r
Nosalty Logó

Narancsos-csokis túrótorta diétásan

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sienne
Narancsos-csokis túrótorta diétásan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Összesen 338 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Összesen 4066 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Összesen 210 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.2 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 338 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    329 g
  • Telített zsírsav
    187 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1326 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6397.9 g
  • Cink
    658 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    1431 mg
  • Vas
    518 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    2276 mg
  • Nátrium
    977 mg
  • Réz
    28 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    194.3 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1094 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    241 mg
  • D vitamin:
    257 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    584 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2212 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    776 micro
  • β-crypt
    588 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1408 micro
Összesen 4066 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.5 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    16 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 210 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

  • 2 db narancs (késsel megtisztítva fehér részek nélkül és összevágva kis kockákra)

A joghurthabhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az olajjal, kakaóporral, édesítőszerrel.
  2. A fehérjét felverjük kemény habnak, majd a sárgáját 2-3 részletben könnyedén, kézi habverővel hozzákeverjük.
  3. Beleszórjuk a darált diót vagy madulát, majd a lisztet, amiben a sütőport elvegyítettük. Az egészet nagyon könnyedén, csak pár mozdulattal elegyítjük, hogy megmaradjon a tojáshab állaga.
  4. Egy tortaformát vagy kerek tepsit sütőpapírral kibélelünk, a papír felső felületét nagyon gyengén beolajozzuk a kezünkkel, mint ahogy egy könnyű krémet kennénk el a bőrünkön.
  5. A tésztát beleöntjük és sütőben pár perc alatt szilárdra sütjük. Én az ujjammal meg szoktam koppintani a tészta tetejét, ha az rugalmasan "visszarúg", akkor átsült.
  6. Kivesszük, papírt lehúzzuk. Vagy egy tortatányérra fektetjük, és köré rakunk egy karimát, vagy magát a szétszedhető tortaforma szegélyét, de ugyanúgy alkalmas egy tűzőgéppel összetűzött, alufóliával becsomagolt papírcsík is. (Nekem sikerült egy szuper állítható méretű tortakarimát vásárolnom, azt nagyon szeretem, mert bármekkora tortát csinálhatok vele.)
  7. A csokit mikróban "felengedtetetés (Auftauen)" fokozaton 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk (kb. 1-2 perc). Kivesszük, kiskanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk kanálnyi mennyiségenként a tejszínt, mindig újra alaposan kikeverve. Ha nem elég olvadt a csoki, akkor lehet még 1-1 percet adni neki, ez a mikrosütőtől függ, mennyire erős a felengedtetés fokozata. (A csokiolvasztáshoz az a jó, ha minél gyengébb.)
  8. A vajat vékony szeletkékre vágjuk, és szintén hozzákeverjük a csokihoz. Kicsit lehet benne állni hagyni, akkor könnyebben felolvad. Vagy a végén együtt olvasztattni a mikróban a csokival. A lényeg, hogy homogén, sűrűn folyós csokit kapjunk.
  9. Egy pár kanálnyit tegyünk félre a csokiból díszítésre, a többivel locsoljuk meg egyenletesen a tésztalapot, és tegyük kis időre hidegre, hogy a csoki szilárduljon.
  10. Közben elkészítjük a túróhabot. A tejszínt elkezdjük habbá verni, félkész állapotában hozzátesszük a zselatin fixet, édesítőszert, reszelt narancshéjat, és folytatva a habverést egész keményre verjük. Hozzákeverjük a gyümölcslevet (1 citrom + 1 narancs) és a túrót (joghurtot), vaníliát.
  11. A csokirétegre egyenletesen elosztjuk a darabolt gyümölcsöt, és ráhalmozzuk a túróhabot, elegyengetjük a tetején.
  12. A félretett csokit (ha kell, pici olvasztás után) kis műanyagzacskóba töltjük, aminek icipici darabka sarkát levágjuk, és becsíkozzuk a torta tetejét mintázatként. (Sokkal könnyebb szeletelni, ha nem egyenletes csokiréteget kap.) De ugyanígy díszíthető a gyümölcsünknek megfelelő tortazselé-mázzal is, amibe apró gyümölcskockákat teszünk. Természetesen citromlével és édesítőszerrel édesítve.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32
  • Sütés ideje: 6 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 19575
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 20.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, akinek szénhidrátszegény étrenden kell élnie, de azoknak is, akik saját elhatározásukból ezt az utat választják!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Már majdnem abbahagytam a receptírást, mert annyi minden történt, hogy elkezdtem a cukorra, mint első számú közellenségre tekinteni. (Amúgy  tényleg az, olyan, mint a drog, minél többet eszel belőle, annál jobban kívánod, és rosszul leszel, ha "leesik a vércukrod".) Most nem kívánok egészségügyi előadást tartani, de a nagyobbik fiam után a kisebbik is el kezdett szenvedni a vércukor leeséstől. (Kézremegés, jártányi erőd sincs, ájulás közeli állapot.) Szabályos hipoglykémiás roham. Pedig a vércukor rendben volt (orvosilag és perpillanat). Viszont fenyegetően elindult "valami". Az is szerepet játszott, hogy svájci állásom első 2 évében kilószámra küldtem, és vittem haza a jó svájci csokikat, hogy örömet okozzak.... Eredménye, szép kis túlsúlyok hirtelen. Lényeg a lényeg, időben észbekapott a fiam, és nem akart megbetegedni. Elhagyta a cukrot és a fehérkenyeret, a szénhidrátos köreteket. Az eredmény: éhgyomorra is tud 12 órát dolgozni rosszullét nélkül, és mára már több, mint 30 kiló mínusz! Szóval azóta én sem eszem semmit, amiben hozzáadott cukor van és fehér kenyeret se. Ennél többet jelenlegi szakácskodós munkámban nem tudok tenni. És mivel desszertet is kell mindig készítenem, kifejlesztettem egy technikát, amivel hozzáadott cukor nélkül, minél alacsonyabb finomított szénhidráttartalommal ugyanolyan finom tortákat tudok készíteni, mint ami csöpög a cukortól. Ez az első darab a repertoárban, de nem is az ízesítés, hanem a technika a lényeg. Mert az alapkoncepció ismeretében végtelen variáció lehetséges! A gyümölcsréteghez bármilyen gyümölcsöt használhatunk: lehet narancs, málna, meggy, őszi vagy sárgabarack vagy bármi savanykás gyümölcs. Én naranccsal csináltam, annak a mennyiségét írtam. Ha te mást használsz, kb. 3 db narancsnak megfelelő mennyiségre lesz szükséged. (Meg egy kis gyümölcs vagy kompótlére, hogy a krém harmonizáljon a gyümölccsel.)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia Sienne! Nagyon tetszik a recepted. Én is szeretek szénhidrátszegényebb desszerteket készíteni, szerintem ezt is ki fogom majd próbálni. :) És várom a további fincsi ötleteket. üdv Timi

Sienne

Igazából fel tudod használni alapként. A tészta is m?ködik és alig van benne szénhidrát, a krém annyira jó, hogy senki nem mondja meg, hogy nincs benne egy szem cukor se. Gyümölcsféle van egy csomó, ami finom a túró (joghurt) habbal. Az extra sötét (magas kakaótartalmú) csokikban meg alig van cukor, viszont nagyon feldobnak bármilyen sütit. Most csináltam egy triplacsokis tortát tegnap, majd azt is felteszem, nagyon szuper lett

NovakAndi

Szia, szerinted xilittel és diétás csokival is készíthet?? Köszi, Andi

Sienne

Nyugodtan csinálhatod xilittel és diétás csokival szerintem.

Törölt felhasználó

Szia Sienne! Nagyon köszönöm a receptet, most állok neki. És külön köszönöm a tippeket a tortaformára, nekem pont ez volt a probélmám, mármint hogy (még) nincsen; most készítettem el a kis házi karimámat. :) És ugyanez a kis csoki-dísz-kinyomó-zacskóra is! Szóval köszönöm! :) Minden jót: Dorka

Sienne

Nagyon örülök, ha sikerült pár - általam már kikísérletezett - ötlettel segítenem!

Törölt felhasználó

Kedves Sienne! Köszi a remek receptet! Megsütöttem, de még kicsit tovább variáltam, h. még diétásabb legyen, és úgy t?nik finom lett, m. úgy kellett magamnak megmenteni egy szeletet, olyan gyorsan fogyott! :) Gondoltam megosztom Veletek a variálást, hátha más is örül még mínusz 1-200 kalóriának! :) Szóval a tésztát ugyanúgy készítettem, de a tetejére nem csokit, hanem általam még korábban xilittel elrakott meggylekvárt kevertem, erre halmoztam a kockára vágott körtét és almát. A tejszínhabos résznél egyrészt növényit használtam, ami sokkal könnyebb és mivel nagyon keményre lehet verni pár mp alatt, így sem zselatin-fixet nem kellett beletenni, sem nem kellett körbefogni semmféle tortakarimával, csak a túróval vegyítettem, icipicit édesítettem és a gyümölcs tetejére halmoztam. Felmelegített csokimázzal "berácsoztam" a tetejét, ami igen gusztává tette a végeredményt és persze ízletessé is. Köszönöm mégegyszer az ötletet! :)

Sienne

Köszönöm az ötleteket! Én is ilyen vagyok, folyton kísérletezek, kétszer egyformát sose csinálok. :))

Artemisz

Kedves Sienne! Bocsáss meg, de nagyon becsapod Önmagad. A csokoládé b?ven tartalmaz cukrot... Ahogy a valóban egészséges táplálkozásba nem fér bele a liszt, vaj, kakaópor, olaj, tejszín, tejföl, zselatin sem. Tojássárgája is csak módjával. (A teljes ki?rlés? liszt is nagy humbuk, mert a gyártástól felhasználásig eltelt id? alatt az összes vitálértékét elveszíti, így ugyanolyan értéktelen csiríz (amely zsírként rakódik le a testünkön) marad, mint a "sima" liszt. Csak sokkal többe kerül...) Üdv.

Artemisz

Ui. Nem csak a cukortól, hanem a zsírtól (telített zsírsavak...) is lehet hízni... Méghozzá nagyon... Telítetlen zsírsavakra viszont szüksége van a szervezetünknek, de annak nem a csokoládé a forrása...

Sienne

Kedves Artemisz. Köszönöm az oktatást. Nem csapom be magam. Nem fogyókúrázom. Házvezet?n? vagyok egy cukorbetegnél. Nem szeretnék senkit kioktatni, így nem írom le, hogy mi a diabétesz

Artemisz

Szia! Igazából nem személy szerint Neked szólt a levelem, hanem minden olyan olvasónak, aki elhiszi, hogy a cukor és fehér kenyér elhagyásával megoldott mindent... Pl., ha egy gyümölcsjoghurt cukorszegény, akkor tele van zsírral (vagy fordítva), különben "nem finom", ergo: eladhatatlan, ott rohadna meg az üzletek polcain. Az önbecsapás alapeleme, hogy elhiszitek, van "diétás" sütemény. NINCS! Lehet cukor nélküli, de "diétás" nem. Ugyanis a diéta nemcsak a cukor likvidálását jelenti. Azt írod: ?elhagyta a cukrot és a fehérkenyeret, a szénhidrátos köreteket?. A "színes" (barna) kenyér "tápértéke" dettó, mint a fehéré, csak malátával színezett... Ja, és sokkal többe kerül... A szénhidrátok alapból történ? kizárása is rossz koncepció. Az emberi szervezetnek (bizonyos arányban) fehérjére, szénhidrátra, ásványi anyagokra, vitaminokra, telítetlen zsírsavakra, vízre van szüksége. Igen, szénhidrátra (ch) is. Pl. a rizs els?rangú ch. A rizs természetes (természetben el?forduló) ch, nem vegyi (kémiai) úton el?állított, mint a cukorrépából, nádból kivont, feldolgozott, ?gyári? cukor. Rizst bármennyit ehetünk, nem hízunk t?le. A rizshez hasonló ch a krumpli is. Természetesen nem olajban sütve, hanem vízben f?zve, vagy natúron (héjában a süt?ben) sütve. Summa summárum, diétás süti nincs, csak önámítás. Persze, mindenki azt eszik, amit akar. Üdv. Ui. Magyarországon a cukorbetegek orvosilag javasolt (vagy el?írt?) alapélelmiszere(!) a zsemle. Mib?l van a zsemle? Lisztb?l. Öngól. A liszt (feldolgozott "élelmiszer", tápértéke 0) ugyanolyan drog (méreg), mint a cukor.

Sienne

Egyet értek. Még azt is hozzátenném, hogy a mesterséges édesít?szerek kémiai anyagok, cseppet sem egészségesek, tudom. S?t, már maga a diabétesz, legalábbis a 2. típusú, id?skori cukorbaj eleve hibás táplálkozás eredménye. Nem vitatom. De ez itt egy recept oldal, és NÉHA MUSZÁJ b?nözni. Kipróbált receptek, amivel kevésbé veszélyes a b?nözés. Segítség betegeknek, segitség a hosszú és sok lemondással járó fogyókúra elviselhet?vé tételében. Ismétlem: id?nként és kivételesen. Mert a kivételt?l lesz az egész véghezvihet?. A merev tiltások hosszútávon elviselhetetlenné teszik az életet.

Sienne

Szóval a lényeg a lényegben, hogy ez az oldal ételreceptekr?l szól. Mindenkinek saját felel?ssége önmagáért tenni, olvasni, tanulni és érteni a dolgokat. Ha viszont keres egy receptet, mert most kell VALAMI ÉDESSÉG, akkor találhat olyat, ami ha nem is 100% szénhidrátmentes, meg egészségtelenség mentes, de kevésbé AKÁRMI, mint a hagyományos. Err?l szól

Mak-Ka

Szia a 10 g dió biztosan elég? Olyan kevésnek t?nik. El?re is köszönöm

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

A joghurthabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek