Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás bejgli

Káposztás bejgli
Káposztás bejgli
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lecsóba reszeltem a nagy fej káposztából, na de mit készítsek a többiből? A párom rögtön a káposztás tésztára szavazott, én viszont valami kelt tésztás ételt szerettem volna belőle. Hmmm... káposztás pizza vagy bejgli, az nagyon érdekes lenne. Káposztás beeejgliiiiiii? Miért akarod elrontani azt a finom bejglit káposztával? Hát én nem értem, ha egy félig leégett házról van szó, akkor azt el tudja képzelni, milyen lesz, ha feléled a hamvaiból. Viszont ha egy alapanyagról van szó, csak a hagyományos elkészítési módot látja maga előtt. Na, ebben viszont nekem vannak "látomásaim". :o)  Kíváncsiságból azért körülnéztem, hogy csak én vagyok ilyen pihent agyú? Nem-nem, itt Amerikában az orosz bevándorlók már évtizedek óta készítenek ilyet, csak darált hússal gazdagítva. A káposzta is meg a darált hús is olcsó, mint a fene (steak imádó, zöldségekre fintorogva néző nemzet ez itt), ráadásul a lefagyasztott fehér kenyér is kapható minden sarkon. Nekem túl macerásnak tűnt az 5 óráig tartó kiolvasztás, így maradtam az általam csak most felfedezett dobozos pogácsa -házi készítésű- receptje mellett. A tölteléket még zöldségekkel megspékeltem, hogy kicsit színesebb legyen szeleteléskor. Van savanyú káposztás változata is ennek a tölteléknek, az pedig a német bevándorlók találmánya.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

  • 2 ek vaj (megolvasztva)

ajánlat

Frissen-melegen a legjobb, felezzük az adagot, ha nem nagyétkű a család.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a darált húst egy magas falú serpenyőben fehéredésig kevergetjük, a zsírt lekanalazzuk róla, hogy csak 1-2 ek maradjon alatta.
  2. Belerakjuk a felkockázott káposztát, hagymát, répát, paprikát, a finomra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Lefedve és néha megkeverve addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul. Ha sok lé maradna alatta, akkor zsírjára sütjük, és félrerakjuk hűlni.
  3. A tésztához az élesztőt belekeverjük a langyos vízbe, félrerakjuk.
  4. A lisztet elkeverjük a cukorral, szódabikarbónával, sütőporral meg a sóval. Elmorzsoljuk a zsírral. Jól összegyúrjuk a felfuttatott élesztővel meg a kefirrel, ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá 1-2 csapott ek lisztet.
  5. Osszuk el a tésztát két részre, az egyiket nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Úgy a legegyszerűbb téglalap alakúra nyújtani, mintha egy X-et akarnánk leírni képzeletben. A közepétől indulva, a két ellentétes sarkot célozzuk meg. Szórjuk meg 2 ek zsemlemorzsával, kanalazzuk rá a fele tölteléket, szórjunk rá 2 ek zsemlemorzsát, és tekerjük fel, mint a bejglit.
  6. Rakjuk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A tészta másik felével hasonlóan járunk el. Szurkáljuk meg a tetejét mindkettőnek.
  7. Forró sütőbe rakva pirosra sütjük. Amikor kivesszük, megkenjük a tetejüket az olvasztott vajjal. Kicsit hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 752
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
723 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sós bejgli, húsos-zöldséges kelt tészta, káposztás-húsos tekercs

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Wed, 2013-09-11 12:52

Koszonom szepen kedves Piroska! A receptet
pedig nagyon szivesen!
udv:witch

336
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
víz 125 dl
finomliszt 50 dkg
cukor 2 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
sütőpor 2.5 teáskanál
1.5 teáskanál
kefir 2.5 dl
mangalica zsír 10 dkg
zsemlemorzsa 8 ek
darált marhahús 25 dkg
káposzta 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
sárgarépa 1 közepes db
zöldpaprika 1 közepes db
1 teáskanál
fekete bors 1 teáskanál
vaj 2 ek