r
Nosalty Logó

Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)

Durcsó
Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

644
Kalória
38.1g
Fehérje
60.5g
Szénhidrát
26.5g
Zsír
156g
Víz
137.8g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
5.1g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 644 kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 2579 kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 214 kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    38.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    891.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    156 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1475 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 644 kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    152.5 g

Zsír

  • Összesen
    105.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    551 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3566.4 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    1553 mg
  • Nátrium
    1007 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    242.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    623.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    673 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    665 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5899 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 2579 kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    206 micro
  • β-karotin
    490 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 214 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. Hús elkészítése:
  2. A húst alaposan lehártyázzuk.
  3. Elkészítjük a páclevet: a répákat és a hagymát karikára vágjuk, és 0,5 l sós vízben félpuhára főzzük őket a fűszerekkel együtt. Az ecetet csak a végén keverjük bele.
  4. A húst lábosba helyezzük, és télen a meleg, nyáron a már kihűlt páclével leöntjük. Mikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és 2-3 napig, időnként megforgatva pácoljuk.
  5. Mikor eljön a nagy nap, a húst kiszedjük a pácléből, megtűzdeljük a szalonnával, és megkenjük a fagyos zsírral. (Az sem baj, ha ez utóbbit kis darabokban helyezzük a tetejére.)
  6. Lábosban vagy tepsiben 180 fokos sütőbe helyezzük, és időnként saját zsírjával locsolgatva, félig megsütjük (30 perc).
  7. Ezután melléhelyezzük a pácléből kihalászott zöldségeket, pár kanál lével meglocsoljuk, hogy tocsogós legyen, lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és puhára sütjük (kb. 2 óra, de lehet több is).
  8. Időnként (én 15 percenként tettem) ellenőrizzük, hogy kellően tocsog-e, sidőről időre egy kevés plusz páclével locsolgatjuk meg. Mikor puhának tűnik, a szeletelés irányába kettévágva ellenőrizhetjük a belsejét.
  9. Mikor a hús puha, leszedjük a fedőt, és zsírjára sütjük (kb. 10 perc). Ezután a húst letakarva, melegen tartjuk, a zöldségeket pedig egy lábosba helyezzük (vagy benne hagyjuk, ha abban sültek).
  10. Szósz elkészítése:
  11. 1 ek liszttel megszórjuk a répákat és a hagymát, és - mintha rántást készítenénk - együtt átpirítjuk őket. Ezután kézi turmixgéppel pempősítjük a szósz alapját.
  12. Felöntjük annyi páclével, amennyi "vadas szósz"-sűrűségűvé higítja a pempőt, s felforraljuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, és pici vízzel felöntve a szószhoz keverjük.
  13. Kóstolgatni kell: végül mustárral, ecettel, további cukorral, sóval, esetleg valamilyen piros lekvárral lehet ízesíteni.
  14. A húst felszeleteljük, leöntjük a szósszal, és a zsemlegombóccal tálaljuk.
  15. Zsemlegombóc elkészítése:
  16. A zsemlegombócot bőven van időnk elkészíteni, míg sül a hús. Először a szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
  17. A lisztből, a tojásból és megfelelő mennyiségű tej és víz keverékéből közepesen sűrű nokedlitésztát kavarunk. Hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
  18. Forró, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, evőkanál segítségével. Pár perc után néhányat kettévágva ellenőrizzük, hogy megfőttek-e. Ha túl nagyok, az összeset kettévághatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 160 p

Az úgy volt, hogy amikor karácsonyra hazalátogattam Pestre, rögtön megkértem anyukámat, hogy főzzön vadast, míg otthon vagyok. De persze a karácsonyi lakomák (kacsa confit, bárány), meg a hazatéréskor kötelező, Angliában elérhetetlen fogások (sóska, puliszka) miatt sem idő nem jutott vadas barátunkra, sem a pocakunkban nem maradt elég hely. Mikor kb. egy hete Anya telefonon elmesélte, hogy következő vacsoravendégeinek vadast készít, nagyon elszomorodtam - csak én maradok ki, nemcsak a vendégségből, de a vadasból is... Ezt a tarthatatlan állapotot nagy lendülettel megoldottam: elkértem a receptet! Anya Horváth Ilona szakácskönyve szerint készíti a vadast már időtlen idők óta, és hiába hosszadalmas és bonyolult módja ez a verzió, ez az IGAZI, szerintem. Alkalom is adódott az ünnepi fogásra: házigazda apukám születésnapját ünnepeltük. Teljesen odavolt mindenki, hogy mennyire finom, és ráadásul igazi magyar, ilyen ízvilággal még sosem találkoztak. A gulyáshoz hasonlóan most is büszke voltam gasztronómiai gyökereimre!

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek