(Nátrium-hidrogén-karbonát, sütő szóda)
Sütés közben, hő hatására szén-dioxid szabadul fel belőle, ezáltal az tészta megemelkedik és lazább szerkezetű lesz. A süteményekhez úgy adagoljuk, hogy a szükséges lisztmennyiségben alaposan elkeverjük a megadott mennyiségű szódabikarbónát.
Emellett számos más területen is használható a konyhában, illetve a háztartásban.
Például a száraz bab főző vízébe téve a bab hamarabb megpuhul. A különféle gyümölcssavakat megköti, illetve nyugtatólag hat a túlterhelt gyomorra nehéz ételek, vagy túlzott alkoholfogyasztás után.
Ha kis tányérban teszünk belőle a hűtőszekrénybe, akkor megköti a kellemetlen szagokat.
Ha a lábasban odaégett az étel, akkor kevés vízben szódabikarbónát kell benne forralni. Ha kihűlt, könnyebben tisztítható.
(A fürdőszobában a csempéket és a csaptelepet is tisztíthatjuk szivacsra szórt szódabikarbónával.)
Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből készített fogpaszta ragyogó fehérre varázsolja a fogakat.
Bármikor.
Saját tasakjában, száraz, hűvös helyen.
Hozzászólások (3)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Köszönöm szépen!
Fogfehérítéskor nem károsítja a fogzománcot? Sosem mertem még használni, pont emiatt a félsz miatt... Próbálta már valaki?
kedves Boribakter!
erre a célra mindenképp a gyógyszertárban kapható szódabikarbónát javaslom.
az sokkal tisztább és finomabb szemcséjű.
üdv,
toma