: a kacsasült jól kiegészülhet egy vörösborral (10-14°C-re hűtve).

Szólj hozzá!

elkészítés

Sült kacsacomb

  1. A megtisztított kacsacombokról leitatjuk a nedvességet, beirdaljuk a bőrét (kockásan), és a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. Az egész vöröshagymát és a fokhagymát felkarikázzuk, és a hőálló tál aljára ágyazzuk (a tál méretétől függően több hagymára is szükség lehet). A tál legyen mély, hogy a kisült zsírban süljön a hús! A hagymaágyra fektetjük a kacsacombokat bőrrel lefelé, a vizet aláöntjük, és alufóliával lefedve (pár lyukat is tegyünk rá) a sütőbe helyezzük.
  3. 30 perc múlva már láthatóan elkezd kisülni a zsír a bőréből, ekkor elkezdhetjük locsolgatni, hogy ne száradjon ki a hús. A fóliával természetesen mindig fedjük vissza, és 25 percenként ismételjük meg a locsolást (én 5x locsoltam). A fehérbort öntsük egy kis tálba, a mézet adjuk hozzá - hogy legyen ideje feloldódni -, majd tegyünk félre.
  4. A harmadik locsolásnál már elég sok zsírt kell kapjunk; egy kis tálkába szedjünk ki ízlés szerint (kb. 10 evőkanál) zsírt a burgonyapüréhez. Fordítsuk meg a combokat, és a fehérboros-mézes keverékkel locsolgassuk* meg őket. Ismét lefedve, visszatesszük a sütőbe. * a boros keveréket ne vigyük túlzásba, hogy ne a bor íze domináljon: hagyjuk érvényesülni a kacsa és a fűszerkeverék ízét!
  5. A negyedik locsolásnál ismét meglocsoljuk a zsírjával, majd ismét egy réteg fehérboros-mézes "szósszal". Ínyencek itt akár a bőrt bekenhetik egy kis mézzel is. :) Itt már nem tesszük vissza a fóliát a tálra: következik a pirosra pirulás. Nekem ez 30 perc volt, a combok méretétől függően ez változhat. Ettől függetlenül mielőtt kivennénk, ellenőrizzük, hogy rendesen megpuhult-e! Tálaláskor a zsírjával finoman borítsuk nyakon.

Párolt lila káposzta

  1. A káposztát lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk. Az olajat és a cukrot az edénybe öntjük, és folyamatos kavargatás mellett karamellizáljuk.
  2. Amikor még folyékony állapotban van, beletesszük a káposztát, hozzáadjuk a sót, borsot, őrölt köményt, és összekeverjük.
  3. Amint kicsit összeesett, hozzáadjuk az ecetet is (ízlés szerint, én a fent írt anyaghányadot használtam, s így nem érződött az ízén - 500 g lila káposztával). Ekkor öntjük hozzá a vizet, és lefedve, lassú tűzön párolni kezdjük, 7-8 percenkénti keverés mellett. A vizet érdemes pótolni, de egyszerre mindig csak kis mennyiségben!
  4. Én 30 percig pároltam, ekkor kellemes puha és ropogós is volt, ízlés szerint korábban vagy később is lekapcsolhatjuk (függ a káposzta vastagságától is).

Burgonyapüré

  1. A megtisztított, megpucolt krumplikat ujjnyi vastagra felkockázzuk. Sós vízben a babérlevelek társaságában puhára főzzük.
  2. Krumplinyomóval egyenletesen lepasszírozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, vajat, és ha szükséges, egy kis sót. Lazításra körülbelül 1 dl tejet használtam, de ez az állagtól függ: ha elég "híg", ez elhagyható.
  3. A kacsa alól korábban félretett zsírt ekkor keverjük hozzá, ízlés szerint. Egyébként minél több, annál jobb, viszont ügyeljünk rá, hogy ne tocsogjon a zsírtól: több hullámban keverjük hozzá, és rögtön dolgozzuk el, hogy lássuk, fel tudta-e venni a burgonya!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 8 703
elküldve: 3
receptkönyvben: 69
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Dea

Mióta szakács: 2015.02.10.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
receptverseny: Pur karácsonyi finomságok receptverseny
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kacsasült, Sült mézes-fehérboros kacsacomb, párolt lilakáposztával és burgonyapürével Dea konyhájából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1635
kacsacomb 4 közepes db
vöröshagyma 2 nagy db
fokhagyma 4 gerezd
édes fehérbor 0.5 dl
méz 4 ek
víz 1 dl
szárnyas fűszerkeverék 0 ízlés szerint
vöröskáposzta 1 közepes fej
víz 1 dl
cukor 3 ek
olívaolaj 4 ek
ecet 3 ek
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
burgonya 1 kg
tejföl 3 ek
teavaj 3 ek
babérlevél 2 db
0 ízlés szerint
kacsazsír 10 ek
tej 1 dl