r
Nosalty Logó

Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Józsibácsi
Gyöngytyúkleves erdei gombával házi csigatésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 483 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1932 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 40 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1024 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    532 mg
  • Nátrium
    203 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    958.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    397 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    211 micro
  • K vitamin:
    194 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    724 micro
Összesen 483 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    206.6 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    553 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4096 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    2126 mg
  • Nátrium
    812 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    3833.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1588 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    116 mg
  • D vitamin:
    843 micro
  • K vitamin:
    776 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    487 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14074 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2896 micro
Összesen 1932 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    110 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 40 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és egy megfelelő méretű fazékba tesszük a sóval, borssal, borókabogyóval, hagymával, fokhagymával és a szerecsendióval.
  2. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, és kis lángon 3-4 órán keresztül lassan puhára főzzük. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk. A hagymát egészben tegyük bele, a borsot, borókabogyót és a szerecsendiót pedig egy fűszerkosárba, hogy egyben ki tudjuk venni a főzés végén.
  3. Időközben megtisztítjuk, és ízlés szerint felaprítjuk a zöldségeket. Ha szárított gombánk van, akkor legalább egy órával a felhasználás előtt áztassuk be vízbe. Fagyasztott gombát, fagyottan használjuk fel.
  4. Ha a hús megpuhult, kivesszük a léből a fűszerkosarat, az egész hagymát, és beletesszük a feldarabolt zöldségeket, gombákat és a csokorba kötött petrezselyemzöldet és lestyánt.
  5. Kis lángon tovább főzzük, míg a zöldségek megfőnek.
  6. Óvatosan kiemeljük a levesből a gyöngytyúkot, tányérokba szétosztjuk, majd hozzáadjuk a sós vízben kifőzött csigatésztát, és rámerítjük a levest.
  7. JÓ ÉTVÁGYAT!
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 3434
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 11.

Ajánló

Amire oda kell figyelni: A levesünk soha ne forrjon fel, csak gyöngyözzön! Az elpárolgott folyadékot mindig forró vízzel pótoljuk, ne hideggel! A zöldségeket ne főzzük túl! Természetesen másfajta gombát is használhatunk, lényeg az, hogy semmi esetre se használjunk konzervgombát! A szárított gomba áztatólevét, bármilyen csábító is az illata, ne öntsük a levesbe! Ha be tudjátok szerezni, akkor tényleg házi készítésű csigatésztát  használjatok, klasszisokkal finomabb, mint a bolti. Sok sikert az elkészítéshez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Józsibácsi 2 recept

A gyöngytyúk egy Afrikából származó szárnyas, melynek húsa rendkívül finom, omlós. A 13. századtól terjedt el tartása Magyarországon, de sokáig csak díszállatként. Először a 19. században jelent meg parasztgazdaságokban. Sajnos háztáji gazdaság híján nehezen beszerezhető, és az ára sem mondható olcsónak, de néha mégis megéri egy kis különlegességet varázsolni a család asztalára. Aki elkészíti, számoljon azzal, hogy a csirkéből készült levesek már nem fognak annyira ízleni :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek