Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, mégis más élményt hoz a cukkini egyedi állaga miatt. Készítsük jó kaprosan, fogyasszuk tojással, fasírttal vagy amivel szeretnénk.
Ugyan manapság a szupermarketekben egész évben vásárolhatunk relatíve jó áron jó minőségű cukkinit (köszönjük, üvegházas mezőgazdaság), sokaknak még mindig a nyár tényleges beköszöntét jelenti a szezonális és zsenge zöldséggel történő főzés. A cukkinis ételek aztán szépen végig kísérik a kánikulával borított napjainkat: levest, fasírtot, lepényként, rakottast készíthetünk a zöld vagy sárga színű zöldségből. Vagy éppenséggel cukkinifőzeléket, ami kiváló alternatívát jelent a tökkel szemben, hiszen ízben hasonló, jellegében mégis egyedi és különleges.

Hogyan ne főzzük szét a zöldséget?
Csakúgy, mint a töké, a cukkini állaga is sajnos hajlamos arra, hogy túlzott hőkezelés hatására szétmálljon és pépessé váljon. Ez mindegyik ételnél problémát jelent, azonban egy főzeléknél, ahol a feltétet leszámítva más textúra, más állag nincs jelen, még inkább gondot okozhat.
Ahhoz, hogy elkerüljük a tök- vagy cukkinifőzelék pépes bébiétellé alakulását, több dolgot is megtehetünk. Egy pofonegyszerű lépés például, ha reszelés helyett inkább szeleteljük, daraboljuk a zöldségeket.

Emellett arra is figyeljünk, hogy késsel ellenőrizzük a puhuló cukkinidarabok állagát: így nagyon könnyű lesz megelőzni a szétfőzést.
Keményítő liszt helyett
A magyar háztartásokban habarás vagy rántás készítéséhez elterjedtebb a finomliszt használata. A főzelékek sűrítését azonban végezhetjük keményítővel is, ami több szempontból is előnyösebb.
Először is, a keményítőt nem kell külön hőkezelni, ahogy a lisztet, így a sűrítési folyamat egyszerűbbé válik. További előnye, hogy sokkal kisebb mennyiségekben is érezhető hatást vált ki, ezáltal elkerülhetjük, hogy a főzelékünk túlzottan keményítős ízt kapjon.
Ízesítés és sűrítés egy lépésben
Jelen esetben a főzelék elkészítése ráadásul azért is jóval könnyebbé válik, mert a sűrítés és ízesítés folyamatait egyesítjük. Sokak számára zavaró lehet a tök- vagy cukkinifőzelékben a kapor szálas, kissé tolakodó jelenléte. Még akkor is, ha annak íze kellemes, az egyben maradó zöldfűszerdarabok nem mindig nyújtanak kellemes élményt.

Erre is megoldást nyújt, ha az a cukkinifőzeléknél alkalmazott módszer, amelyben a keményítőt, görög joghurtot, kaprot és a puhára főtt főzelékalap egy részét leturmixoljuk, és így keverjük vissza a a fazék tartalmához.
A végeredmény: átható kapros íz a szálak zavaró jelenléte nélkül, különleges és egyedi zöld szín, ami mégis természetes és épp kellően sűrű állag.