Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackos-diós répatorta

Sárgabarackos-diós répatorta
Sárgabarackos-diós répatorta
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sárgabarackos-diós répatortám :)

Szeretek kísérletezni és változtatni az alaprecepteken, mivel már elég sokféle répatorta receptet kipróbáltam, de igazán egyik sem tetszett nekem, vagy túl száraz volt, vagy nagyon omlós -  így kikísérleteztem egy, az átlagostól eltérő variációt, több a répa, van töltelék is, és a tészta is eltér a szokásostól!

Változtattam, és ez lett belőle, eddig aki kóstolta, mindig elkérte a receptet, így gondoltam megosztom. Próbáljátok ki, szerintem nem fogtok csalódni!

Jó étvágyat hozzá! :)

hozzávalók / 8 adag

A tortához

A mázhoz

A töltelékhez

A díszítéshez

A tepsi kikenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot készítünk, és félretesszük.
  2. A megtisztított répákat lereszeljük, és összeforgatjuk a porcukorral és a fahéjjal, és adunk hozzá egy tk citrom levét. (Ezt is félretesszük.)
  3. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olívaolajat.
  4. A masszához adjuk kanalanként a 12 púpozott ek lisztet (6 ek rétes- és 6 ek simaliszt), amit előzőleg elkevertünk pici sóval és a sütőporral.
  5. Végül jöhet a darált dió és az 1 db narancs reszelt héja, ezt követi a mandulaaroma, amit ízlés szerint adagolunk. Ha nem túl lágy még a tészta massza, akkor jöhet bele az 1 dl tej. Ha igen, akkor ez elhagyható.
  6. Ha megfelelőnek ítéljük az állagot, akkor beleforgathatjuk a tojáshabot, és végezetül az egész dió szemeket.
  7. Kivajazott kilisztezett tortaformában készre sütjük, ha esetleg még a közepe lágy lenne picit, és már láthatóan barnul a teteje, akkor alufóliával takarjuk le, hogy ne égjen meg, míg a belseje is teljesen megszilárdul. Ne süssük túl sokáig, mert száraz és fojtós lesz!

Töltelék elkészítése:

  1. A hozzávalókat alaposan összekeverjük.
  2. A még langyos kettévágott torta közé kenjük, hogy a tészta beszívja a keveréket. Nem szabad megvárni, míg a tortánk kihűl – melegen kell vele dolgozni!

Máz elkészítése:

  1. A 3 dl citrom levét és a 20 dkg porcukrot habosra keverjük a gáz fölött, amikor már bevonatot képez a kanál oldalán a massza, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az 1 tk mézet.
  2. Átkevergetjük még egy párszor, várunk, míg kicsit meghűl, de nem teljesen.
  3. Majd a kihűlt már megtöltött torta tetejére csorgatjuk.
  4. A tetejét apróra reszelt répaszeletekkel díszítjük, aztán 10 percet pihentetjük, és mehet a hűtőbe további 50 percre!  Így kapunk igazán homogén, fényes és guszta felületet a torta tetején!
  5. Én ez alkalommal a mázon kívül még reszelt étcsokit is használtam díszítésnek! :)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 804
elküldve: 3
receptkönyvben: 42
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Liliom85

Mióta szakács: 2012.04.08.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

répatorta, diós-lekváros répatorta, töltött répatorta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboadel
szaboadel Sat, 2013-03-09 16:07

Kedves "Liliom85"!
Most bukkantam a receptedre, már el is mentettem és mivel szeretek új dolgokkal,
ízekkel kísérletezni, ki fogom próbálni. Nagyon jól néz ki és a hozzávalókat olvasva,
biztos ízletes, finom.
Üdv. további szép napot kívánok: Adél

779
sárgarépa 60 dkg
olívaolaj 0.5 dl
dió 15 dkg
dió 15 dkg
rétesliszt 6 evőkanál
finomliszt 6 evőkanál
citromlé 1 citromból nyert
tojás 4 db
tej 1 dl
sütőpor 1 csomag
cukor 10 dkg
porcukor 5 dkg
1 csipet
fahéj 0 ízlés szerint
narancshéj 1 narancsból nyert
mandulaaroma 2 csepp
citromlé 3 dl
porcukor 20 dkg
méz 1 teáskanál
citromlé 2 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
dió 5 dkg
sárgabarackdzsem 3 ek
sárgarépa 5 dkg
étcsokoládé 10 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál