Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (4)

leírás

A napon szárított paradicsom Olaszországban született meg (Nápoly közelében), körülbelül a 60-as évek elején. A parasztasszonyok a bő termést akarták tartósítani valahogy télre, de befőzés nélkül. Gondolták, ha az aszalás a gyümölcsöknél bevált, miért ne próbálhatnák meg a paradicsommal is? Az eredmény a ma már Európa-szerte kedvelt aszalt paradicsom. Kiváló kiegészítő tésztaételekhez, kuszkuszhoz, salátákhoz, szószokhoz, de akár magában, olívaolajba mártogatva is nagyon finom. Nálunk leginkább olajban eltéve kapható, de sózott változata is van. A sózott változatnál ügyelni kell arra, hogy sótartalma meglepően nagy, ezt az ételek sózásánál mindenképpen figyelembe kell venni.

mikor vegyem

Az év bármely szakaszában.

hogyan tároljam

Az olajban eltettet értelemszerűen abban az üvegben, amelyikben megvettük, a száraz változatát naptól védett helyen, páramentes dobozban.

Szárított paradicsom alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (4)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Fenyveske
    Fenyveske Thu, 2014-05-22 09:15

    Én minden évben csinálok, mégpedig így: a paradicsomokat negyedekbe vágom, beleteszem egy nagy tepsibe, enyhén megsózom és kiteszem a napra. 3-4 napig kell kint szárítani, mindig megfordítgatni és amikor már látod, hogy mindenhol kiszáradt, elkészült. Ezután üvegbe zárom és ízlés szerint fogyasztjuk salátában, pizzára, tésztára, stb... (állítólag azért kell megsózni, hogy ne penészedjen meg....Nekem bejött, nagyon finom. Alig várom az idei paradicsom szezont:)

    egelkatalin
    egelkatalin / egelkatalin Wed, 2010-10-13 12:36

    Sziasztok! Nem tudom, olvassa-e ezt itt valaki, de nem tudjátok véletlenül, hogyan lehetne itthon paradicsomot aszalni? Boltban (vidéken) viszonylag nehezebb hozzájutni és aranyáron van... :-( Köszi a segítséget! Kati

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-10-13 15:04

    Kedves Egel Katalin! Paradicsomaszalás Petránál van feltéve, ott a hsz-ekben egyszer leírtam azt is, hogy sütőben hogy lehet, valamint aszalógép segítségével. Azt egyébként érdemes beszerezni, ha van mit aszalni, termény - zöldség, gyümölcs, gomba, mert nem túl drága szerkezet, és nagyon jól kihasználható, ha terem valami a kertben. Ha van egy adag aszalt parid, akkor meg egyszerűen beteszed őket egy szűk szájú üvegbe, dugsz közéjük bazsalikomleveleket, és felöntöd olívaolajjal, és a buborékokat kiütögeted-kevered belőle, még két-három napon át félnaponta. Ja, és ne hagyd a paradicsomot se, és a bazsalikomlevelet se feltapadni az üveg oldalára, mert ott romlásnak indul, ha levegőt szorít oda. A legjobbakat: Mrs Smith