Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ratatouille - francia lecsó hajdinával

Ratatouille - francia lecsó hajdinával
Ratatouille - francia lecsó hajdinával
80 perc / előkészület: 40 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy családi összejövetelen készítettem el ezt először, de 2 változatban, egy gombás és egy gombátlan verzióban - a tesóm kedvéért. Összesen négyen voltunk, akik ettünk, de rendes nagy adag készült belőle, hogy másnap ne kelljen főznöm, elvégre nekem volt szülinapom, ne dolgozzak már mindig... :) Szóval nem tudok pontos adatokat, hogy miből mennyit, csak úgy érzésből dolgozom, - többnyire - meg ránézésre. Tudom, ez a kezdő szakácsok réme - mondaná a kolléganőm - aki ragaszkodik mindig a darabhoz, dekához és mililiterhez...

Én, mivel diétázom, a zöldségek mellé teljes gabonát kell ennem, azért a hajdina, mellesleg gluténmentes. De gondolom, mint a hagyományos lecsót ezt is lehet enni kenyérrel.
 

hozzávalók / 4 adag

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymákat megpucoljuk (a hajdina alá valót is, hamár úgyis sírunk, s mivel lusta vagyok, nem kis kockákra, hanem a félbevágott hagymát félkör szeletekre vágom). A fokhagymát szintén megpucoljuk, de hagyjuk egészben. A paprikákat alaposan megmossuk, na ezt kisebb kockákra, téglalapokra vágjuk. A csípőset kisebbekre. A paradicsomot megmossuk, kb. nyolcba vágjuk, vagy ahogy tetszik. A cukkiniket, padlizsánt, patiszont alaposan megmossuk (finoman zöldségmosó kefével is meg szoktam tisztogatni, de úgy, hogy ne sértse fel a héját). Majd fölkockázzuk (mivel zsengék, én héjastul tettem). A gombát megpucoljuk és tetszés szerinti formára vágjuk. 
  2. A gombás verziót elektromos magas falú serpenyőben, a gombátlant wokban csináljuk. A kókuszzsír és olívaolaj keverékén megdinszteljük a hagymát, amikor szép aranybarna színű, hozzáadjuk a fokhagymát, gombát, padlizsánt, kicsit megforgatjuk az olajban, felöntjük egy kis vízzel, de csak kicsivel, ha lefedjük úgyis levet ereszt. Beleszórjuk a fűszereket. (Épp volt friss rozmaringom, bazsalikomom és kakukkfüvem, így abból frisset tettem.) Beletesszük a többi hozzávalót is, hagyjuk félig megpuhulni, kóstolgassuk, hogy csak megfőjjön, de ne túlfőjjön, a legvégén a paradicsomot és lefedve pároljuk, amíg a paradicsom is megfő. Hagyjuk fedő nélkül is rotyogni, hogy egy kicsit elfőjje a felesleges levét - ha van neki, majd a paradicsompürével besűrítjük, rottyan egyet, kóstoljuk, utánfűszerezzük, ha kell.
  3. A hajdinát többször átmossuk, átöblítjük, majd folyóvíz alatt is alaposan átmossuk, hogy ne legyen kesernyés, fura, rossz íze. A hagymát olajon megpirítjuk, amikor szép barna, a lecsepegtetett hajdinát is ráöntjük. Pirítjuk az olajon 1-2 percig, majd felöntjük 2-3 pohárnyi vízzel, belemorzsoljuk a húsleves kockát, átkavargatjuk, lefedve főzzük. Időnként megnézzük, meg is kóstoljuk, hogy puha-e. Ha még nem, de fogyóban a víz, öntünk még rá fél pohárral. Amikor megfőtt és már nem áll rajta víz, kráteresen bugyog, lefedve lezárjuk alatta a gázt, vagy ki mivel főz.
     
  4. Még melegében tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 411
elküldve: 4
receptkönyvben: 94
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

patlıcan

Mióta szakács: 2012.10.28.
3 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
konyhatechnológia: wok receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

ratatouille, francia lecsó, különleges nyári zöldségpörkölt

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

457
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 8 gerezd
lecsópaprika 10 dkg
kápia paprika 2 db
hegyes erős paprika 1 db
paradicsom 5 nagy db
sűrített paradicsom 10 dkg
cukkini 1 közepes db
cukkini 1 közepes db
padlizsán 1 db
patisszon 1 db
gombakonzerv 1 db
kókuszzsír 1 ek
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
hajdina 1 bögre
vöröshagyma 2 kis fej
víz 7.5 dl
leveskocka 2 db
kókuszzsír 0.5 ek
olívaolaj 0.5 ek