r
Nosalty Logó

Ferdinánd tekercs

Rosanics Petra
Ferdinánd tekercs
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

kelt tészta

vajkrém

locsolás

616
Kalória
9.3g
Fehérje
67.8g
Szénhidrát
34.6g
Zsír
45.6g
Víz
178.3g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
19.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír

kelt tészta

vajkrém

locsolás

Összesen 616 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír

kelt tészta

vajkrém

locsolás

Összesen 4940 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír

kelt tészta

vajkrém

locsolás

Összesen 369 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    34.6 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    45.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    299 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 616 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    74.7 g

Zsír

  • Összesen
    277 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1427 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2259.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    537 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    1115 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    542.6 g
  • Cukor
    155 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    364.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2436 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    211 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    434 micro
  • Kolin:
    645 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2389 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    548 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    747 micro
Összesen 4940 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 369 kcal

Elkészítés

kelt tészta

  1. A cukrot érdemes előzetesen elmorzsolni a reszelt citromhéjjal, így sokkal intenzívebb íze lesz. A tészta hozzávalóit a tej kivételével egy nagy keverőtálba tesszük, majd kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összedolgozni.
  2. Amikor már morzsás, hozzáadunk annyi tejet, amennyitől már szépen összeáll a tészta, majd az egészet egyneműre gyúrjuk és 5-10 perc alatt fényesre dagasztunk.
  3. Szobahőmérsékleten kb. 40 percet hagyjuk kelni, elég a 1.5-szeresére keleszteni, nem kell a duplájára.

vajkrém

  1. A puha vajat egy tálkába kimérjük a porcukorral, ízlés szerint adunk hozzá vaníliát, majd az egészet teljesen egyneműre keverjük egy villa segítségével.
  2. A megkelt tésztát aztán enyhén lisztes felületen fél centi vékony téglalappá nyújtjuk. A vajkrém 80%-ával megkenjük a kinyújtott tésztát, ügyelve rá, hogy egyneműen szétoszlassuk az egészet, mert úgy kapunk egyforma csigákat.
  3. A megkent tésztát szorosan feltekerjük, majd feldaraboljuk. Érdemes először levágni a két végét, hogy szabályos és egyforma csigákat kapjunk - ezt külön egy kis tálkában süssük ki, kb. egy adagra elegendő így. A maradék tekercset pedig vágjuk 7 ugyanakkora csigára.
  4. Egy kb. 20 centi átmérőjű sütőtálat vagy zománcos edény vajazzunk ki, majd szórjuk ki cukorral is. Ebbe jöhetnek aztán a csigák, mégpedig úgy, hogy egyet középre teszünk, a többit pedig eköré. Ha ezzel megvagyunk, lefedve hagyjuk további 15-20 percet kelni.
  5. Végül kenjük meg a csigák tetejét a maradék vajkrémmel, majd az egész mehet a sütőbe: 180 fokon sütjük 20 percig.

locsolás

  1. Amíg sülnek a csigák, a tejszínt egy kis forralóban összemelegítjük a cukorral és a vaníliával.
  2. A 20 perc leteltével a félig megsült csigákat kivesszük a sütőből és meglocsoljuk a tetejüket a tejszínnel. Ezután mehet is vissza a sütőben további 15 percre.
  3. A kész Ferdinánd tekercset hagyjuk pár percet pihenni, majd neki is eshetünk a langyos vaníliás csigáknak!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni belőle, mert ezek adják a sütemény lelkét!

Ez a mennyei szaftos-mázas csigatorta tulajdonképpen egy jóféle kelt tésztából, a vaníliás vajkrémből és egy tejszínes locsolásból áll, így akár még kezdő házipék-jelöltek is nekiállhatnak, ha van egy szabad délutánjuk. De vegyük szépen sorjában, hogyan érdemes nekiállni és elkészíteni, hogy biztos legyen a siker.

Ferdinánd tekercs
Egy lábasnyi Ferdinánd minden alkalomra passzol!

A Ferdinád tekercs pontos eredetét homály fedi, mindenestre a szájhagyomány (és a logika) úgy tartja, hogy nevét az egykori trónörökösről, Ferenc Ferdinánd főhercegről kaphatta. Arról egy fokkal pontosabb információink vannak, hogy Karcagra az 1923-ban került felvidéki közvetítéssel, és akkoriban még nagyon csodálkoztak a népek a gazdag vajas töltelékkel tevert kalácsfélén. Mert kelt tésztás finomságokat ugyan már a középkor óta sütöttek a legtöbb paraszti háztartásban, de tölteni csak jóval később kezdték, akkor is inkább lekvárral, túróval, dióval. Szóval a vajjal és tejszínnel gazdagon tekert-locsolt, fejedelmi sütemény minden bizonnyal nagy csodálkozásra adott okot a két világháború közötti Alföld társadalmában.

A vajas kalácsféle alapja egy egyszerűnek és hagyományosnak mondható kelt tészta, igaz, ezt is többféle változatban készítik. A liszt, a cukor, a tojássárgája és az élesztő kötelező elem, de a folyadékot különféle tejtermékekkel variálják az egyes receptek, szóval nyugodtan használjátok azt, ami épp otthon van. A mi verziónkba javarészt tejszín került, majd gyúrás közben adtunk hozzá kevés tejet is, amennyit felvett a tészta. Emellett dukál a tésztába kevés vaj is, ha pedig még ízesebbre szeretnétek, reszeljétek bele egy citrom héját is!

A Ferdinánd tekercs fázisai
Minden állapotában csudacsinosak a tekercsek

A vajkrém elkészítése olyan pofonegyszerű, hogy szinte leírni is felesleges: puha, szobahőmérsékletű vajat és porcukrot kell egyneműre kevernünk hozzá. A natúr verzióba emellett érdemes tenni vaníliát, ami nagyon különleges és izgalmas ízt kölcsönöz a tekercseknek, de akár más fűszerekkel is kísérletezhetünk - egy kevés kardamom vagy fahéj például egyből skandináv jelleget kölcsönöz neki. Szokás még mazsolát is tekerni bele, ezt azonban előzetesen mindenképpen áztassuk be kevés meleg tejbe vagy rumba, hogy puhák, szaftosak és ízletesek legyenek.

A vajjal megkent-feltekert csigákat hagyományosan kis lábasba (a piros zománcos az igazi!) szokás tenni, aminek a belsejét előzetesen vajazzuk és cukrozzuk ki, hogy extra ropogós legyen a tekercsek külseje. Már így magában megsütve is mennyei édességet kapnánk végeredményül, de a Ferdinánd tekercs utolsó, nagyon fontos lépése a sütés félidejében történő, cukros tejszínnel való meglocsolás.

Értelemszerűen ez az utolsó szeg a diétázás koporsójában, de ha már bűnözünk, legyen igazán édes az élvezet, szóval tényleg nem érdemes ezen spórolni!

Ferdinánd tekercs
KÍvül ropogós, belül szaftos és álompuha - ez a Ferdinánd tekercs titka

A kész csigatortát hagyjuk picit pihenni tálalás előtt, hogy a kelt tészta törékeny szerkezete stabilizálódjon (plusz a túl meleg élesztős tészta akármilyen finom, könnyen megfekszi a gyomrot!). Aztán már csak azt kell eldönteni, hogy bevállalunk-e egy egész tekercset, vagy a bikiniszezonra gondolva inkább felezünk valakivel.

Forrásunk volt: 1 , 2

Ha más kelt tésztás izgalmakat is átélnél, próbáld ki ezeket a csodákat:

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek