Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel

Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel
Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Felvidéki nagymamámnál ettem először ebből az ételből. Bár azidőben elég olcsó volt náluk a rizs, szinte mindenhez krumplit fogyasztottak. A vörösáfonyadzsem sem bolti volt, hanem saját kezűleg eltett, kimondottan vad- és marhahúsokhoz való kiegészítő köret. Ennek megvolt az a sajátságos fanyar-édes íze, amit teljesen nekem sem sikerült még elérnem. Persze a nálunk kapható aszalt áfonyából nem is lehet. Az Alacsony-Tátrában a nálunk ismert  feketeáfonya érése után 3-4 héttel később érik a vörösáfonya. (Ha igény van rá, a saját vörösáfonyadzsem receptemet  egy alkalommal szívesen közreadom.)

Aki a vörös húst kedveli jobban, készítheti marhahúsból is. Az áfonyadzsem ahhoz is illik.

Könnyű, fiatal, száraz vörösbort ajánlok hozzá.

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst a hártyáitól "megszabadítjuk", megmossuk, és baconba csomagoljuk.
  2. Gyenge páclét készítünk a felsorolt alapanyagokból akként, hogy a répát és zellert lereszeljük, a petrezselymet összevágjuk. Ebbe a páclébe helyezzük a húst, csak annyi vizet használva, hogy éppen ellepje azt. Páclében hűvös helyen hagyjuk kb. 36 órára.
  3. Az elkészítés napján a húst a léből kiemeljük, minden oldaláról azt felitatjuk, és kevés forrósított olajba 3-3 percre beleforgatjuk, csak annyira, hogy "fehér" legyen.
  4. Ezek után kiemelve az olajból kb. 1,5 órán át pároljuk. (Célszerű ilyenkor készíteni a csontleves alaplét, ami fölött jó ízűre párolódik.)
  5. Amíg a hús párolódik, elkészítjük egy lábasban a mártást a pácléből, amihez adunk pár percre langyos vízbe áztatott szárított gombát, és alaposan összeturmixoljuk, majd felforraljuk. Ízesítjük kedvenc leveskockánkkal, majd kb. 0,5l-ig hagyjuk forrás közben elpárologni a levet, ekkor ketchuppel beállítjuk a mártás ízét, végül mártás sűrűségűre besűrítjük.
  6. Elkészítjük a burgonyapürét, kis tejjel és vajjal fellazítva habosra keverjük.
  7. A kellően megpuhult húst felszeletelve burgonyapürével és vörösáfonyadzsemmel tálaljuk.
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 887
elküldve: 1
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

sanyinagyi

Mióta szakács: 2013.03.13.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: szlovák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

párolt pulykacomb gombaszósszal, pácolt pulyka, párolt pulyka gombamártással krumplipürével

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

983
pulyka felsőcomb 1.3 kg
bacon 6 szelet
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 1 kis fej
sárgarépa 1 közepes db
zeller 1 kis db
bors 1 tk
babérlevél 0 ízlés szerint
szegfűbors 1 csipet
szerecsendió 1 teáskanál
petrezselyem 1 csokor
olívaolaj 2 ek
1 kk
gomba 5 közepes db
ketchup 4 ek
finomliszt 1 evőkanál
leveskocka 1 db
burgonya 1 kg
tej 1.5 dl
vaj 1 ek
áfonyadzsem 5 ek