r
Nosalty Logó

Húsgombócok vadas mártásban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Húsgombócok vadas mártásban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

Összesen 639 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

Összesen 2555 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

Összesen 89 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.4 g

Zsír

  • Összesen
    38.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    752.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    345 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    563.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    456 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2980 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 639 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    97.6 g

Zsír

  • Összesen
    154.8 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3011.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1378 mg
  • Nátrium
    764 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    194.1 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    2253.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1826 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    496 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    625 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11919 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1081 micro
Összesen 2555 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    104.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    171 micro
  • β-karotin
    412 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

Elkészítés

A húsgombócokhoz

  1. A rizst hideg sós vízbe tesszük fel főzni. Ha 90%-osan kész, leszűrjük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és 1-2 ek olajon megdinszteljük.
  3. A húst fűszerezzük, hozzáadunk 1 tojást, a dinsztelt hagymát, a lecsepegtetett főtt rizst, és gombócokat formázunk.

A mártáshoz

  1. A zöldségeket megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk. (Kb. fél kg-nyi legyen összesen.)
  2. A vajat felhevítjük, karamellizáljuk benne a cukrot.
  3. Rádobjuk a zöldségeket, és lefedve 5 percig dinszteljük.
  4. Felengedjük 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a húsgombócokat és a babérleveleket. Lefedve kb. 1 órán át főzzük.
  5. A gombócokat kiszedjük, a főtt zöldségeket botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
  6. A tejfölt és a lisztet is hozzáadjuk, és simára mixeljük. Felfőzzük, majd hozzákeverjük a mustárt. Ha kell, utánaízesítünk. Ha túl sűrűnek tartjuk, kevés vízzel hígíthatjuk. Visszatesszük a gombócokat a mártásba.
  7. Szalvétagombóccal, zsemlegombóccal vagy főtt tésztával tálaljuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 172
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 16556
  • Feltöltés dátuma: 2016. február 26.

Ajánló

Bármilyen húsból (sertés, marha, pulyka) elkészíthető, nem kell feltétlenül a csirkehúshoz ragaszkodni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tudom, hogy a vadas mártás vadhúshoz lett kitalálva. A vadast és a csirkehúst egy napon emlegetni talán szentségtörés. Mindegy, én -sok háziasszonnyal egyetemben- akkor is így nevezem ezt a finom zöldségszószt. Mert ha más neve lenne, hogyan lehetne itt rátalálni?

Hozzávalók

A húsgombócokhoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek