Szárított paradicsom

Szárított paradicsom

Leírás

Szárított paradicsom – receptek, leírás, tippek

A napon szárított paradicsom Olaszországban született meg (Nápoly közelében), körülbelül a 60-as évek elején. A parasztasszonyok a bő termést akarták tartósítani télre, de befőzés nélkül. Úgy gondolták, ha az aszalás a gyümölcsöknél bevált, akkor miért ne működne a paradicsomnál is. Eredménye a ma már Európa-szerte kedvelt aszalt paradicsom. Kiváló kiegészítő tésztaételekhez, kuszkuszhoz, salátákhoz, szószokhoz, de magában, kovászos kenyérrel is nagyon finom.

Az aszalt paradicsom nálunk leginkább olajban eltéve kapható, de sózott változata is létezik. A sózott verziónál ügyelni kell arra, hogy sótartalma meglepően nagy, ezt az ételek sózásánál mindenképpen figyelembe kell venni.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szárított paradicsom?

A szárított paradicsom (aszalt paradicsom) egy népszerű konyhai alapanyag, amit a friss paradicsom szárításával állítanak elő. Az eljárás során a paradicsomban lévő nedvesség jelentős része távozik, miközben a paradicsom megőrzi intenzív ízét és tápanyagtartalmát.

Hogyan vásároljuk?

Szárított paradicsomot piacon, fűszerboltban, szuper- és hipermarketek polcain is találunk. Lehet venni vákuum-csomagolásban, illetve olajban tartósított változatban is. Utóbbihoz gyakran kerülnek extra fűszerek. A szárított paradicsom hűvös, száraz helyen tárolható, légmentesen. Gyakran olívaolajban, fűszerekkel (például fokhagyma, bazsalikom) tartósítják, ami meghosszabbítja az eltarthatóságát, és gazdagítja az ízét.

Mire jó a szárított paradicsom?

A szárított paradicsom gazdag likopinban, ami egy erős antioxidáns, valamint tartalmaz C-vitamint, K-vitamint és rostot. Koncentrált alapanyag, így több kalóriát tartalmaz, mint a friss paradicsom. Magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag.

Felhasználhatjuk például pesztókhoz vagy tésztaszószokhoz, szendvicsekben és salátákban, levesekben, ragukban és pizzán is.

Mi készülhet a szárított paradicsomból?

Készülhet "gyere hozzám feleségül" csirke, mediterrán tészta, olaszos tésztasaláta zöldségekkel, maradékmentő spárgás csavart, házi medvehagymapesztós fusilli, három sajtos grillezett szendvics, garnéla tál koktélmártással, olasz rakott bab és csavart focaccia.

Még több szárított paradicsomos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely szakaszában kaphatunk szárított paradicsomot a piacon, szupermarketben vagy fűszerboltban.

hogyan tároljam

A szárított paradicsom hűvös, száraz helyen tárolandó, légmentesen. Gyakran olívaolajban, fűszerekkel (például fokhagyma, bazsalikom) tartósítják, ami meghosszabbítja az eltarthatóságát, és gazdagítja az ízét.

100g Szárított paradicsom

fehérjetartalom

14.11 g

zsírtartalom

2.028 g

szénhidráttartalom

55.76 g

víztartalom

14.56 g

gramm szárított paradicsom?

Top ásványi anyagok

Foszfor

356 mg

Magnézium

194 mg

Kalcium

110 mg

Nátrium

107 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.332 g

Kolin

104.6 mg

Likopin

45902 µg

C vitamin

39.2 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.11 g

Zsír

telített zsírsav

0.426 g

egyszeresen telített zsírsav

0.487 g

többszörösen telített zsírsav

1.115 g

ásványi anyagok

Kalcium

110 mg

Vas

9.09 mg

Magnézium

194 mg

Foszfor

356 mg

Nátrium

107 mg

Cink

1.99 mg

Réz

1.423 mg

Mangán

1.846 mg

Szelén

5.5 µg

szénhidrát

rost

12.3 g

cukor

37.59 g

víz

14.56 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.528 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.489 mg

Niacin - B3 vitamin

9.05 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.087 mg

Folát

68 µg

Kolin

104.6 mg

Béta-karotin

524 µg

Likopin

45902 µg

Lutein+zeaxantin

1419 µg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

43 µg

A vitamin

44 µg

C vitamin

39.2 mg

B6 vitamin

0.332 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...