Nosalty Logó

Majdnem muszaka vegetáriánusoknak

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nicki
Majdnem muszaka vegetáriánusoknak
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A rakottashoz

A sajtos besamel helyett, a tetejére

A szejtánhoz

Összesen 402 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A rakottashoz

A sajtos besamel helyett, a tetejére

A szejtánhoz

Összesen 2415 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A rakottashoz

A sajtos besamel helyett, a tetejére

A szejtánhoz

Összesen 82 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    386.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    91 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    836 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4381 micro
  • Lut-zea
    656 micro
Összesen 402 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.3 g

Zsír

  • Összesen
    109.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2600 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    669 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    233.8 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    2318.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    533 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    217 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    895 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    548 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    546 micro
  • β-karotin
    5015 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    26288 micro
  • Lut-zea
    3936 micro
Összesen 2415 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    88.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    170 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    894 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 82 Kcal

Hozzávalók

A rakottashoz

A sajtos besamel helyett, a tetejére

A szejtánhoz

Elkészítés

A rakottashoz

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk.A padlizsánokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, lesózzuk, és állni hagyjuk 15 percig.
  2. A padlizsánokról papírtörlővel leitatjuk a nedvességet,és egy forró palacsintasütőbenátpirítjuk mindkét oldalukat (grillen még jobb).
  3. A szejtánt frissen is elkészíthetjük otthon. A búzasikért (kb 125 g por) elkeverjük 1 csipet sóval, az ételhez ízben harmonizáló fűszerrel,majd vizet adunk (kb 1,5 dl) hozzá, és egy ruganyos masszát kapva villával vagy kézzel kicsit áthajtogatjuk, összegyúrjuk.
  4. Pihentetjük negyed órát,majd bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük 10 percig (duplájára dagad),kivesszük,és felszeleteljük majd visszatesszük a vízbe, és még 10 percig főzzük. Ezeket a búzahúscsíkokat daráljuk le a töltelékünkhöz.
  5. A kuszkuszt sózzuk, és leöntjük 1 dl forrásban lévő vízzel úgy, hogy teljesen ellepje, letakarva 10 percet pihentetjük.
  6. A hagymát és fokhagymát apró kockára vágjuk 0,5-0,8 dl olajon megpirítjuk (ez az olajmennyiség először soknak tűnik, de a szejtánhoz több zsiradék szükséges, mint a rendes húshoz).Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, fahéjat, oregánót, cayenne borsot, majd a darált szejtánt (búzahúst) elkeverjük.
  7. Hagyjuk kicsit pirulni (1-2 perc), majdfelöntjük a borral (hagyjuk kicsit elpárologni), hozzáadjuk az apró kockára vágott aszalt paradicsomot és 1 db felkozkázott paradicsomot,sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a kuszkuszt is,és le is vehetjük a tűzről. A finomra vágott menta és petrezselyem leveleket hozzákeverjük.
  8. Egy tűzálló tálat (20 cm x 35 cm) vékonyan kiolajozunk, és az aljára elrendezzük a burgonyaszeleteket,sózzuk,borsozzuk, majd következő rétegként a lesütött padlizsán felét rátesszük. Erre a rétegre kerül a szejtános töltelék, majd a maradék 2 paradicsom vékonyan felkarikázva. Mindezt beborítjuk a padlizsán másik felével.
  9. A tetejére elkészítjük a krémet, amihez a két fokhagymát a kés lapjával kicsit szétnyomjuk, és a 2 ek olajon aranybarnára sütjük, ha már pirult, felöntjük 2 dl vízzel, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. Főzzük, míg a fokhagyma meg nem puhul (2-3 perc), majdbotmixerrel pürésítjük.ú
  10. A növényi tejben elkeverjük a rizslisztet és a kurkumát,majd a fokhagymás léhez öntjük, folytonosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük sóval, borssal, citromlével,és hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet is. Elkeverjük, és ezt a masszát kanalazzuk a padlizsán tetejére.
  11. 200 'C előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 11235
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 28.

Ajánló

A receptben leírt szejtán (búzahús)  nagyon jól helyettesíti a darált húst, más receptekhez is használható, csak a fűszerezését kell változtatni. Én ebből készítem a Bolognai szószt vagy a Rakott kelt is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A közkedvelt Görög rakott padlizsán ételt gondoltam, nem hagyhatom ki a vegán étrendből, így a húst lecserélve elkészítettem a vegán verziót. Majdnem Muszaka. :D

Hozzászólások

Törölt felhasználó

sok éven át voltam vegetáriánus, de nem rég vegán lettem és azóta úgy kell vadásznom az ilyen receptekre!!nagyon jó és ötletes recept:) már tíz éve nem ettem muszakát, de arra emlékszem, hogy isteni volt, úgyhogy ezt a változatot biztosan kipróbálom:)) köszönöm:)

Nicki

Szia! Remélem ízleni fog :) Én még Brassóit is szoktam csinálni ezzel a megoldással, bár el kell hogy mondjam a szejtán elkészítése gyakorlatot igényel. Nem nehéz de mégis valahogy rá kell érezni az állagára. Ha szelet "húsnak" használom akkor 2:1 arányban lisztet is gyúrok bele(1) és zöldségleves alapban f?zöm 1 órán át majd szeletelem vagy kockázom és még f?zöm egy kicsit. A f?szerezésen múlik az egész. :) Remélem tovább gondolod a receptem és sok finomságot készítesz majd!

Hozzávalók

A rakottashoz

A sajtos besamel helyett, a tetejére

A szejtánhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.