
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
1.5 kg marha hátszín
-
5 közepes db sárgarépa
-
5 nagy db csiperkegomba
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 ek olívaolaj
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
fahéj ízlés szerint
-
1 dl víz
649
Kalória
51.5g
Fehérje
8.2g
Szénhidrátok
41.3g
Zsír
299.6g
Víz
195g
Koleszterin
2g
Rost
3.5g
Cukor
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g marha hátszín535 kcal
-
67g sárgarépa24 kcal
-
35g csiperkegomba7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
-
42g száraz vörösbor34 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
17g víz0 kcal
Összesen
649
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1500g marha hátszín3210 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
210g csiperkegomba45 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
250g száraz vörösbor205 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
3901
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
60g marha hátszín128 kcal
-
16g sárgarépa6 kcal
-
8.4g csiperkegomba2 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
10g száraz vörösbor8 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g víz0 kcal
Összesen
155
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.5 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 894.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 299.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 495 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2063 micro
-
β-karotin 4916 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
649
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 309.1 g
Zsír
-
Összesen 247.8 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1170 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5364.8 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 347 mg
-
Kálcium 517 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 364 mg
-
Foszfor 3027 mg
-
Nátrium 1027 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 1797.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2973 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 107 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 1317 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 29495 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 913 micro
Összesen
3901
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 71.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 495 micro
-
β-karotin 1179 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
155
kcal
Elkészítés
- A megmosott, törlőpapírral leitatott hátszínen egy hegyes, éles késsel lyukakat ejtünk, amikbe a hosszában felaprított fokhagymát beledugdossuk
- A kuktában felforrósítjuk az olívaolajat, a hátszínt beszórjuk fahéjjal és borssal (még egyelőre nem sóval), és mindegyik oldalán megkapatjuk, barnára sütjük pár perc alatt, ez azért kell, hogy finom puha legyen a végén.
- Ha ez megvan, ráöntjük a bort, egy 1/2 pohárnyi vizet, úgy a közepéig legalább ellepje, és bezárjuk a kuktánkat, lassú tűzön legalább másfél, egy és háromnegyed óráig főzzük.
- A másfél óra elteltével hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát és sárgarépát, most sózzuk.
- Ezután már csak 15 percre csukjuk be a kuktát, ha ez megvan, ellenőrizzük a húst, hogy megpuhult-e, ha igen, kivesszük, és a kukta fedelét levéve forraljuk tovább néhány percig a szószt, hogy besűrűsödjön (ha sietünk, egy kis hideg vízben feloldott kukoricakeményítő csodát tesz, belelöttyinthetünk egy kis tejszínt is).
- A kissé lehűlt húst felszeleteljük, egy jénaiba tesszük, és a szaftjával leöntve tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 perc
- Főzés ideje: 120 perc
- Főzés módja: kukta
A sziget, ahol élünk, angol gyarmat volt, hála Istennek, maradt utánuk néhány jó recept... :) A marhagulyás és a pincepöri mellett ez a kedvenc marhahúsos ételem, a szaftnak valami fantasztikus íze van, a husika nagyon puha. Ha nem akarunk külön vesződni a körettel, amikor beletesszük a zöldségeket, mehet bele minden főre 1 meghámozott, félbevágott krumpli is. Ne sajnáljuk az időt az elkészítésére, a húsnak finomra kell puhulnia, ha nem kuktában csináljuk, bizony kell neki 3-3 1/2 óra, inkább vasárnapi étel, szerencsére nem pepecselős annyira...