r
Nosalty Logó

Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval

Morzsácska
Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

1179
Kalória
47.3g
Fehérje
111g
Szénhidrát
62g
Zsír
750.1g
Víz
152.9g
Koleszterin
17.9g
Élelmi rost
20.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Összesen 1179 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Összesen 5884 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Összesen 102 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    47.3 g

Zsír

  • Összesen
    62 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1703 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    151 mg
  • Foszfor
    624 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    111 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    750.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    277 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4392 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 1179 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    236.4 g

Zsír

  • Összesen
    310.2 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    764 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8515.1 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    1379 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    753 mg
  • Foszfor
    3122 mg
  • Nátrium
    2943 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    555 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    89 mg

Víz

  • Összesen
    3750.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    483 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    178 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1385 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    299 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2257 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    21960 micro
  • Lut-zea
    1428 micro
Összesen 5884 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    386 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

Csicseriborsó

  1. Magas falú lábasban az olajat felhevítjük, és beleszórjuk az indiai ötfűszert: mustármag, görögszéna (lepkeszegmag), édeskömény mag, római köménymag, és a felsorolásból kimaradt fekete hagymamag. Sisteregnie kell (de nem égnie) a fűszereknek. Amikor illatozik, pattog, rászórjuk az apróra szelt vöröshagymát. Sózzuk, hogy a hagyma levet engedjen, és karamellizáljuk (közepes hőfokon, néha megkeverve karamell színűre. Nem jó, ha pirul.)
  2. A karamellizált hagymára az apróra kockázott fokhagymát az apróra aprított gyömbért és a karikára szelt chili paprikát rakjuk, keverjük, egy picit hagyjuk összeérni az ízeket.
  3. A csicseriborsóról a levet leöntjük (egy kevés maradhat), és beleöntjük a lábasba. Összekeverjük, és fedő alatt pároljuk 15 percig. A hámozott konzervparadicsomot hozzáöntjük, a paradicsomokat kissé szétnyomkodjuk, és fedő alatt főzzük 30-45 percet, amíg a paradicsom jobban szétfő. Ha nagyon sok a leve, akkor főzzük még fedő nélkül egy darabig.
  4. A por fűszereket: curry por, koriander por, római kömény por és garam masala por (én chat masalát használtam garam masala helyett. Más ízvilág!), ízlés szerint (kb. 2-3 csipetnyit használtam) adagoljuk. Összekeverjük, és kb. 2-3 percig alacsonyabb hőfokon főzzük.
  5. A szobahőmérsékletű joghurtot hőkiegyenlítéssel adagoljuk a csicseriborsóhoz. Összefőzzük 3-5 percig. Rizzsel tálaljuk!

Kókusztejes csirke curry

  1. A csicseriborsóhoz hasonlóan a hevített olajban az ötfűszert és a curry levelet, illetve a chili port átforgatjuk. Ugyanúgy megy bele a felszeletelt hagyma, sózzuk, és karamellizáljuk. Karamellizálás után kerül bele itt is a picire vágott fokhagyma és a picire vágott gyömbér és a karikákra szelt chili paprika, ezekkel is hagyjuk kicsit összemelegedni.
  2. A felcsíkozott, bőrmentes csirkehúst beleforgatjuk, egy picit sózzuk. Fehérítjük, ha kell, pici vizet öntünk alá.
  3. A hámozott konzerv paradicsomot hozzáadjuk, szétnyomkodjuk a paradicsomokat, és lefedve főzzük, amíg a paradicsom szétfő. Néha megkavarjuk. Kb.30-45 perc
  4. A porfűszereket adagoljuk, tehát: curry por, kurkuma por, garam masala por. Jól elkeverve 1-2 percig főzzük, majd a kókusztejet is hozzáadjuk. (Az a jó kókusztej, ami kissé kemény tapintatú a dobozon keresztül, mintha összeállt volna. Melegbe téve krémesen szétolvad.) Főzzük 2-4 percig. Tálaljuk rizzsel!

Basmati rizs

  1. A rizst mossuk jól át, és hideg vízbe állni tesszük.
  2. A már ismert módon az olajat hevítjük. Beleszórjuk az egész fűszereket: szegfűbors, mustármag, koriandermag, római köménymag, curry levél. Amikor illatozik/pattog, beletesszük az apróra felszeletelt vöröshagymát, sózzuk, és karamellizáljuk.
  3. Feltekerjük a hőfokot. A fűszeres hagymára kb. 1 dl forró vizet öntünk, és azonnal lefedjük. Fedő alatt 1 percet hagyjuk jó magas hőfokon (ilyenkor hirtelen nyomásemelkedés lesz a fedő alatt, aminek hatására a fűszerek és a hagyma "szétnyomódik").
  4. A rizsről a vizet leöntjük, és a hagymára öntjük. Dupla mennyiségű vízzel (langyos) felöntjük, sózzuk, megkeverjük. Fedő alatt puhára főzzük. Étkezésnél a nagyobb fűszerdarabokat ne rágjuk meg, mert nem finom úgy! :) Köretként tálaljuk! Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 100 p

Nászutas élményekből többek között az indiai ízvilág megragadt. Egy főzőtanfolyamon tanultam ezt a receptet. Nagyjából így készült el. Ez egy komplett ebédnek felel meg, nem muszáj mind a hármat elkészíteni. Sok a hozzávaló, de ne rettentsen el senkit a kipróbálástól. Könnyen beszerezhetőek a fűszerek, nem kell belőlük fél kilónyit venni. :)  Az "ízlés szerint" fűszerezés pedig tényleg úgy történjen, mint mikor anyukánk pörköltöt gyárt, és nem méregeti a sót, borsot, paprikát... :) Aki kevésbé fűszereset akar az 1-1.5 csipetet szór, aki határozottat az 2-3 csipetet is használ. Sajnos a rendszer nem ismerte az indiai ötfűszert, melynek az összetevői egész szemes fűszerként a mustármag, görögszéna vagy lepkeszegmag, fekete hagymamag, édeskömény mag, római köménymag.  Kénytelen voltam egyenként felsorolni, és a fekete hagymamag még így is kimaradt. Ezt az ötfűszert is be lehet szerezni , és akkor már nem is olyan sok az a fűszer... Mielőtt a hagyma mennyiségen kiborulnánk, tényleg ennyi kell bele, és elég csak a szeletelésnél sírni ezen :D Aki pedig nem akar csípőset ....hát az indiai az csípősen jó... ;)

További receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (tipikusan argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurriszósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Hering András

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek