Teljes kiőrlésű liszt

Teljes kiőrlésű liszt

Leírás

A teljes kiőrlésű lisztek hántolatlan gabonából és csírából készülnek. A maghéj és a csírák feldolgozása magasabb rost, vitamin és ásványianyag tartalmú őrleményt eredményez, ezért ennek fogyasztása jóval egészségesebb, mint a fehér lisztté. Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek magasabb a zsírtartalma, ezért avasodásra hajlamosabb, rövidebb ideig lehet tárolni. Ez ösztönözte Magyarországon a 19. század utolsó harmadában olyan malmok felállítását, amelyek képesek a magokat a héjuktól és a csírakezdeményektől elkülönítve megőrölni. Tehát az ezt megelőző időszakban kizárólag teljes kiőrlésű gabonából készült liszteket használtak hazánkban. A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek íze kissé savanykás. Ugyanúgy felhasználható, mint a fehér liszt, süthetünk, főzhetünk vele tulajdonképpen bármit, amihez liszt szükséges.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Jól lezárva, hűvös, sötét, száraz helyen.

100g Teljes kiőrlésű liszt

fehérjetartalom

9.61 g

zsírtartalom

1.88 g

szénhidráttartalom

74.48 g

víztartalom

12.42 g

Hány kalória

gramm

teljes kiőrlésű liszt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

323 mg

Magnézium

117 mg

Kalcium

33 mg

Vas

3.71 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.191 g

Kolin

31.2 mg

Niacin - B3 vitamin

5.347 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.011 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9.61 g

Zsír

telített zsírsav

0.43 g

egyszeresen telített zsírsav

0.283 g

többszörösen telített zsírsav

1.167 g

ásványi anyagok

Kalcium

33 mg

Vas

3.71 mg

Magnézium

117 mg

Foszfor

323 mg

Nátrium

3 mg

Cink

2.96 mg

Réz

0.475 mg

Mangán

3.399 mg

Szelén

12.7 µg

szénhidrát

rost

13.1 g

cukor

1.02 g

víz

12.42 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.297 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.188 mg

Niacin - B3 vitamin

5.347 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.011 mg

Folát

28 µg

Kolin

31.2 mg

Béta-karotin

5 µg

Lutein+zeaxantin

220 µg

E vitamin

0.53 mg

K vitamin

1.9 µg

B6 vitamin

0.191 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?