Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyári kedvenc torta

Nyári kedvenc torta
Nyári kedvenc torta
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az utóbbi meleg nyarakon a csapból is a Citromos álom, vagy Kánikulasüti néven futó sütés nélküli, babapiskótával lerakott citromos-tejfölös édesség folyt. Néhányszor elkészítettem, de nekem sok és tömény volt a massza a babapiskótához. Kitaláltam a saját variációmat, a számomra legkedveltebb vizes-diós piskóta alappal, a vaníliakrémmel, ami alá finom, házi, darabos eperlekvár kerül, és az egész bevonva a citromos álom krémjével. Hogy ne a bűnözés érzésével kelljen fogyasztani, a krémet és a bevonatot "gondolomformán" adagolt folyékony édesítőszerrel készítem. :) Az egész kompozícióhoz nagyon jól illik a menta és citromfű levele és virága nemcsak formailag, tartalmilag is. Isteni ízharmónia! A legutóbbi családi összejövetelen sógornőm lefotózta, és elkérte a receptjét. Gondoltam, ha már leírom, inkább ideírom, mert másnak is szívesen ajánlom, érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Bevonat

Díszítés

ajánlat

Egy nyáresti grillezés után édes szamorodnival vagy tokaji aszúval kísérve fokozhatjuk az élvezetet! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A 6 tojásfehérjét két kanál vízzel és csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a diót, a zsemlemorzsát és a sütőporral kevert lisztet.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. (ez az adag egy 26 cm átmérőjű kapcsos formába pont jó)
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (én az elején légkeveréssel sütöm, ha feljött már a tészta, és a teteje pirult, de a tűpróba szerint még nyersebb a belseje, a sütést alsó - légkeverés nélküli - sütésmóddal fejezem be).

Krém

  1. A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral, a pudingporral, apránként adagolva hozzá a tejet. Édesítőszerrel ízlés szerint édesítjük. Sűrűre főzzük, és kihűtjük.
  2. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingos masszát, megkóstolva további édesítőszert, esetleg vaníliás cukrot, vanília aromát adva hozzá, jól kikeverjük.
  3. A tésztát lapjára félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvárral, erre kerül a krém, majd a felső lap.

Bevonat

  1. A tejfölt kikeverjük a citromhéjjal, vaníliás cukorral, ízlés szerint édesítjük, és adagoljuk hozzá a kb. 1 citromnyi citromlét.
  2. A Hulalát habbá verjük 1 csomag habfixálóval, és hozzáadjuk a tejfölös masszát. Utánakóstolva lehet tovább édesíteni és/vagy savanyítani.
  3. A fehér krémmel bevonjuk a tortát.

Díszítés

  1. A torta oldalát és tetejét a citromfűlevelekkel, mentalevelekkel és mentavirággal, esetleg eper- vagy erdeiszamóca-szemekkel díszítjük (utóbbi elhagyható).
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 227
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Manolika

Mióta szakács: 2017.07.21.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliás diótorta citrommázzal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

557
tojás 6 db
víz 2 evőkanál
cukor 8 ek
dió 40 g
zsemlemorzsa 1 ek
finomliszt 5 evőkanál
sütőpor 0.25 csomag
1 csipet
tej 2.5 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
tojássárgája 1 db
folyékony édesítőszer 20 csepp
vaníliás cukor 1 csomag
eperlekvár 4 ek
margarin 20 dkg
vaníliaaroma 1 kávéskanál
tejföl 2 dl
habtejszín 2 dl
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
folyékony édesítőszer 10 csepp
vaníliás cukor 1 csomag
habfixáló 1 csomag
citromfű 0 ízlés szerint
borsmentalevél 0 ízlés szerint
eper 10 dkg