Nosalty Logó

Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Ezen a képen: Békebeli vadas zsemlegombóccal (Vadas 7.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 644 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 2579 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 214 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    38.1 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    891.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    156 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1475 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 644 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    152.5 g

Zsír

  • Összesen
    105.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    551 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3566.4 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    1553 mg
  • Nátrium
    1007 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    623.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    673 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    665 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    5899 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 2579 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    206 micro
  • β-karotin
    490 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 214 Kcal

Hozzávalók

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

A húshoz

  1. Hús elkészítése:
  2. A húst alaposan lehártyázzuk.
  3. Elkészítjük a páclevet: a répákat és a hagymát karikára vágjuk, és 0,5 l sós vízben félpuhára főzzük őket a fűszerekkel együtt. Az ecetet csak a végén keverjük bele.
  4. A húst lábosba helyezzük, és télen a meleg, nyáron a már kihűlt páclével leöntjük. Mikor kihűlt, hűtőbe tesszük, és 2-3 napig, időnként megforgatva pácoljuk.
  5. Mikor eljön a nagy nap, a húst kiszedjük a pácléből, megtűzdeljük a szalonnával, és megkenjük a fagyos zsírral. (Az sem baj, ha ez utóbbit kis darabokban helyezzük a tetejére.)
  6. Lábosban vagy tepsiben 180 fokos sütőbe helyezzük, és időnként saját zsírjával locsolgatva, félig megsütjük (30 perc).
  7. Ezután melléhelyezzük a pácléből kihalászott zöldségeket, pár kanál lével meglocsoljuk, hogy tocsogós legyen, lefedjük (fedővel vagy alufóliával), és puhára sütjük (kb. 2 óra, de lehet több is).
  8. Időnként (én 15 percenként tettem) ellenőrizzük, hogy kellően tocsog-e, sidőről időre egy kevés plusz páclével locsolgatjuk meg. Mikor puhának tűnik, a szeletelés irányába kettévágva ellenőrizhetjük a belsejét.
  9. Mikor a hús puha, leszedjük a fedőt, és zsírjára sütjük (kb. 10 perc). Ezután a húst letakarva, melegen tartjuk, a zöldségeket pedig egy lábosba helyezzük (vagy benne hagyjuk, ha abban sültek).
  10. Szósz elkészítése:
  11. 1 ek liszttel megszórjuk a répákat és a hagymát, és - mintha rántást készítenénk - együtt átpirítjuk őket. Ezután kézi turmixgéppel pempősítjük a szósz alapját.
  12. Felöntjük annyi páclével, amennyi "vadas szósz"-sűrűségűvé higítja a pempőt, s felforraljuk. Közben a cukrot karamellizáljuk, és pici vízzel felöntve a szószhoz keverjük.
  13. Kóstolgatni kell: végül mustárral, ecettel, további cukorral, sóval, esetleg valamilyen piros lekvárral lehet ízesíteni.
  14. A húst felszeleteljük, leöntjük a szósszal, és a zsemlegombóccal tálaljuk.
  15. Zsemlegombóc elkészítése:
  16. A zsemlegombócot bőven van időnk elkészíteni, míg sül a hús. Először a szikkadt zsemléket apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk.
  17. A lisztből, a tojásból és megfelelő mennyiségű tej és víz keverékéből közepesen sűrű nokedlitésztát kavarunk. Hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat is.
  18. Forró, sós vízbe szaggatjuk a gombócokat, evőkanál segítségével. Pár perc után néhányat kettévágva ellenőrizzük, hogy megfőttek-e. Ha túl nagyok, az összeset kettévághatjuk.
  • Sűtés ideje: 160 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 60
  • 7 napos nézettség: 394
  • Össznézettség: 161211
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 18.

Ajánló

Testes vörösbor illik hozzá - mi bordóit bontottunk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Durcsó 161 recept

Az úgy volt, hogy amikor karácsonyra hazalátogattam Pestre, rögtön megkértem anyukámat, hogy főzzön vadast, míg otthon vagyok. De persze a karácsonyi lakomák (kacsa confit, bárány), meg a hazatéréskor kötelező, Angliában elérhetetlen fogások (sóska, puliszka) miatt sem idő nem jutott vadas barátunkra, sem a pocakunkban nem maradt elég hely. Mikor kb. egy hete Anya telefonon elmesélte, hogy következő vacsoravendégeinek vadast készít, nagyon elszomorodtam - csak én maradok ki, nemcsak a vendégségből, de a vadasból is... Ezt a tarthatatlan állapotot nagy lendülettel megoldottam: elkértem a receptet! Anya Horváth Ilona szakácskönyve szerint készíti a vadast már időtlen idők óta, és hiába hosszadalmas és bonyolult módja ez a verzió, ez az IGAZI, szerintem. Alkalom is adódott az ünnepi fogásra: házigazda apukám születésnapját ünnepeltük. Teljesen odavolt mindenki, hogy mennyire finom, és ráadásul igazi magyar, ilyen ízvilággal még sosem találkoztak. A gulyáshoz hasonlóan most is büszke voltam gasztronómiai gyökereimre!

Hozzászólások

Serci

Fain recept,ma is ezt csinálok, de a zsemlegombóchoz még rakok petrezselyemzöldet is mert szeretem az ízét!

Durcsó

Kedves Serci, örülök, hogy tetszik! Ma kezded a pácolást vagy ma fejezed be? ;)

Serci

Még pénteken bepácoltam,ma volt ebédre ez az eddigi legjobban sikerült! Igaz majdnem elrontottam a szószt,mert dijoni mustárt raktam bele,és az nagyon er?s! De sikerült helyrehozni.Én felsál híján fart?b?l csináltam azzal is nagyon finom! Jó a recept eztán mindíg így csinálom,köszi,és szép vasárnapot!

Durcsó

Szupi, nagyon örülök! :)

Törölt felhasználó

Nem tudom, hogy egyszer?bb-e...nekem az volt: A szósz: egy kis zsírom karamellizáltam a cukrot, rádobtam a zöldségeket (tettem bele egy kis zellert is - megdobja), kis pirítás és annyi víz, hogy éppen csak ellepje, só, bors babérlevél bele. Nem baj, ha összeáll a cukor...amíg f?, elolvad) Ha megf?tt, jöhet a botmixer. Higítás a husi alól kilopott lével. Mustár, és ha ha kell még f?szerek. Ízlés szerint ecet vagy citromlé - nekem a hétvégibe egyátalán nem kellett. Fenomenális volt! (megsúgom, hogy szarvashúsból készült:)

Törölt felhasználó

Nem tudom, hogy mib?l gondolod, hogy ez békebeli. Mert mi is a békebeli?

Durcsó

A békebeli szerintem azt jelenti, hogy 1) jó és sokféle alapanyagból készül, 2) nem sajnáljuk rá az id?t sem. Ti. háborúban nincs alapanyag, nincs hely, nincs id? jót f?zni. 3) "Klasszikus". Mert a vadasból eredetileg nem spórolták ki a pácolást, ami persze hosszú ideig tart stb. Mert szerinted nem békebeli? Mi a gond vele? :) Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Egy igazi recept, végre! :) Egy jó tanács hozzá: a zsemle gombócokat nem is kell félbevágni ahhoz, hogy tudjuk, átf?tt-e. (Anyukám mindig a zsemlét áztatva f?tt krumlival és tojással kombinálta), így az, mikor kész lett: feljött magától a víz tetejére, és lebegett.... :D További sok sikert! Í.

Filamér

Békebeli-e vagy sem, de nekem is ez az IGAZI vadas. Nem valami gyorsvadas, vagy hamis vadas, nem húslevesben f?tt hús és zöldségek pemp?je, hanem A vadas. Az etalon :-) Én zsemlegombóc helyett krumplikrokettel tálalom, szerintem az egyik legjobb étek a világon :-)

Törölt felhasználó

Finom lehet, az nem vitás. De ha már "igaziról" beszélsz, akkor ne feledd, amint az a nevében is benn van, vad húsból készül az igazi.

Törölt felhasználó

Kimaradt a babérlevél, márpedig a nélkül?... Viszont attól nem lesz "békebeli" (ami alatt a régi, a két világháború közti id?t értjük.) hogy jó sokat pancsolunk. Aki ezzel üti el az idejét tegye, de a végeredmény az ízek a fontos. Jó húst kapni nagyon nehéz, az alapja inkább ez.

Durcsó

Kedves Kispancsa, a babérlevél nem maradt ki, ott van a páclé hozzávalói között. Azért érdemes jó sokat pancsolni vele, mert úgy lesz olyan a végeredmény: az íz. A hús persze rizikós, de azért a vadashoz sok más is kell, nemcsak a jó hús. A "békebeli" persze mindenkinek mást jelent, most már a két világháború közötti id?t, pár generációval korábban a "boldog békeid?ket" a kiegyezés és az I. világháború között. Valójában viszont nem ez a lényeg. Na mindegy, mindenki úgy csinálja, ahogy neki tetszik, ahány ház, annyi szokás. Minden jót, Durcsó

Pipi

Kedves Durcsó! Régóta szemezgetek a recepteddel, és végre elérkezik az id? lassan, hogy el is készíthetem, csupán egy kérdésem lenne: a zöldségek f?z?vize mennyire legyen sós, enyhén? (Gondolom itt a zöldségek íze a lényeg, nem a só, vagy rossz a gondolatmenetem?) A hús pácba helyezésénél az edény legyen minél sz?kebb, hogy minél jobban ellepje, vagy ez a forgatás miatt lényegtelen? Milyen gyakran kell forgatni szerinted, elég ha 12 óránként ránézek? (Félek, hogy ha a pác nem fedi légmentesen a húst, akkor a több napi állásban megromolhat esetleg, mert úgy tudom a pác (igaz olajos pácok) lényege, hogy légmentesen fedje a húst.) Még egy utolsó kérdésem lenne: én szarvasból tervezem elkészíteni, szerinted az mennyire f?/sül lassabban, mint a marha? (Még sose készítettem vad ételt.) Nagyon köszönöm a válaszod, segítséged el?re is! :) További szép napot! :) Pipi

Durcsó

Kedves Pipi! Ami a f?z?víz sósságát illeti, érzésre... :) De nem kell nagyon sósnak lennie, 1-2 tk szerintem elég. Az biztos, hogy a víznek el kell lepnie a húst, bár ez nem olajos pác, úgyhogy nem a légmentesség tartósít benne, hanem az ecet, és kicsit talán a só is, illetve így télen, ha forrón öntöd a húsra, a legküls? rétegét le is forrázza. B?ven elég 12 óránként forgatni. Én amikor legutóbb csináltam vadast egyébként, kétszer ennyi pácot használtam, mind a belevalót, mind a lé mennyiségét megnöveltem, ki is fogom javítani a receptet, mert még így se volt annyira sok a végén a szósz. Szóval szerintem csináld te is ezt, így biztosan ellepi a húst. Szarvast még én sem csináltam soha, de szerintem keresd meg az alapanyagok között, ott nézz vele receptet vagy olvasd el, mit írnak róla, hátha az segít. Sok sikert! Nagyon finom lesz, azt megígérhetem! Durcsó

Pipi

Kedves Durcsó! Nagyon köszönöm a gyors válaszod, nagyon sokat segítettél! A lén gondolkodtam, hogy 1-2 decivel többet csinálok, mert mi imádjuk tocsogósan az ilyen "szószos" ételeket, de a tanácsodat megfogadva akkor duplázom a pácmennyiséget a recepthez képest! :) Így már a hús ellepése is garantált tutira! :) Még nem tudom, mikor készítem el, lehet csak következ? hónapban, de hamarosan tervezem, néhány héten belül, mindenképp beszámolok majd az eredményr?l! :) Ölellek! Pipi

titi8907

A hozzávalók közül kimaradt a vöröshagyma, én egy közepes fejet fogok felhasználni.

Hozzávalók

A húshoz

A pácléhez

A szószhoz

A zsemlegombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!