Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majdnem muszaka vegetáriánusoknak

Majdnem muszaka vegetáriánusoknak
Majdnem muszaka vegetáriánusoknak
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A közkedvelt Görög rakott padlizsán ételt gondoltam, nem hagyhatom ki a vegán étrendből, így a húst lecserélve elkészítettem a vegán verziót. Majdnem Muszaka. :D

hozzávalók / 6 adag

A rakottashoz

A sajtos besamel helyett, a tetejére

A szejtánhoz

ajánlat

A receptben leírt szejtán (búzahús)  nagyon jól helyettesíti a darált húst, más receptekhez is használható, csak a fűszerezését kell változtatni. Én ebből készítem a Bolognai szószt vagy a Rakott kelt is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A padlizsánokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, lesózzuk, és állni hagyjuk 15 percig.
  2. A padlizsánokról papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, és egy forró palacsintasütőben átpirítjuk mindkét oldalukat (grillen még jobb).
  3. A szejtánt frissen is elkészíthetjük otthon. A búzasikért (kb 125 g por) elkeverjük 1 csipet sóval, az ételhez ízben harmonizáló fűszerrel, majd vizet adunk (kb 1,5 dl) hozzá, és egy ruganyos masszát kapva villával vagy kézzel kicsit áthajtogatjuk, összegyúrjuk.
  4. Pihentetjük negyed órát, majd bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük 10 percig (duplájára dagad), kivesszük, és felszeleteljük majd visszatesszük a vízbe, és még 10 percig főzzük. Ezeket a búzahúscsíkokat daráljuk le a töltelékünkhöz.
  5. A kuszkuszt sózzuk, és leöntjük 1 dl forrásban lévő vízzel úgy, hogy teljesen ellepje, letakarva 10 percet pihentetjük.
  6. A hagymát és fokhagymát apró kockára vágjuk 0,5-0,8 dl olajon megpirítjuk (ez az olajmennyiség először soknak tűnik, de a szejtánhoz több zsiradék szükséges, mint a rendes húshoz). Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, fahéjat, oregánót, cayenne borsot, majd a darált szejtánt (búzahúst) elkeverjük.
  7. Hagyjuk kicsit pirulni (1-2 perc), majd felöntjük a borral (hagyjuk kicsit elpárologni), hozzáadjuk az apró kockára vágott aszalt paradicsomot és 1 db felkozkázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a kuszkuszt is, és le is vehetjük a tűzről. A finomra vágott menta és petrezselyem leveleket  hozzákeverjük.
  8. Egy tűzálló tálat (20 cm x 35 cm) vékonyan kiolajozunk, és az aljára elrendezzük a burgonyaszeleteket, sózzuk, borsozzuk, majd következő rétegként a lesütött padlizsán felét rátesszük. Erre a rétegre kerül a szejtános töltelék, majd a maradék 2 paradicsom vékonyan felkarikázva. Mindezt beborítjuk a padlizsán másik felével.
  9. A tetejére elkészítjük a krémet, amihez a két fokhagymát a kés lapjával kicsit szétnyomjuk, és a 2 ek olajon aranybarnára sütjük, ha már pirult, felöntjük 2 dl vízzel, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. Főzzük, míg a fokhagyma meg nem puhul (2-3 perc), majd botmixerrel pürésítjük.ú
  10. A növényi tejben elkeverjük a rizslisztet és a kurkumát, majd a fokhagymás léhez öntjük, folytonosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük sóval, borssal, citromlével, és hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet is. Elkeverjük, és ezt a masszát kanalazzuk a padlizsán tetejére.
  11. 200 'C előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 715
elküldve: 0
receptkönyvben: 79
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Nicki

Mióta szakács: 2012.04.10.
50 recept

receptjellemzők

konyha: görög
diéta: cukormentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogyókúra: AB0 diéta – A vércsoport
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vega muszaka, muszaka hús nélkül kuszkusszal és szejtánnal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mikoannamariaflora
anonymus / mikoannamariaflora Mon, 2013-01-21 17:29

sok éven át voltam vegetáriánus, de nem rég vegán lettem és azóta úgy kell vadásznom az ilyen receptekre!!nagyon jó és ötletes recept:) már tíz éve nem ettem muszakát, de arra emlékszem, hogy isteni volt, úgyhogy ezt a változatot biztosan kipróbálom:))
köszönöm:)

Nicki
Nicki / Nicki Tue, 2013-01-22 10:48

Szia! Remélem ízleni fog :) Én még Brassóit is szoktam csinálni ezzel a megoldással, bár el kell hogy mondjam a szejtán elkészítése gyakorlatot igényel. Nem nehéz de mégis valahogy rá kell érezni az állagára. Ha szelet "húsnak" használom akkor 2:1 arányban lisztet is gyúrok bele(1) és zöldségleves alapban főzöm 1 órán át majd szeletelem vagy kockázom és még főzöm egy kicsit. A fűszerezésen múlik az egész. :) Remélem tovább gondolod a receptem és sok finomságot készítesz majd!

402
padlizsán 2 nagy db
burgonya 25 dkg
paradicsom 3 nagy db
kuszkusz 5 dkg
víz 1 dl
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 2 db
fahéj 1 kk
kakukkfű 1 kk
oregánó 0.5 tk
cayenne bors 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szárított paradicsom 3 db
fehérbor 1 dl
olívaolaj 1 dl
menta 2 szál
petrezselyem 1 csokor
víz 2 dl
olívaolaj 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
növényi tej 1 dl
rizsliszt 3 dkg
szerecsendió 1 csipet
kurkuma 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
citromlé 1 kk
élesztőpehely 1 kk
sikér 125 g
1 csipet
víz 1.5 dl