r
Nosalty Logó

Töltött káposzta dagadóból

Simon Gábor
Töltött káposzta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Töltött káposzta

1158
Kalória
33.6g
Fehérje
36.4g
Szénhidrát
97.1g
Zsír
380.6g
Víz
38.6g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
5.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Töltött káposzta

Összesen 1158 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Töltött káposzta

Összesen 9250 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Töltött káposzta

Összesen 201 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.6 g

Zsír

  • Összesen
    97.1 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2478.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    2166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    380.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    458 micro
Összesen 1158 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    268.5 g

Zsír

  • Összesen
    776.9 g
  • Telített zsírsav
    282 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19830.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    632 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1351 mg
  • Nátrium
    17325 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    291 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

Víz

  • Összesen
    3044.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    332 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    446 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1061 micro
  • Kolin:
    370 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    185 micro
  • β-karotin
    258 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3663 micro
Összesen 9250 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

Töltött káposzta

  1. A szalonnát vágjuk fel apró kockákra, pirítsuk ki zsírjára. A finomra vágott hagymát aranysárgára pároljuk meg benne, utána tegyük hozzá a reszelt fokhagymát, és futtassuk át. Húzzuk félre hűlni, amikor elkészült.
  2. A darált sertésdagadót szórjuk meg a fűszerpaprikával, köménnyel, sózzuk, borsozzuk meg. Adjuk hozzá a lepirított hagymát.
  3. A rizst mielőtt hozzáadnánk a húshoz, mossuk át többször, amíg tiszta lesz a szűrővize. Fél órára be is lehet áztatni, de főzni nem szükséges.
  4. Kavarjuk át alaposan a tölteléket, majd formázzunk belőlük henger alakú gombócokat.
  5. A káposztalevelek torzsáját vágjuk ki, így könnyebb lesz velük dolgozni. Helyezzük a tölteléket a levélre, tekerjük fel, végül a széleit nyomkodjuk be.
  6. Aki a nagyobb gombócokat kedveli, az nagyobb leveleket használjon több töltelékkel, de aki a kisebbeket, az vágja ketté a leveleket, így kb. 40 db gombóc jön ki.
  7. Egy méretesebb sütőtál (római, vasedény, jénai) aljára helyezzünk egy adag savanyú káposztát. Tegyük rá a darabokra vágott császárszalonnát és a kolbászt. Fedjük le káposztával.
  8. Jöhetnek a gombócok, végül takarjuk le a maradék káposztával, mehet rá a babérlevél is, végül öntsük fel annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje a gombócokat.
  9. Fedjük le az edényt, majd előmelegített sütőbe tegyük be, és legalább 2,5 órát hagyjuk bent sülni.
  10. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés módja: római tál és cserépedény receptek
  • Sütés ideje: 150 p
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A töltött káposzta az az étel, ami minden évben elkészül legalább egyszer, és ha csak egyszer készül, akkor minden bizonnyal a karácsonyi ünnepek idején. Ez a változat ugyan sertéshússal készül, de újítást maga a darált húsrész hoz a receptbe.

Töltött káposzta dagadóból
Egy igazi kuriózum

A töltött káposzta az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely szinte minden ünnepi asztalra odakerül, különösen karácsonykor. Ez a fogás a magyar konyha egyik szimbóluma: egyszerre testes, és ízekben gazdag, azonban érdemes mértékkel fogasztani, mert megfeküdheti a gyomrot. Alapja a savanyú káposzta, amelybe fűszeres darált húst, rizst és egyéb hozzávalókat töltenek, majd lassú tűzön, gyakran füstölt hússal vagy kolbásszal főzik.

Tipp:

A töltelékbe kerülhet szárnyas, sertés, marha és ezeknek a keveréke is.

Ez a változat most sertésdagadóból készült, amit bátran tudunk ajánlani, mivel puha és szaftos lesz tőle a gombóc. A sertésdagadó egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend, (az állat hátsó, alsó részéből származik), ugyanis zsírossága szaftossá és puhává varázsolja a húst. A fűszerezéssel is lehet kísérletezni, a kömény, majoranna, borsikafű, babérlevél kitűnő kiegészítői a káposztának. Szerintünk füstölt húsokkal és kolbásszal az igazi, és minél gazdagabban pakoljuk meg, annál jobb lesz.

Receptajánló:

Töltött káposzta variációk

A töltött káposztának számos változata létezik, attól függően, hogy az ország melyik részén készítik. Erdélyben például kisebb káposztalevelekbe göngyölik a tölteléket, és sokszor füstölt hússal, tejföllel tálalják, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében csak a paradicsomos verzióját ismerik.

Az Alföldön inkább a nagyobb, pufibbra töltött darabok jellemzők, hiszen több rizzsel és paprikával készülnek. Vannak, akik savanyú helyett édes káposztával főzik, vagy éppen gerslit használnak rizs helyett, de még a formájában is lehetnek eltérések, mert van aki batyukat formál belőle, míg más inkább gombócokat, de olyan is, aki nem tölti bele a káposztába a húsos-rizses alapot, hanem pőrén a káposztaágyon tálalja.

Húsmentes

A töltött káposztát egyébként húsmentesen is el lehet készíteni, úgy, hogy a töltelékbe például gomba, tofu, dió és sárgarépa kerül. Ez a sokszínűség is mutatja, mennyire mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban.

A töltött káposztának nemcsak íze, hanem a hozzá kapcsolódó rituálék is fontosak. A töltött káposztát gyakran előző nap készítik el, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek. Sok családban ez az étel az összetartozás szimbóluma: közösen készítik, nagy fazékban főzik, és gyakran barátokkal, rokonokkal együtt fogyasztják el.

Források: 1., 2.

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

7 nap, 7 étel – Főételnek is beillő laktató levesekkel...

Így, gőzerővel készülve az ünnepekre, tudat alatt is igyekszünk kicsit jobban odafigyelni, mi kerül a tányérra, hogy karácsonykor minden bűntudat nélkül csússzon le. A hétre laktató leveseket hoztunk nektek, amikkel a jóllakás garantált, így második sem kell utánuk. Elég lesz most egy fogás!

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...