Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros cukkinifőzelék fűszeres húsgolyókkal

Kapros cukkinifőzelék fűszeres húsgolyókkal
Kapros cukkinifőzelék fűszeres húsgolyókkal
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Névnapomra kaptam meg Stahl Judit Végre otthon! szakácskönyvét, amelyből az aszalt szilva likőr is származik, sőt a karácsonyi sikeres kacsa confit-t is onnan lestem. Most, Albionba visszatérve, erre az igazán magyaros étekre került a sor - a főzelék szóra ugyanis semmilyen általam beszélt nyelven nem sikerült megfelelőt találni (mert nincs). De végülis a gasztronómia nyelve minden korlátot áthidalt : D

hozzávalók / 4 adag

A főzelékhez

A húsgolyókhoz

A sütéshez

ajánlat

Az eredeti recept a húsgolyókat 60 dkg húsból készíti (a többi hozzávaló is arányosan több), de nekünk így is bőven elég volt, pukkadásig teltünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A főzeléket előre elkészíhetjük. Először nagylyukú reszelőn lereszeljük a cukkiniket.
  2. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk néhány vékony szeletke citromhéjat, és 2-3 percig mérsékelt lángon kevergetjük.
  3. Ekkor lefedjük, és 10-15 percig, időnként megkeverve pároljuk.
  4. Közben a tejet, a tejszínt és a keményítőt elkeverejük, a kapribogyót (és ha kell, a kaprot) apróra vágjuk.
  5. A főzelékhez adunk minden maradék hozzávalót, pár perc alatt besűrítjük.
  6. A húsgolyók készítése eredeti recepet szerint robotgéppel történik: a húst és a hagymát apróra vágva, a szalonnát felcsíkozva, a fokhagymát összenyomva, a fűszerekkel együtt beletesszük, pépesre dolgozzuk. Alternatíva (én is így készítettem): darált húshoz adjuk a nagyon apróra vágott hozzávalókat, és kézzel alaposan összekeverjük.
  7. A masszából 3 cm-es golyókat formálunk, és a forró vaj-olaj keveréken 8-10 percig sütjük őket, egyszerre 10-12 darabot érdemes.
  8. Sütőpapírral borított tálcára szedjük, és 50-100 fokos (legkisebb fokozatú) sütőben tartjuk melegen a húsgombócokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 36 468
elküldve: 8
receptkönyvben: 251
elkészítve: 4/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres-baconös húsgolyók cukkinifőzelékkel, fűszeres húsgombóc marhahúsból cukkinifőzelékkel, kapribogyós-kapros-tejszínes cukkinifőzelék szalonnás húsgombóccal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

doddy5
doddy5 Sat, 2018-02-10 13:16

Nagyon finom, de nekem nagyon sűrű lett a keményítőtől. Legközelebb a felét teszem bele. Vagy még kevesebbet.

Blondecat666
Blondecat666 Wed, 2017-06-28 22:04

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! A kapribogyóról sose gondoltam volna, hogy illik bele, de zseniális, bár az olasz barátaim levágnák a kezemet, ha üvegeset használnék, én mindig a sóban tartósított változatot veszem.( Egyébként van a főzelékre megfelelő szó angolul, pl. a cukkini főzeléket simán megértik, ha courgette stew-nak hívod, vagy bármilyen más vegetable stew is létezik. Ld. BBC Good Food - courgette and tomato stew)

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-06-22 20:31

Kedves Durcsó!
Csatlakozom, ez a recept zseniális, már jónéhányszor elkészítettem! Nekem is megvan a könyv, onnan ismerem. Nagyon jó, hogy feltetted!
Üdv. Edit

pommepomme
pommepomme Tue, 2012-05-15 09:27

Durcsó, nagyon köszönöm a receptet, igen finom lett. Én kicsit kevesebb keményítőt tettem bele, így is elég sűrű lett. Annyira jó ízt ad neki az a pici citromhéj! Köszönet érte!

marisa
marisa Tue, 2012-03-20 20:26

Kedves Durcsó! Megvallom, nem kis fenntartással fogtam hozzá ennek a főzeléknek az elkészítéséhez, mivel a mi családunkban és ízlésvilágunkban nem volt hagyománya a cukkini evésnek, pláne nem főzelékként. Az eredmény fantasztikus, ami nem az én főzőtudományom, mint inkább a recept kitalálóját dicséri. Rendkívül jól harmonizál a citrom és a cukkini, már főzés közben betöltötte a konyhámat a friss, citromos illat. Néhány napon belül kétszer is megfőztem, és állíthatom, családom kedvence lett. Ajánlom mindenkinek, mert ez a recept egyszerű, de nagyszerű. Üdv.: Marisa

1110
cukkini 1 kg
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
citromhéj 1 teáskanál
habtejszín 3 dl
tej 2 dl
étkezési keményítő 2 evőkanál
kapribogyó 2 ek
kapor 2 csokor
marhahús 45 dkg
füstölt szalonna 8 dkg
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 közepes fej
petrezselyem 1 csokor
majoranna 1 kk
csípős fűszerpaprika 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 3 ek
napraforgó olaj 1.5 dl