r
Nosalty Logó

Töltött káposzta dagadóból

Simon Gábor
Töltött káposzta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Töltött káposzta

1158
Kalória
33.6g
Fehérje
36.4g
Szénhidrát
97.1g
Zsír
380.6g
Víz
38.6g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
5.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Töltött káposzta

Összesen 1158 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Töltött káposzta

Összesen 9250 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Töltött káposzta

Összesen 201 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.6 g

Zsír

  • Összesen
    97.1 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2478.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    2166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    380.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    458 micro
Összesen 1158 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    268.5 g

Zsír

  • Összesen
    776.9 g
  • Telített zsírsav
    282 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19830.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    632 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1351 mg
  • Nátrium
    17325 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    291 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

Víz

  • Összesen
    3044.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    332 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    446 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1061 micro
  • Kolin:
    370 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    185 micro
  • β-karotin
    258 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3663 micro
Összesen 9250 kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

Töltött káposzta

  1. A szalonnát vágjuk fel apró kockákra, pirítsuk ki zsírjára. A finomra vágott hagymát aranysárgára pároljuk meg benne, utána tegyük hozzá a reszelt fokhagymát, és futtassuk át. Húzzuk félre hűlni, amikor elkészült.
  2. A darált sertésdagadót szórjuk meg a fűszerpaprikával, köménnyel, sózzuk, borsozzuk meg. Adjuk hozzá a lepirított hagymát.
  3. A rizst mielőtt hozzáadnánk a húshoz, mossuk át többször, amíg tiszta lesz a szűrővize. Fél órára be is lehet áztatni, de főzni nem szükséges.
  4. Kavarjuk át alaposan a tölteléket, majd formázzunk belőlük henger alakú gombócokat.
  5. A káposztalevelek torzsáját vágjuk ki, így könnyebb lesz velük dolgozni. Helyezzük a tölteléket a levélre, tekerjük fel, végül a széleit nyomkodjuk be.
  6. Aki a nagyobb gombócokat kedveli, az nagyobb leveleket használjon több töltelékkel, de aki a kisebbeket, az vágja ketté a leveleket, így kb. 40 db gombóc jön ki.
  7. Egy méretesebb sütőtál (római, vasedény, jénai) aljára helyezzünk egy adag savanyú káposztát. Tegyük rá a darabokra vágott császárszalonnát és a kolbászt. Fedjük le káposztával.
  8. Jöhetnek a gombócok, végül takarjuk le a maradék káposztával, mehet rá a babérlevél is, végül öntsük fel annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje a gombócokat.
  9. Fedjük le az edényt, majd előmelegített sütőbe tegyük be, és legalább 2,5 órát hagyjuk bent sülni.
  10. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés módja: római tál és cserépedény receptek
  • Sütés ideje: 150 p
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A töltött káposzta az az étel, ami minden évben elkészül legalább egyszer, és ha csak egyszer készül, akkor minden bizonnyal a karácsonyi ünnepek idején. Ez a változat ugyan sertéshússal készül, de újítást maga a darált húsrész hoz a receptbe.

Töltött káposzta dagadóból
Egy igazi kuriózum

A töltött káposzta az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar étel, amely szinte minden ünnepi asztalra odakerül, különösen karácsonykor. Ez a fogás a magyar konyha egyik szimbóluma: egyszerre testes, és ízekben gazdag, azonban érdemes mértékkel fogasztani, mert megfeküdheti a gyomrot. Alapja a savanyú káposzta, amelybe fűszeres darált húst, rizst és egyéb hozzávalókat töltenek, majd lassú tűzön, gyakran füstölt hússal vagy kolbásszal főzik.

Tipp:

A töltelékbe kerülhet szárnyas, sertés, marha és ezeknek a keveréke is.

Ez a változat most sertésdagadóból készült, amit bátran tudunk ajánlani, mivel puha és szaftos lesz tőle a gombóc. A sertésdagadó egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend, (az állat hátsó, alsó részéből származik), ugyanis zsírossága szaftossá és puhává varázsolja a húst. A fűszerezéssel is lehet kísérletezni, a kömény, majoranna, borsikafű, babérlevél kitűnő kiegészítői a káposztának. Szerintünk füstölt húsokkal és kolbásszal az igazi, és minél gazdagabban pakoljuk meg, annál jobb lesz.

Receptajánló:

Töltött káposzta variációk

A töltött káposztának számos változata létezik, attól függően, hogy az ország melyik részén készítik. Erdélyben például kisebb káposztalevelekbe göngyölik a tölteléket, és sokszor füstölt hússal, tejföllel tálalják, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében csak a paradicsomos verzióját ismerik.

Az Alföldön inkább a nagyobb, pufibbra töltött darabok jellemzők, hiszen több rizzsel és paprikával készülnek. Vannak, akik savanyú helyett édes káposztával főzik, vagy éppen gerslit használnak rizs helyett, de még a formájában is lehetnek eltérések, mert van aki batyukat formál belőle, míg más inkább gombócokat, de olyan is, aki nem tölti bele a káposztába a húsos-rizses alapot, hanem pőrén a káposztaágyon tálalja.

Húsmentes

A töltött káposztát egyébként húsmentesen is el lehet készíteni, úgy, hogy a töltelékbe például gomba, tofu, dió és sárgarépa kerül. Ez a sokszínűség is mutatja, mennyire mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban.

A töltött káposztának nemcsak íze, hanem a hozzá kapcsolódó rituálék is fontosak. A töltött káposztát gyakran előző nap készítik el, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek. Sok családban ez az étel az összetartozás szimbóluma: közösen készítik, nagy fazékban főzik, és gyakran barátokkal, rokonokkal együtt fogyasztják el.

Források: 1., 2.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek