Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéskaraj csontleves -Csontleves 2.

Sertéskaraj csontleves -Csontleves 2.
Sertéskaraj csontleves -Csontleves 2.
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a húsleveseket, de sokszor egy jó kis karajcsont, velőscsont, sokkal fincsibb levest eredményez, ha igazán jól bezöldségeltük. A család is szereti lerágcsálni a húst, és a velőscsontból a velőt kikanalazni.
Azért jó ez a hatalmas mennyiség, mert nagy mennyiségben igazán finom ezt a levest megfőzni. Aznap ebédelünk, másnap majd a családi ételhordó nagyságú edényben el tudok rakni a fagyóba még 3-4 adagnyi levest, amit később felengedve más ízesítésére, vagy felengedve, tésztát kifőzve hozzá vagy levesgyönggyel tálalva esszük.
Ezzel a főzéssel finom levest kapok, és 4-5 vagy 6 alkalomra való levesem lesz. Volt olyan is, hogy jégkocka adagolóba tettem, és az a kis kocka igazán jól tud ízesíteni, jobb, mint egy leveskocka (bolti, csomagos kockát értem alatta)!
A képen látható apróbb répák is belekerültek, mert az saját termés. Kicsi, de finom, mert a mienk.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A levesbe eperlevél tésztát, grízgaluskát, májgaluskát is főzhetünk külön, ezzel tálaljuk.
Megjegyzés:
Kislángon, lassú tűzön főzzük, úgy, hogy szépen, lassan gyöngyözve forrjon. Csak úgy lesz a leves szép tiszta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazékba beletesszük a megmosott húsos csontot.
  2. Hozzátesszük a vöröshagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, csokor zellerzöldet, csokor petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk még a zellergumót, répát, zöldséget, paszternákot.
  3. Fűszerezzük, és felöntjük a vízzel.
  4. Szép lassan, kislángon fedő alatt elkezdjük főzni.
  5. 3 és 1/2 órát főzzük, lassan, gyöngyözve, kóstoljuk közben.
  6. Ha kell, még ízesítjük.
  7. Az utolsó 12-14 percben tesszük bele a burgonyát, de utána kóstoljuk meg, mert a burgonya nyeli a sót, biztos után kell sózni.
  8. Ha minden megfőtt, és szép tiszta a lassú főzéstől a leves, kóstoljuk meg még egyszer, és kész.
  9. Egy kis fazékban vizet forralunk, és kifőzzük benne a cérnametéltet. Leszűrjük, és tálaljuk.

  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 338
elküldve: 3
receptkönyvben: 271
elkészítve: 16/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sok zöldséges csontleves karajcsontból, karajcsontleves zöldségekkel, cérnametélttel

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Leda Sky
Leda Sky Wed, 2014-12-24 11:36

Most lett kész..
Életem első húslevese,amit a nagy Ő-nek készítettem :) ....hát el nem tudom mondani mennyire finom lett!
Nagyon szépen köszönöm a kiváló receptet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2014-12-29 13:47

Kedves Leda Sky!

Nagyon örülök neki, főleg, hogy a Nagy Ő-nek készítetted, és sikered lett vele. :) :D
Nagyon szívesen!!! :) :) :D

Boldog és vidám utolsó napjait kívánom ezen évnek.
Kívánom, hogy a Nagy Ő-vel legyen tervezett a következő új esztendő, legyen békés, boldog, áldott, szeretetteljes, hozzon és tartson egészséget, legyen vidám és minden jó, amit kívánsz magatoknak, családodnak. :) :)
B.U.É.K. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Éva-Anyóca

Leda Sky
Leda Sky Wed, 2014-12-31 14:24

Mi is nagyon Nagyon Boldog Új Évet kívánunk!
Szeretettel:
Léda :)

b-n
b-n Thu, 2014-09-25 14:40

Ennek a levesnek az illata és az íze is isteni!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2014-09-25 19:45

Kedves b-n!

Nagyon szépen köszönöm, igazán jól esnek a kedves szavak.

Remélem, hogy lesz alkalom, máskor is elkészíteni. :)
Köszönöm még egyszer, szép estét és kellemes hétvégét kívánok !
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2014-09-25 19:51

Kedves jolvagyok!

Mivel a lehető legkisebb lángon ég az egész idő alatt, a gáz a nagy fazék alatt, hisz ez a lényege, hogy a végeredmény, szép tiszta leveslé legyen, és persze minden benne lévő legyen megfőve,...nem nem sok.
Másként nem tudok ilyen levest főzni, hússal, sokkal, vagy sok húsos csonttal is így főzöm a leveseket, ( velőscsont, karajcsont, levesnek való hús ) , és azért, mert ezt láttam és tanultam, és még eddig bevált.
Nem másfajta levesről beszélek persze.....( csirkeaprólék, gulyás, csirkezúza, bármilyen más...) :)

Nem fől szét, mert szép nagy egészben hagyott csak tisztított zöldségeket teszek bele,........a kivételek, ragus levesek, hasonló mások, ....azok darabosak, vagy karikára vágottak..
Remélem, elfogadhatóan válaszoltam.

Szép estét és hétvégét kívánok! :)

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-05-27 18:09

Ha lobogva főzöm!!, akkor igen,- de nem a zöldségféléket kell csak megfőzni, hanem adott esetben a húst is, vagy a csontos húst , kis lángon, azaz más szóval élve takarékon, hisz éppen hogy csak gyöngyözve kell forrnia a levesnek, és nem csak a szétfővés miatt, hanem hogy a leve tiszta legyen: amúgy ha szép, egész, nagy répákat és zöldségeket, azaz fehérrépát rakok bele, nem fő szét, látványos is.

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sat, 2013-04-13 15:03

1 kg karajcsontból,és ahogy írtad 8-9 liter víz,ez szerintem túlsok ahhoz a 3-4 db csonthoz,mert nem több.Hát a többi ízlés dolga!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-01-11 13:29

Kedves Tarackos!

Nekünk a sok zöldséggel bejött, és finom lett. Természetesen, ha meglehet tenni, akkor akinek van módja, tegyen bele többet a karajcsontból, csak finomabb lesz:-)) Ha nem, akkor meg kevesebb vizet.:-))
A fűszerezés pedig itt nálunk a szűkebb, tágabb családban, rokonoknál, barátoknál ,ismerősöknél, és városszerte, nagyon sokaknál ez, vagy nagyon- nagyon hasonló, ez itt ilyen ízvilágú levesfűszerezés-mifelénk.
A fűszerezés választható,- azért írtam, mert mi így főzzük a csontlevest, húslevest, akár disznóvágáskor is.:-))
A marhahúsleves, és Szinbád megint külön téma...:-))

Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Tarackos
Tarackos / Tarackos Wed, 2012-01-11 12:28

Jó és érdekes recept ezzel a hagyományosnak nem mondható fűszerezéssel.A 8-9 liter vizet sokallom 1kg karajcsonthoz.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-09-04 20:16

Kedves tilla.beder!
Remélem, hogy sikerülni fog, miért is ne, csak szép lassan kell főzni a sok finom benne lévő karajjal és a sok zöldségfélével együtt:-)))
Jó hetet kívánok, bár az időjárás kezd lassan őszivé válni:-)))
Tilla, ha kész a leves, sikerült, írd meg, érdekel, hogy sikerült-e a zöldséget megvenni, és mit szólsz az ízéhez a levesnek? :-))
Éva-Anyóca

tilla.beder
Tilla / tilla.beder Sun, 2011-09-04 18:53

Nagyon szepen koszonom.

Most elkeszitem a levest, remelem jol fog sikerulni nekem is :)

Tilla

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-09-03 22:26

Kedves tilla.beder!

Nálunk, itt a jászságban, de szerintem más helyeken is, sokan, tudják:-)) , így ismerjük a répa másik változatát, aminek a zöld részét szoktuk ízesítőnek és főbb ételalkotónak is használni,(petrezselyemzöldje) ,- a petrezselyemgyökér, vagy mások úgy is hívják, hogy fehér répa:-)) Nálunk a narancssárga színű a sárgarépa, a fehér színűt zöldségnek nevezzük:-))
A másik ízesítő , fehér, a paszternák, vagy pasztinák, amit a zöldség és a sárgarépa házasságából nyertek.Igen jellegzetes ízű és illatú valami, sokan viszont nem is szeretik.
Szóval, a levesem fehér színű ízesítője,amit nem ismerhetsz: az a petrezselyemgyökér, zöldség, fehér répa. Ki , hogyan ismeri:-))
Remélem, hogy tudtam segíteni:-))
Szép hétvégét.
Éva-Anyóca

tilla.beder
Tilla / tilla.beder Fri, 2011-09-02 21:52

szia,

mit ertessz a ■8 szál zöldség tisztítva alatt?

Milyen zoltseg vagy mi ez?

Nem vagyok tul tapasztalt ezen a teruleten :)

Koszi,

Tilla

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-02-05 22:58

Kedves bernath52!

Én gombát az Újházy tyúkhúslevesbe teszek. A te két fűszeredet még nem próbáltam, a majorannát, mert azt úgy tanultam, a májas ételekhez való inkább, persze finom lehet, azt nem mondtam, csak én nem ebbe ismerem, mint, ahogyan a gyömbért sem.Lehet, ha kapok, majd gyömbért frisset, kipróbálom.Köszi.:-)
Mustármaggal finom,nem kell bele nagyon sok,de jót tesz az ízének.
A levesgyöngye: én szoktam a kedvenc kis boltomban,(Reál), vásárolni, sőt a Tescoban is, zacskóban lehet kapni, német felirattal, persze magyarul is ott van, hogy levesgyöngye, aranybarna, kis pirított kenyérgolyók.De van kis kocka kenyérből pirítva is,....szóval ez a levesgyöngye.Ha sokadika van és nincs levestésztám, vagy van, de nincs időm rá, hogy kifőzzem, a fagyóból kivett levest megmelegítem, és jöhet a levesgyöngye. Nem drága, és nagyon finom. Ennyit tudok róla.Remélem, sikerült segítenem.:-))) Éva-Anyóca

bernath52
MorZsóka / bernath52 Sat, 2011-02-05 21:38

Kedves Éva!
Mekkora hasonlóság ?!
Én még teszek bele majorannát és gyömbért is. A fűszereket egészben, hogy a leves áttetszőbb maradjon. Ha tehetem gomba fejet is beírdalva, így csak szét kell nyomni a tányéron, aki szereti.
A mustármagot ki fogom próbálni, így még nem ismerem.
Mi lehet az a levesgyöngy ?
Jó főzőcskézést !
Üdv. MorZsóka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-02-05 15:01

Kedves serci! Köszi.:-)))

A levesnek sajnos ezek a nem szeretem dolgai is adják meg többek közt azt a jellegzetesen finom ízét, zamatát, és hát nem mindenki szereti, mert én a zellert nem eszem meg belőle, anyum imádja,...a fiam a zöldséget nem eszi meg és a karalábét, viszont a lányom még nyersen is eszik répát és karalábét.Ízlések és pofonok.Viszont fantasztikussá varázsolja a levest, azt a bizonyos orját, és ez a lényeg, :-)))Szép napot! Éva-Anyóca

serci
Serci / serci Sat, 2011-02-05 14:29

Egy jó orjalevesnél nincs jobb! Főleg sérnametélttel.... Szindbád is ilyet evett,"habár a répát nem nagyon kedvelem"

aneg
Wendy / aneg Wed, 2010-10-06 22:27

Elkészítettem és tuti siker lett a családban. Máskor is megcsinálom, köszi még egyszer!!!!
Wendy

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-09-26 20:12

Kedves Mr Smith!Köszi szépen!Azt hittem, amikor kitaláltam, hogy egy buta ötlet, de bevált a jégkockás trükk, azóta már van 12 db,jégkockatartóm, és ezekkel tele, persze folyamatos a kiaknázása, és a belevaló újrafőzése és töltése.Érdemes kipróbálni.Szép hetet:Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-09-26 20:09

Kedves Fahéj!Igen nagyon finom illata volt.És íze is.Érdemes próbálkozni a nem csak tömény húsokkal is.Jó főzőcskézést, szép hetet:Éva-Anyóca

391
karajcsont 1 kg
tv paprika 4 db
paradicsom 4 db
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 8 gerezd
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 6 db
zeller 1 kis db
pasztinák 5 db
sárgarépa 8 db
fehérrépa 8 db
kelkáposzta 30 dkg
babérlevél 3 db
mustármag 2 kk
őrölt fűszerkömény 2 teáskanál
ételízesítő 10 ek
bors 2 teáskanál
kurkuma 1 kávéskanál
szerecsendió 0.5 kk
burgonya 4 közepes db
víz 9 l
cérnametélt 200 g
0 ízlés szerint