Teavaj

Teavaj

Leírás

A vaj a tehéntej föléből köpüléssel nyert étkezési zsiradék. A teavaj abban különbözik a szendvicsvajtól, hogy zsírtartalma legalább 80%, csakúgy, mint a márkázott vajé. Nevének eredetéről többféle elképzelés forog fenn. Valószínűleg tévhit, hogy a bizonyos ázsiai országokban magas zsírtartalmú vajakkal fogyasztott teára utalna a név. Az Osztrák-Magyar-monarchiában Teschen tartományban gyártották a legjobb minőségű vajakat, ahol is a legkiválóbb vajat gyártó tejüzem márkejelzése ez volt: TE.E. Ebből a rövidítésből ered a teavaj elnevezés, s ezt alátámasztja az is, hogy német, cseh, szlovák, szlovén és horvát nyelvekben is így nevezik a magas zsírtartalmú vajat, másutt azonban nem. A teavajat sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában: szendvicsekhez, pirítóshoz mennyei, de legfontosabb szerepe a sütésben és főzésben van zsiradékként.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

314 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek