Nosalty Logó

Ratatouille - francia lecsó hajdinával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
patlıcan
Ratatouille - francia lecsó hajdinával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
wok
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Összesen 457 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Összesen 1821 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Összesen 43 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1843.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    1038 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    882.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    218 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    254 micro
  • β-karotin
    2364 micro
  • β-crypt
    243 micro
  • Likopin
    12980 micro
  • Lut-zea
    4728 micro
Összesen 457 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    69 g

Zsír

  • Összesen
    53.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7375.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    504 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    910 mg
  • Foszfor
    1701 mg
  • Nátrium
    4152 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    311.1 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    3531.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    874 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    686 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    749 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1016 micro
  • β-karotin
    9455 micro
  • β-crypt
    971 micro
  • Likopin
    51921 micro
  • Lut-zea
    18913 micro
Összesen 1821 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    1169 micro
  • Lut-zea
    426 micro
Összesen 43 Kcal

Hozzávalók

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Elkészítés

A ratatouille-hoz

  1. A hagymákat megpucoljuk (a hajdina alá valót is, hamár úgyissírunk, s mivel lusta vagyok, nem kis kockákra, hanem a félbevágott hagymát félkör szeletekre vágom). A fokhagymát szintén megpucoljuk, de hagyjuk egészben. A paprikákat alaposan megmossuk, na ezt kisebb kockákra, téglalapokra vágjuk. A csípőset kisebbekre. A paradicsomot megmossuk, kb. nyolcba vágjuk, vagy ahogy tetszik. A cukkiniket, padlizsánt, patiszont alaposan megmossuk (finoman zöldségmosó kefével is meg szoktam tisztogatni, de úgy, hogy ne sértse fel a héját). Majd fölkockázzuk (mivel zsengék, én héjastul tettem). A gombát megpucoljuk és tetszés szerinti formára vágjuk.
  2. A gombás verziót elektromos magas falú serpenyőben, a gombátlant wokban csináljuk. A kókuszzsír és olívaolaj keverékén megdinszteljük a hagymát, amikor szép aranybarna színű, hozzáadjuk a fokhagymát, gombát, padlizsánt, kicsit megforgatjuk az olajban, felöntjük egy kis vízzel, de csak kicsivel, ha lefedjük úgyis levet ereszt. Beleszórjuk a fűszereket. (Épp volt friss rozmaringom, bazsalikomom és kakukkfüvem, így abból frisset tettem.) Beletesszük a többi hozzávalót is, hagyjuk féligmegpuhulni, kóstolgassuk, hogy csak megfőjjön, de ne túlfőjjön,a legvégén a paradicsomotéslefedve pároljuk, amíg a paradicsom is megfő. Hagyjuk fedő nélkül is rotyogni, hogy egy kicsit elfőjje a felesleges levét - ha van neki, majd a paradicsompürével besűrítjük, rottyan egyet, kóstoljuk, utánfűszerezzük, ha kell.
  3. A hajdinát többször átmossuk, átöblítjük, majd folyóvíz alatt is alaposan átmossuk, hogy ne legyen kesernyés, fura, rossz íze. A hagymát olajon megpirítjuk, amikor szép barna, a lecsepegtetett hajdinát is ráöntjük. Pirítjuk az olajon 1-2 percig, majd felöntjük 2-3 pohárnyi vízzel, belemorzsoljuk a húsleves kockát, átkavargatjuk, lefedve főzzük. Időnként megnézzük, meg is kóstoljuk, hogy puha-e. Ha még nem, de fogyóban a víz, öntünk még rá fél pohárral. Amikor megfőtt és már nem áll rajta víz, kráteresen bugyog, lefedve lezárjuk alatta a gázt, vagy ki mivel főz.
  4. Még melegében tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 10208
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

patlıcan 3 recept

Egy családi összejövetelen készítettem el ezt először, de 2 változatban, egy gombás és egy gombátlan verzióban - a tesóm kedvéért. Összesen négyen voltunk, akik ettünk, de rendes nagy adag készült belőle, hogy másnap ne kelljen főznöm, elvégre nekem volt szülinapom, ne dolgozzak már mindig... :) Szóval nem tudok pontos adatokat, hogy miből mennyit, csak úgy érzésből dolgozom, - többnyire - meg ránézésre. Tudom, ez a kezdő szakácsok réme - mondaná a kolléganőm - aki ragaszkodik mindig a darabhoz, dekához és mililiterhez... Én, mivel diétázom, a zöldségek mellé teljes gabonát kell ennem, azért a hajdina, mellesleg gluténmentes. De gondolom, mint a hagyományos lecsót ezt is lehet enni kenyérrel.  

Hozzászólások

Hozzávalók

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.