Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Indiai fűszerezésű rizs sült céklával

Indiai fűszerezésű rizs sült céklával
Indiai fűszerezésű rizs sült céklával
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rizs vegán koromban alapétel volt, de mostanra kicsit kiszorult a táplálkozásunkból. A sült cékla az utóbbi évek nagy kedvence. Mivel az elmúlt hetekben kicsit háttérbe szorult a főzés egyéb elfoglaltságaim okán, gondoltam ma elkészítem a nagy kedvencet.

hozzávalók / 4 adag

A rizshez

A céklához

ajánlat

Innen nagyon változatosan felhasználható: ehetjük reggelire kenyérrel, salátával. Turmixolva rákenhetjük a kenyérre vagy pirítósra. Tölthetünk vele főtt tojást. Juhtúróval is fogyasztható. Készíthetünk hozzá köretet, rizst, vagy egyéb gabonafélét. Ha többet készítünk, akkor inkább sütőben, tepsiben érdemes megsütni. Ugyanúgy készítjük, mint fentebb leírtam, csak a tepsit lefedjük fóliával.

Szólj hozzá!

elkészítés

A rizs elkészítése:

  1. A rizst alaposan megmossuk, legalább 7-szer és lecsurgatjuk.
  2. A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre).
  3. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymanyomón áttörjük.
  4. A gyömbér héját levágjuk és feldaraboljuk.
  5. Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
  6. Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
  7. Beletesszük a babot és folytatjuk a párolást, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, beleszórjuk a kurkumát és a fahéjat, lefedve kb.15 percig pároljuk.  Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget, csak a párolás felénél tegyük bele, mert  a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal együtt.
  8. A végén megszórhatjuk frissen őrölt borssal és chillivel.

A sült cékla elkészítése:

  1. A céklát megmossuk, meghámozzuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, majd csíkokra.
  2. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  3. Egy lefedhető serpenyőben felmelegítjuk az olajat, és beletesszük a céklát és a fokhagymát. Kicsit sütjük, néha megkeverjük, majd kevés vizet és sót adunk hozzá.
  4. Ha szükséges, még adunk hozzá vizet. Kb. 20 perc alatt megpuhul.
  5. Borsozzuk, ha szükséges még sózzuk. Tehetünk bele köményt is.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 200
elküldve: 2
receptkönyvben: 133
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Turmix

Mióta szakács: 2011.12.27.
27 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: indiai
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres rizs sült céklával, indiai ízesítésű rizs céklával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

304
rizs 20 dkg
zöldbab 10 dkg
sárgarépa 1 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 2 ek
szegfűszeg 8 db
mustármag 1 kk
római kömény 1 kávéskanál
fahéj 0.25 kk
kurkuma 0.25 kk
gyömbér 1 cm
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
cékla 2 db
fokhagyma 5 gerezd
olívaolaj 1 teáskanál
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint