Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muszaka ahogy edna készíti

Muszaka ahogy edna készíti
Muszaka ahogy edna készíti
130 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom kedvenc nyaralóhelye Kréta, és ha Kréta, akkor muszaka. Ott természetesen nem csirkével készítik, de kicsit lazítani akartam az amúgy eléggé leterhelő ételen, ezért került bele a csirkehús és a rizs. Nem olyan rég rátaláltam egy chilis bab receptre, ahol bátran ajánlották a kakaóval ízesítést. Óvatoskodtam, mert nem tudtam, mi lesz belőle, de remek ízhatás érhető el vele, ezért került ebbe a muszaka receptbe is. Tudom, hogy ez nem az igazi, és lehet, hogy nem is muszakának kéne hívni, annyi pontban eltér az eredetitől, de mégiscsak a kiindulója ez az amúgy nem túl egyszerű, jó sok mosatlannal járó alaprecept.:) Ha nem lenne mosogatógép itthon, lehet, hogy neki sem állnék, mert sosem végeznék a takarítással. :) Nem egy tojásrántotta egyszerűségére kell készülni, ha nekiáll az ember fia/lánya.:) De nem lehetetlen!! És mindenképpen megéri nekiállni, még egy olyan kezdő "szakácsnak" is, mint én!:) (Nekem a sütésig kereken 2 óra volt az előkészülés, de csak 2 tűzön főztem-sütöttem a hozzávalókat, több tűzön ez az idő természetesen rövidebb.)

hozzávalók / 4 adag

A muszakához

A besamelhez

ajánlat

Azt, hogy milyen bor illik hozzá, azt nem tudom, de utána egy kiadós pihegés egészen biztosan jót fog tenni. :)) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Padlizsánt, cukkinit megmossuk, csíkokra vagy karikára szeljük, sózzuk. Ha kiengedte a levét, megtöröljük, és olívaolajon megsütjük őket. 
  2. Krumplit meghámozzuk, karikákra vágjuk, az olajban megsütjük.
  3. A rizst olívaolajon pirítjuk 1-2 percig (figyelve, ne égjen le), aztán kétszeres forró csapvízzel, 1 leveskockával fedő alatt megfőzzük. (Én jázmin rizst használok, de bármilyennel jó lesz.)
  4. Serpenyőben az összevágott hagymát megdinszteljük, az egészen apró darabokra vágott csirkemellet ( vagy le is lehet darálni) fehéredésig pirítjuk, sóval, borssal, fokhagymával, oregánóval, szegfűszeggel, kis kávéskanál kakaóval (vigyázva, mert könnyen leég), negyedelt koktélparadicsommal, fahéjjal, cukorral ízesítjük. 
  5. A besamel következik, a megolvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, nehogy leégjen, majd hozzáöntjük lassan a tejet, tetszés szerinti parmezánnal, fehérborssal, szerecsendióval,sóval ízesítjük, sűrűn keverve addig főzzük, míg kellemes állagú nem lesz (én mindig megkóstolom, hogy elég sós-e).
  6. Közepes tepsit kikenünk olajjal, és rétegezzük: krumpli, padlizsán, husi, a besamel 1/3-a, rizs, cukkini, a többi besamel és a tetejére a sajt.
  7. Előmelegített sütőben (nálam kb. 200 fok, de elég régi típusú a tűzhely) 40-50 percig sütöm. A sajttól és a besamel állagától függ, hogy mikor kész. Ha a sajt szép színű lesz, már jó is!:) Aki igényli kenyérrel, tejföllel kísérheti.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x20x6 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 010
elküldve: 2
receptkönyvben: 48
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

edna

Mióta szakács: 2011.11.18.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Muszaka kicsit lazábban, mousaka, zöldséges krumplis egytál csirkehússal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

958
cukkini 1 közepes db
padlizsán 1 db
burgonya 5 közepes db
csirkemell filé 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
rizs 1 bögre
koktélparadicsom 10 db
olívaolaj 5 ek
fahéj 0.5 kk
cukrozatlan kakaópor 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
cukor 0.5 teáskanál
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
leveskocka 1 db
sajt 20 dkg
vaj 6 dkg
finomliszt 2 csapott ek
tej 8 dl
szerecsendió 0 ízlés szerint
parmezán sajt 3 dkg
fehér bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint