Szódabikarbóna

Szódabikarbóna

Leírás

(Nátrium-hidrogén-karbonát, sütő szóda) Sütés közben, hő hatására szén-dioxid szabadul fel belőle, ezáltal az tészta megemelkedik és lazább szerkezetű lesz. A süteményekhez úgy adagoljuk, hogy a szükséges lisztmennyiségben alaposan elkeverjük a megadott mennyiségű szódabikarbónát. Emellett számos más területen is használható a konyhában, illetve a háztartásban. Például a száraz bab főző vízébe téve a bab hamarabb megpuhul. A különféle gyümölcssavakat megköti, illetve nyugtatólag hat a túlterhelt gyomorra nehéz ételek, vagy túlzott alkoholfogyasztás után. Ha kis tányérban teszünk belőle a hűtőszekrénybe, akkor megköti a kellemetlen szagokat. Ha a lábasban odaégett az étel, akkor kevés vízben szódabikarbónát kell benne forralni. Ha kihűlt, könnyebben tisztítható. (A fürdőszobában a csempéket és a csaptelepet is tisztíthatjuk szivacsra szórt szódabikarbónával.) Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből készített fogpaszta ragyogó fehérre varázsolja a fogakat.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Saját tasakjában, száraz, hűvös helyen.

100g Szódabikarbóna

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0.2 g

Hány kalória

gramm

szódabikarbóna?

Top ásványi anyagok

Nátrium

27360 mg

Szelén

0.2 µg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

27360 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

víz

0.2 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek