r
Nosalty Logó

Egyszerű cukkinifőzelék

Lakos Benedek
Egyszerű cukkinifőzelék friss kaporral és tükörtojással tálalva
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A főzelékhez

184
Kalória
5g
Fehérje
17.3g
Szénhidrát
10.5g
Zsír
195.8g
Víz
-
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
4.6g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 184 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 44 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    801.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    195.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3232 micro
Összesen 184 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4007.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    454 mg
  • Nátrium
    2739 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    979.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    771 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    308 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    473 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    914 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16159 micro
Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 44 kcal

Elkészítés

A főzelékhez

  1. Az olajon üvegesre dinszteljük az aprított hagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk.
  2. A hagymás alapra tesszük az egyforma darabokra vágott cukkinit, majd 5 perc alatt átpároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk-borsozzuk, majd alacsony lángon, fedő alatt puhára főzzük a zöldséget.
  3. Egy turmixgépbe tesszük a kaprot, görög joghurtot, keményítőt és citromlevet, majd hozzáadunk két merőkanálnyit a cukkiniból. Kerüljön bele elég lé is. Teljesen simára dolgozzuk az egészet, visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a főzeléket.
  4. Ízlés szerint tovább ízesítjük sóval, borssal és citromlével, majd azon melegében, tetszőleges feltéttel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 30 p

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, mégis más élményt hoz a cukkini egyedi állaga miatt. Készítsük jó kaprosan, fogyasszuk tojással, fasírttal vagy amivel szeretnénk.

Ugyan manapság a szupermarketekben egész évben vásárolhatunk relatíve jó áron jó minőségű cukkinit (köszönjük, üvegházas mezőgazdaság), sokaknak még mindig a nyár tényleges beköszöntét jelenti a szezonális és zsenge zöldséggel történő főzés. A cukkinis ételek aztán szépen végig kísérik a kánikulával borított napjainkat: levest, fasírtot, lepényként, rakottast készíthetünk a zöld vagy sárga színű zöldségből. Vagy éppenséggel cukkinifőzeléket, ami kiváló alternatívát jelent a tökkel szemben, hiszen ízben hasonló, jellegében mégis egyedi és különleges.

Főzhetjük kétféle színű cukkiniól is

Hogyan ne főzzük szét a zöldséget?

Csakúgy, mint a töké, a cukkini állaga is sajnos hajlamos arra, hogy túlzott hőkezelés hatására szétmálljon és pépessé váljon. Ez mindegyik ételnél problémát jelent, azonban egy főzeléknél, ahol a feltétet leszámítva más textúra, más állag nincs jelen, még inkább gondot okozhat.

Ahhoz, hogy elkerüljük a tök- vagy cukkinifőzelék pépes bébiétellé alakulását, több dolgot is megtehetünk. Egy pofonegyszerű lépés például, ha reszelés helyett inkább szeleteljük, daraboljuk a zöldségeket.

Tükörtojással például isteni

Emellett arra is figyeljünk, hogy késsel ellenőrizzük a puhuló cukkinidarabok állagát: így nagyon könnyű lesz megelőzni a szétfőzést.

Keményítő liszt helyett

A magyar háztartásokban habarás vagy rántás készítéséhez elterjedtebb a finomliszt használata. A főzelékek sűrítését azonban végezhetjük keményítővel is, ami több szempontból is előnyösebb.

Először is, a keményítőt nem kell külön hőkezelni, ahogy a lisztet, így a sűrítési folyamat egyszerűbbé válik. További előnye, hogy sokkal kisebb mennyiségekben is érezhető hatást vált ki, ezáltal elkerülhetjük, hogy a főzelékünk túlzottan keményítős ízt kapjon.

Ízesítés és sűrítés egy lépésben

Jelen esetben a főzelék elkészítése ráadásul azért is jóval könnyebbé válik, mert a sűrítés és ízesítés folyamatait egyesítjük. Sokak számára zavaró lehet a tök- vagy cukkinifőzelékben a kapor szálas, kissé tolakodó jelenléte. Még akkor is, ha annak íze kellemes, az egyben maradó zöldfűszerdarabok nem mindig nyújtanak kellemes élményt.

Átható kapros íz, a kellemetlen fűszerszálak nélkül

Erre is megoldást nyújt, ha az a cukkinifőzeléknél alkalmazott módszer, amelyben a keményítőt, görög joghurtot, kaprot és a puhára főtt főzelékalap egy részét leturmixoljuk, és így keverjük vissza a a fazék tartalmához.

A végeredmény: átható kapros íz a szálak zavaró jelenléte nélkül, különleges és egyedi zöld szín, ami mégis természetes és épp kellően sűrű állag.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.