r
Nosalty Logó

Egyszerű cukkinifőzelék

Lakos Benedek
Egyszerű cukkinifőzelék friss kaporral és tükörtojással tálalva
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A főzelékhez

184
Kalória
5g
Fehérje
17.3g
Szénhidrát
10.5g
Zsír
195.8g
Víz
-
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
4.6g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 184 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A főzelékhez

Összesen 44 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    801.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    195.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3232 micro
Összesen 184 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4007.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    454 mg
  • Nátrium
    2739 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    979.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    771 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    308 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    473 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    914 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16159 micro
Összesen 919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 44 kcal

Elkészítés

A főzelékhez

  1. Az olajon üvegesre dinszteljük az aprított hagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk.
  2. A hagymás alapra tesszük az egyforma darabokra vágott cukkinit, majd 5 perc alatt átpároljuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk-borsozzuk, majd alacsony lángon, fedő alatt puhára főzzük a zöldséget.
  3. Egy turmixgépbe tesszük a kaprot, görög joghurtot, keményítőt és citromlevet, majd hozzáadunk két merőkanálnyit a cukkiniból. Kerüljön bele elég lé is. Teljesen simára dolgozzuk az egészet, visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a főzeléket.
  4. Ízlés szerint tovább ízesítjük sóval, borssal és citromlével, majd azon melegében, tetszőleges feltéttel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 30 p

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, mégis más élményt hoz a cukkini egyedi állaga miatt. Készítsük jó kaprosan, fogyasszuk tojással, fasírttal vagy amivel szeretnénk.

Ugyan manapság a szupermarketekben egész évben vásárolhatunk relatíve jó áron jó minőségű cukkinit (köszönjük, üvegházas mezőgazdaság), sokaknak még mindig a nyár tényleges beköszöntét jelenti a szezonális és zsenge zöldséggel történő főzés. A cukkinis ételek aztán szépen végig kísérik a kánikulával borított napjainkat: levest, fasírtot, lepényként, rakottast készíthetünk a zöld vagy sárga színű zöldségből. Vagy éppenséggel cukkinifőzeléket, ami kiváló alternatívát jelent a tökkel szemben, hiszen ízben hasonló, jellegében mégis egyedi és különleges.

Főzhetjük kétféle színű cukkiniól is

Hogyan ne főzzük szét a zöldséget?

Csakúgy, mint a töké, a cukkini állaga is sajnos hajlamos arra, hogy túlzott hőkezelés hatására szétmálljon és pépessé váljon. Ez mindegyik ételnél problémát jelent, azonban egy főzeléknél, ahol a feltétet leszámítva más textúra, más állag nincs jelen, még inkább gondot okozhat.

Ahhoz, hogy elkerüljük a tök- vagy cukkinifőzelék pépes bébiétellé alakulását, több dolgot is megtehetünk. Egy pofonegyszerű lépés például, ha reszelés helyett inkább szeleteljük, daraboljuk a zöldségeket.

Tükörtojással például isteni

Emellett arra is figyeljünk, hogy késsel ellenőrizzük a puhuló cukkinidarabok állagát: így nagyon könnyű lesz megelőzni a szétfőzést.

Keményítő liszt helyett

A magyar háztartásokban habarás vagy rántás készítéséhez elterjedtebb a finomliszt használata. A főzelékek sűrítését azonban végezhetjük keményítővel is, ami több szempontból is előnyösebb.

Először is, a keményítőt nem kell külön hőkezelni, ahogy a lisztet, így a sűrítési folyamat egyszerűbbé válik. További előnye, hogy sokkal kisebb mennyiségekben is érezhető hatást vált ki, ezáltal elkerülhetjük, hogy a főzelékünk túlzottan keményítős ízt kapjon.

Ízesítés és sűrítés egy lépésben

Jelen esetben a főzelék elkészítése ráadásul azért is jóval könnyebbé válik, mert a sűrítés és ízesítés folyamatait egyesítjük. Sokak számára zavaró lehet a tök- vagy cukkinifőzelékben a kapor szálas, kissé tolakodó jelenléte. Még akkor is, ha annak íze kellemes, az egyben maradó zöldfűszerdarabok nem mindig nyújtanak kellemes élményt.

Átható kapros íz, a kellemetlen fűszerszálak nélkül

Erre is megoldást nyújt, ha az a cukkinifőzeléknél alkalmazott módszer, amelyben a keményítőt, görög joghurtot, kaprot és a puhára főtt főzelékalap egy részét leturmixoljuk, és így keverjük vissza a a fazék tartalmához.

A végeredmény: átható kapros íz a szálak zavaró jelenléte nélkül, különleges és egyedi zöld szín, ami mégis természetes és épp kellően sűrű állag.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek