Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval

Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval
Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval
130 perc / előkészület: 30 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nászutas élményekből többek között az indiai ízvilág megragadt. Egy főzőtanfolyamon tanultam ezt a receptet. Nagyjából így készült el. Ez egy komplett ebédnek felel meg, nem muszáj mind a hármat elkészíteni.

Sok a hozzávaló, de ne rettentsen el senkit a kipróbálástól. Könnyen beszerezhetőek a fűszerek, nem kell belőlük fél kilónyit venni. :) 

Az "ízlés szerint" fűszerezés pedig tényleg úgy történjen, mint mikor anyukánk pörköltöt gyárt, és nem méregeti a sót, borsot, paprikát... :) Aki kevésbé fűszereset akar az 1-1.5 csipetet szór, aki határozottat az 2-3 csipetet is használ. Sajnos a rendszer nem ismerte az indiai ötfűszert, melynek az összetevői egész szemes fűszerként a mustármag, görögszéna vagy lepkeszegmag, fekete hagymamag, édeskömény mag, római köménymag.  Kénytelen voltam egyenként felsorolni, és a fekete hagymamag még így is kimaradt. Ezt az ötfűszert is be lehet szerezni , és akkor már nem is olyan sok az a fűszer...

Mielőtt a hagyma mennyiségen kiborulnánk, tényleg ennyi kell bele, és elég csak a szeletelésnél sírni ezen :D

Aki pedig nem akar csípőset ....hát az indiai az csípősen jó... ;)

hozzávalók / 5 adag

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

ajánlat

Egy könnyed bor jó lehet, vagy sok víz :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Csicseriborsó

  1. Magas falú lábasban az olajat felhevítjük, és beleszórjuk az indiai ötfűszert: mustármag, görögszéna (lepkeszegmag), édeskömény mag, római köménymag, és a felsorolásból kimaradt fekete hagymamag. Sisteregnie kell (de nem égnie) a fűszereknek. Amikor illatozik, pattog, rászórjuk az apróra szelt vöröshagymát. Sózzuk, hogy a hagyma levet engedjen, és karamellizáljuk (közepes hőfokon, néha megkeverve karamell színűre. Nem jó, ha pirul.)
  2. A karamellizált hagymára az apróra kockázott fokhagymát az apróra aprított gyömbért és a karikára szelt chili paprikát rakjuk, keverjük, egy picit hagyjuk összeérni az ízeket.
  3. A csicseriborsóról a levet leöntjük (egy kevés maradhat), és beleöntjük a lábasba. Összekeverjük, és fedő alatt pároljuk 15 percig. A hámozott konzervparadicsomot hozzáöntjük, a paradicsomokat kissé szétnyomkodjuk, és fedő alatt főzzük 30-45 percet, amíg a paradicsom jobban szétfő. Ha nagyon sok a leve, akkor főzzük még fedő nélkül egy darabig.
  4. A por fűszereket: curry por, koriander por, római kömény por és garam masala por (én chat masalát használtam garam masala helyett. Más ízvilág!), ízlés szerint (kb. 2-3 csipetnyit használtam) adagoljuk. Összekeverjük, és kb. 2-3 percig alacsonyabb hőfokon főzzük.
  5. A szobahőmérsékletű joghurtot hőkiegyenlítéssel adagoljuk a csicseriborsóhoz. Összefőzzük 3-5 percig. Rizzsel tálaljuk!

Kókusztejes csirke curry

  1. A csicseriborsóhoz hasonlóan a hevített olajban az ötfűszert és a curry levelet, illetve a chili port átforgatjuk. Ugyanúgy megy bele a felszeletelt hagyma, sózzuk, és karamellizáljuk. Karamellizálás után kerül bele itt is a picire vágott fokhagyma és a picire vágott gyömbér és a karikákra szelt chili paprika, ezekkel is hagyjuk kicsit összemelegedni.
  2. A felcsíkozott, bőrmentes csirkehúst beleforgatjuk, egy picit sózzuk. Fehérítjük, ha kell, pici vizet öntünk alá.
  3. A hámozott konzerv paradicsomot hozzáadjuk, szétnyomkodjuk a paradicsomokat, és lefedve főzzük, amíg a paradicsom szétfő. Néha megkavarjuk. Kb.30-45 perc
  4. A porfűszereket adagoljuk, tehát: curry por, kurkuma por, garam masala por. Jól elkeverve 1-2 percig főzzük, majd a kókusztejet is hozzáadjuk. (Az a jó kókusztej, ami kissé kemény tapintatú a dobozon keresztül, mintha összeállt volna. Melegbe téve krémesen szétolvad.) Főzzük 2-4 percig. Tálaljuk rizzsel!

Basmati rizs

  1. A rizst mossuk jól át, és hideg vízbe állni tesszük.
  2. A már ismert módon az olajat hevítjük. Beleszórjuk az egész fűszereket: szegfűbors, mustármag, koriandermag, római köménymag, curry levél. Amikor illatozik/pattog, beletesszük az apróra felszeletelt vöröshagymát, sózzuk, és karamellizáljuk.
  3. Feltekerjük a hőfokot. A fűszeres hagymára kb. 1 dl forró vizet öntünk, és azonnal lefedjük. Fedő alatt 1 percet hagyjuk jó magas hőfokon (ilyenkor hirtelen nyomásemelkedés lesz a fedő alatt, aminek hatására a fűszerek és a hagyma "szétnyomódik").
  4. A rizsről a vizet leöntjük, és a hagymára öntjük. Dupla mennyiségű vízzel (langyos) felöntjük, sózzuk, megkeverjük. Fedő alatt puhára főzzük. Étkezésnél a nagyobb fűszerdarabokat ne rágjuk meg, mert nem finom úgy! :) Köretként tálaljuk! Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 2 507
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Morzsácska

Mióta szakács: 2012.07.12.
39 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan megszilárdító
konyha: indiai
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

fűszeres indiai tál

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1181
napraforgó olaj 4 ek
görögszéna 0 ízlés szerint
mustármag 0 ízlés szerint
római kömény 0 ízlés szerint
édesköménymag 0 ízlés szerint
vöröshagyma 4 közepes db
0 ízlés szerint
gyömbér 0 ízlés szerint
fokhagyma 6 gerezd
chili 1 db
joghurt 3 dl
csicseriborsó konzerv 800 g
konzerv paradicsom 400 g
koriander 0 ízlés szerint
curry por 0 ízlés szerint
római kömény 0 ízlés szerint
kurkuma 0 ízlés szerint
garam masala 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
görögszéna 0 ízlés szerint
mustármag 0 ízlés szerint
római kömény 0 ízlés szerint
édesköménymag 0 ízlés szerint
curry levél 1 csipet
0 ízlés szerint
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 6 gerezd
gyömbér 0 ízlés szerint
chilipehely 0 ízlés szerint
chili 1 db
csirkecomb 1.5 kg
konzerv paradicsom 400 g
kókusztej 2.5 dl
curry por 0 ízlés szerint
kurkuma 0 ízlés szerint
garam masala 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
szegfűbors 0 ízlés szerint
mustármag 0 ízlés szerint
curry levél 0 ízlés szerint
koriandermag 0 ízlés szerint
római kömény 0 ízlés szerint
vöröshagyma 2 közepes db
basmati rizs 300 g
0 ízlés szerint
víz 700 ml