r
Nosalty Logó

Rozsos-magos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Rozsos-magos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 780 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3125 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    27 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2742 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    365 mg
  • Nátrium
    2091 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    168.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1643 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    239 micro
Összesen 780 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    83.4 g

Zsír

  • Összesen
    108 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10967.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    585 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    378 mg
  • Foszfor
    1460 mg
  • Nátrium
    8365 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    465.1 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    675.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1500 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    124 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    849 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6573 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    956 micro
Összesen 3125 kcal
  • 6% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    177 micro
  • β-karotin
    470 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 224 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kefírt egy nagy bögrében kicsit meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kk cukrot és félretesszük, amíg fel nem fut.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót. Kb. 1 percre ezt is a mikróba tesszük, nagyon fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen.
  3. Lereszeljük a répát és az almát, hozzáadjuk a szárazanyaghoz. Végül ráöntjük a felfuttatott élesztőt és kézi mixer dagasztó fokozatával elkezdjük kidolgozni. Langyos vizet adagolunk hozzá, de csak nagyon óvatosan, inkább kicsit keményebb legyen a tészta. Ha túl lágy, elterül a kenyér. Aki kihagyja az almát, több vizet tegyen.
  4. Sokáig dagasztjuk, hólyagosnak nagyon jól kidolgozottnak kell lennie.
  5. Felolvasztjuk a margarint/ kókuszolajat és hozzáadjuk a tésztához, tovább dagasztjuk. Ha jól dolgoztunk, szinte gombóccá áll össze.
  6. Kelesztőtálba tesszük, vagy letakarjuk amibe dagasztottuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Benti hőmérséklettől függ, kb 1,5-2 óra.
  7. Gyúrólapra/ deszkára borítjuk és két egyenlő osztjuk a tésztát. Mindkét gombócot jól kidolgozzuk, gyorsnak kell lenni, nehogy az első már kelni kezdjen. Szilikon/ teflon lapot teszünk a tepsibe és rátesszük a két kenyeret egymástól távol.
  8. A tetejét mélyen bevágjuk éles késsel és megkenjük, vagy bepermetezzünk vízzel. A tetejét tetszés szerint megszórjuk maggal, pehellyel.
  9. A sütőt bekapcsoljuk 250 fokra légkeverésre, és a sütő aljába egy fém edénybe vizet teszünk.
  10. Mire felfűt a sütő, kb megkel a kenyér is, hőmérséklettől függően kb. 30 percre van szükség.
  11. Újra lefújjuk vízzel a kenyeret és betesszük a sütőbe, 250 fokon 7-8 percre. Tilos közben kinyitni a sütőt!
  12. Az idő lejártával kinyitjuk a sütőt, lefújjuk vízzel a kenyeret, visszavesszük a hőfokot 150 fokra (légkeverésen), és 50 perc alatt készre sütjük. Közben nem szabad nyitogatni a sütőt.
  13. Sütőből kivéve rácsra (esetleg deszkára) tesszük, konyharuhával letakarjuk és megvárjuk, amíg kihűl.
  14. Ezután konyharuhába csavarjuk, és nylon zacskóba tesszük. Hűvös helyen egy hétig is eltartható. Csak hidegen szeleteljük. Kb. 2 darab 600-700 g-os kenyeret kapunk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 58 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9357
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Elegem lett a silány minőségű, száraz, penészedő kenyerekből, ami pedig minőségi, horror +áfa kategóriába tartozik. A családban mindenki imádja, kicsit időigényes, de megéri! Gyakorlott, kelt tésztában jártasaknak ajánlom, vagy kísérletezőknek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek