Nosalty Logó

Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
sanyinagyi
Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 975 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 3904 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Összesen 119 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.1 g

Zsír

  • Összesen
    44.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2691.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    828 mg
  • Nátrium
    1432 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    517.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    2100 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1810 micro
  • Lut-zea
    716 micro
Összesen 975 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    300.5 g

Zsír

  • Összesen
    176.4 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    1020 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10764.5 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    390 mg
  • Kálcium
    693 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    555 mg
  • Foszfor
    3311 mg
  • Nátrium
    5729 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    269.4 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    2070.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    920 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    844 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    216 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    8399 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    7238 micro
  • Lut-zea
    2864 micro
Összesen 3904 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    327.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    220 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst a hártyáitól "megszabadítjuk", megmossuk, és baconba csomagoljuk.
  2. Gyenge páclét készítünk a felsorolt alapanyagokból akként, hogy a répát és zellert lereszeljük, a petrezselymet összevágjuk. Ebbe a páclébe helyezzük a húst, csak annyi vizet használva, hogy éppen ellepje azt. Páclében hűvös helyen hagyjuk kb. 36 órára.
  3. Az elkészítés napján a húst a léből kiemeljük, minden oldaláról azt felitatjuk, és kevés forrósított olajba 3-3 percre beleforgatjuk, csak annyira, hogy "fehér" legyen.
  4. Ezek után kiemelve az olajból kb. 1,5 órán át pároljuk. (Célszerű ilyenkor készíteni a csontleves alaplét, ami fölött jó ízűre párolódik.)
  5. Amíg a hús párolódik, elkészítjük egy lábasban a mártást a pácléből, amihez adunk pár percre langyos vízbe áztatott szárított gombát, és alaposan összeturmixoljuk, majd felforraljuk. Ízesítjük kedvenc leveskockánkkal, majd kb. 0,5l-ig hagyjuk forrás közben elpárologni a levet, ekkor ketchuppel beállítjuk a mártás ízét, végül mártás sűrűségűre besűrítjük.
  6. Elkészítjük a burgonyapürét, kis tejjel és vajjal fellazítva habosra keverjük.
  7. A kellően megpuhult húst felszeletelve burgonyapürével és vörösáfonyadzsemmel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2331
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

sanyinagyi 4 recept

Felvidéki nagymamámnál ettem először ebből az ételből. Bár azidőben elég olcsó volt náluk a rizs, szinte mindenhez krumplit fogyasztottak. A vörösáfonyadzsem sem bolti volt, hanem saját kezűleg eltett, kimondottan vad- és marhahúsokhoz való kiegészítő köret. Ennek megvolt az a sajátságos fanyar-édes íze, amit teljesen nekem sem sikerült még elérnem. Persze a nálunk kapható aszalt áfonyából nem is lehet. Az Alacsony-Tátrában a nálunk ismert  feketeáfonya érése után 3-4 héttel később érik a vörösáfonya. (Ha igény van rá, a saját vörösáfonyadzsem receptemet  egy alkalommal szívesen közreadom.) Aki a vörös húst kedveli jobban, készítheti marhahúsból is. Az áfonyadzsem ahhoz is illik. Könnyű, fiatal, száraz vörösbort ajánlok hozzá.

Hozzászólások

Hozzávalók

A húshoz

A pácoláshoz

A mártáshoz

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.