r
Nosalty Logó

Nikki féle almás pite

Nikki's Bakery
Nikki féle almás pite
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

tészta

almás töltelék

vaníliás töltelék

díszítés, ízesítés

996
Kalória
11.2g
Fehérje
125.4g
Szénhidrát
52.8g
Zsír
189.1g
Víz
170.2g
Koleszterin
13.7g
Élelmi rost
65.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

tészta

almás töltelék

vaníliás töltelék

díszítés, ízesítés

Összesen 996 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

tészta

almás töltelék

vaníliás töltelék

díszítés, ízesítés

Összesen 5962 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

tészta

almás töltelék

vaníliás töltelék

díszítés, ízesítés

Összesen 207 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.8 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    926.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    274 mg
  • Nátrium
    319 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    125.4 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    189.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    413 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    401 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    138 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    213 micro
Összesen 996 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.1 g

Zsír

  • Összesen
    317.1 g
  • Telített zsírsav
    182 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    1021 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5557.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1333 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    550 mg
  • Foszfor
    1643 mg
  • Nátrium
    1916 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    752.6 g
  • Cukor
    393 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

Víz

  • Összesen
    1134.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2478 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    416 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2403 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    830 micro
  • β-crypt
    122 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1278 micro
Összesen 5962 kcal
  • 3% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    39.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 207 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tészta összeállításánál az átszitált liszttel elkeverjük a cukrot, a sütőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a hideg, kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel eldolgozzuk benne. Lehetőleg ezt a folyamatot úgy csináljuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a vaj, hiszen akkor magába szívja a lisztet. Amikor már morzsalékossá válik, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a vizet. A pitealapot folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük legalább egy órára.
  2. A töltelék elkészítéséhez a lereszelt almát egy lábosba tesszük a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, a vanília aromával, az őrölt szerecsendióval és a gyömbérrel, és közepes lángon főzzük. A fűszerek mennyiségét nyugodtan változtassuk ízlésünknek megfelelően. 1-1 hozzávaló ki is hagyható, ha például valaki nem szereti a gyömbér, esetleg a szerecsendió ízét. Miután az almás keverékünk kicsit megkaramellizálódott, hozzáadjuk a vizet és a dzsemfixet vagy keményítőt, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.
  3. A hűtőből kivett tészta egyharmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a kétharmad részét fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk, és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat. Ezt az alapot sütőpapírral leterítjük, és száraz babot vagy lencsét öntünk bele, majd így tesszük be a 180 fokos előmelegített sütőbe körülbelül 30 percig sülni (ezt nevezzük „vakon sütésnek").
  4. A tészta egyharmad részét szintén fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és egy éles kés segítségével háromszögeket vágunk ki belőle, amit 10 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütünk.
  5. Amíg a tészta sül, addig összeállítjuk a vaníliás krémet. Ehhez nem kell más tennünk, mint a cukorral kikevert pudingport tejjel felfőzni, majd folpackkal közvetlenül a meleg pudingot lefedve (hogy ne bőrösödjön be a teteje) hűlni hagyni. Miután kihűlt, robotgéppel átkeverjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukorral és habfixálóval felvert tejszín háromnegyed részét, amivel egyneművé keverjük.
  6. Elkészítjük a díszítést, amihez a cukrot alacsony lángon karamellizáljuk és folyamatos kevergetés mellett, óvatosan hozzáadjuk a forró tejet, a vajat, a vanília aromát és a sót. A kisült háromszögeket megcsorgatjuk a kész karamellszósszal, majd megszórjuk a durvára tört dióval.
  7. Ezek után már nincs más dolgunk, mint összeállítani a pitét! A kisült tésztát megszórjuk a maradék dióval. Erre ráöntjük az almás, majd a vaníliás krémet, amit hűtőbe lehűtünk.
  8. Amikor már teljesen kihűlt, díszítjük a habzsákba töltött, maradék, felvert habtejszínnel. Megszórjuk fahéjjal, ízlésesen ráhelyezzük a karamellás, diós háromszögeket. A lekvárt sem kell sajnálni, én citromdzsemet is raktam minden szelethez.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Imádjuk az almás pitét. Magában, vaníliafagyival, karamellszósszal, forrón, langyosan, hidegen, tökmindegy mivel és hogyan. Gondoltam hát egyet, és létrehoztam a saját almáspite-receptemet, amihez nem kell külön szószt vagy fagyit készíteni, csak meg kell enni úgy, ahogy van!

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek