r
Nosalty Logó

Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Józsibácsi
Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 483 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1932 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 40 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1024 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    532 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    958.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    397 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    211 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    724 micro
Összesen 483 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    206.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    553 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4096 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    2126 mg
  • Nátrium
    812 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    3833.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1588 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    843 micro
  • K vitamin:
    776 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    487 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14074 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2896 micro
Összesen 1932 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    110 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 40 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és egy megfelelő méretű fazékba tesszük a sóval, borssal, borókabogyóval, hagymával, fokhagymával és a szerecsendióval.
  2. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, és kis lángon 3-4 órán keresztül lassan puhára főzzük. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. A hagymát egészben tegyük bele, a borsot, borókabogyót és a szerecsendiót pedig egy fűszerkosárba, hogy egyben ki tudjuk venni a főzés végén.
  3. Időközben megtisztítjuk, és ízlés szerint felaprítjuk a zöldségeket. Ha szárított gombánk van, akkor legalább egy órával a felhasználás előtt áztassuk be vízbe. Fagyasztott gombát, fagyottan használjuk fel.
  4. Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből a fűszerkosarat, az egész hagymát, és beletesszük a feldarabolt zöldségeket, gombákat és a csokorba kötött petrezselyemzöldet és lestyánt.
  5. Kis lángon tovább főzzük, míg a zöldségek megfőnek.
  6. Óvatosan kiemeljük a levesből a gyöngytyúkot, tányérokba szétosztjuk, majd hozzáadjuk a sós vízben kifőzött csigatésztát, és rámerítjük a levest.
  7. JÓ ÉTVÁGYAT!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 3452
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 11.

Ajánló

Amire oda kell figyelni: A levesünk soha ne forrjon fel, csak gyöngyözzön! Az elpárolgott folyadékot mindig forró vízzel pótoljuk, ne hideggel! A zöldségeket ne főzzük túl! Természetesen másfajta gombát is használhatunk, lényeg az, hogy semmi esetre se használjunk konzervgombát! A szárított gomba áztatólevét, bármilyen csábító is az illata, ne öntsük a levesbe! Ha be tudjátok szerezni, akkor tényleg házi készítésű csigatésztát  használjatok, klasszisokkal finomabb, mint a bolti. Sok sikert az elkészítéshez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Józsibácsi 2 recept

A gyöngytyúk egy Afrikából származó szárnyas, melynek húsa rendkívül finom, omlós. A 13. századtól terjedt el tartása Magyarországon, de sokáig csak díszállatként. Először a 19. században jelent meg parasztgazdaságokban. Sajnos háztáji gazdaság híján nehezen beszerezhető, és az ára sem mondható olcsónak, de néha mégis megéri egy kis különlegességet varázsolni a család asztalára. Aki elkészíti, számoljon azzal, hogy a csirkéből készült levesek már nem fognak annyira ízleni :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!