Pulykafelsőcomb
722 kcal
Pulyka narancsmártással
331 kcal
Vörösboros pulykaleves
443 kcal
Gesztenyés pulykarolád
553 kcal
Fokhagymás-mustáros hús
Leírás
Pulykafelsőcomb – receptek, leírás, tippek
A pulykafelsőcomb a combcsont körüli húsos rész, amely jellemzően kissé sötétebb, ízesebb, mint a mellfilé. Sütve, párolva, egytálételben vagy akár darált formában is kiváló. Filézve vagy csontosan is kapható, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő változatot. A hazai boltok hűtőpultjaiban egész évben elérhető, és kiváló alternatívája lehet a sertés- vagy csirkehúsnak.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a pulykafelsőcomb?
A pulykafelsőcomb a comb felső, húsosabb része, amely a csontos és bőrös változata mellett filézve is elérhető. A hús enyhén sötétebb, mint a pulykamell, így omlósabb, szaftosabb sütés után. Az íze karakteresebb, jól bírja az intenzívebb fűszerezést és lassabb hőkezelést is. Sütőben, serpenyőben vagy akár főzve is elkészíthető, és kiváló alapanyag ragukhoz, tokányokhoz, töltött húsokhoz.
Hogyan vásároljuk?
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a hús színe egyenletes, élénk legyen, ne legyen kellemetlen szaga, és a csomagolás legyen sértetlen. Ha lehet, válasszunk bőrös-csontos változatot sültekhez, mivel így még szaftosabb marad. Filézett formában időt spórolhatunk az előkészítésnél. Frissen vásárolva 2-3 napig eláll a hűtőben, fagyasztva akár több hónapig is megőrzi minőségét.
Hogyan tároljuk?
Hűtőben, 0–4 °C-on kell tárolni, és néhány napon belül ajánlott felhasználni. Fagyasztva -18 °C-on hosszabb ideig eltartható.
Mire jó a pulykafelsőcomb?
A pulykahús az egyik legegészségesebb húsféle, és a felsőcomb különösen jó választás, ha olyan fogást készítenél, amely szaftos, de nem zsíros. Fehérjében gazdag, vasat, cinket, B-vitaminokat tartalmaz. A csontos változat különösen jó sültekhez és levesekhez, míg a filé jól működik ragukhoz, pörkölthöz, darált húsos ételekhez is. Lassú sütéssel, párolással vagy konfitálással különösen ízletes lesz.
Mi készülhet a pulykafelsőcombból?
A pulyka felsőcomb kiváló alapja lehet szaftos sülteknek, raguknak vagy pörköltnek, de töltve, zöldségekkel sütve is nagyon ízletes. Filézve gyorsan készíthető belőle tokány, paprikás vagy akár darált húsos fogás, mint például töltött paprika.
Még több pulykafelsőcombos receptért görgess lejjebb!
100 g Pulykafelsőcomb
fehérjetartalom
19.54 g
zsírtartalom
71005.95 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.69 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
177 mg
Nátrium
74 mg
Magnézium
21 mg
Kalcium
17 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.34 g
Niacin - B3 vitamin
2.947 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.09 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.211 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
19.54 g
Zsír
telített zsírsav
2.06 g
egyszeresen telített zsírsav
2.06 g
többszörösen telített zsírsav
1.83 g
koleszterin
71 g
ásványi anyagok
Kalcium
17 mg
Vas
1.72 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
177 mg
Nátrium
74 mg
Cink
3.09 mg
Réz
0.142 mg
Mangán
0.022 mg
Szelén
26.4 µg
szénhidrát
víz
72.69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.077 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.211 mg
Niacin - B3 vitamin
2.947 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.09 mg
Folát
10 µg
Retinol
1 µg
B12 vitamin
0.39 µg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.34 g