r
Nosalty Logó

Hagyományos ludaskása

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Hagyományos ludaskása
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1358 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 10851 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 125 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.4 g

Zsír

  • Összesen
    79.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2596 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    1254 mg
  • Nátrium
    956 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    528.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    123 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    1275 micro
  • β-karotin
    3604 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    1475 micro
Összesen 1358 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    667.3 g

Zsír

  • Összesen
    632.9 g
  • Telített zsírsav
    195 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    301 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    74 g
  • Koleszterin
    2552 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20768.3 g
  • Cink
    76 mg
  • Szelén
    570 mg
  • Kálcium
    1127 mg
  • Vas
    106 mg
  • Magnézium
    1187 mg
  • Foszfor
    10035 mg
  • Nátrium
    7644 mg
  • Réz
    12 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    570.9 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

VÍZ

  • Összesen
    4227.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3208 micro
  • B6 vitamin:
    21 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    879 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    982 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    159 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2410 micro
  • Kolin:
    289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    383 micro
  • α-karotin
    10202 micro
  • β-karotin
    28831 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    5149 micro
  • Lut-zea
    11803 micro
Összesen 10851 kcal
  • 11% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    333 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    59 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 125 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy öntött vas edénybe felolvasztjuk a libazsírt hozzáadjuk a durvára vágott hagymát (2 darabot) és fokhagymát, majd beletesszük a liba szárnytőket, combokat és más egyéb részeket amit szeretnénk.
  2. Jó alaposan pirítsuk körbe őket. Sózzuk, borsozzuk majd fedő nélkül tegyük be a 230 °-os sütőbe és jól süssük át legalább két órán keresztül. Az a jó, ha elfedi a zsír, így konfrontálódik is. Az idő elteltével szedjük ki a liba alkatrészeket, majd ugyan ebbe az öntött vasedénybe kezdjük el lepirítani a finomra vágott vörös hagymát, majd dobjuk rá az apróra vágott paradicsomot és paprikát.
  3. Pároljuk össze, aztán jöhet rá az apró kockára vágott libazúza, szív vagy más egyéb aprólék. Pároljuk pár percig, majd dobjuk rá a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét, angolzellert végül a negyedekbe vágott gombát.
  4. Alaposan keverjük át, sózzuk borsozzuk az egészet végül adjuk hozzá a rizst vagy az előfőzött gerslit. Öntsük föl kb 1,5 liter alaplével, ami lehet zöldséges vagy húsos. Tegyük vissza bele a liba alkatrészeket majd lefedve legalább toljuk be a sütőbe és süssük 230 fokon legalább 3-4 órát. Miután elkészült, vegyük ki belőle a liba alkatrészeket. Egy részükről tépjük le a húst és daraboljuk bele a kásába. A combokat tegyük félre tálaláshoz.
  5. Még forrón keverjük hozzá a zöldborsót és rengeteg sok frissen vágott petrezselymet. Utólag még ízesíthetjük sóval, borssal esetleg csípős paprikával.
  6. Egy jó pohár fehérborral és esetleg savanyúsággal találjuk. Ön magában is nagyon jó és laktató egy tál étel de köretnek is kínálhatjuk sült liba mellé, párolt káposztával vagy sült gyümölcsökkel.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 300 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 4672
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos ludaskása
Gerzsenyi Flóra 420 recept

Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb libás recept Magyarországon, amihez ennek a csodálatos állatnak a kevésbé divatos részeit használja fel. A libahúst nem mindenkinek ízlik. Sötétebb és testesebb, és az íze is erősebb, mint a sokak által preferáltabb csirkemellé. Megfelelően elkészítve azonban gazdag, ízletes és csodás húsféle. Az első ludaskása receptek a 19. század végén jelentek meg a magyar szakácskönyvekben. Elkészítése nem sokat változott az elmúlt 150 év alatt. A libalevest zöldségekkel készítik, majd a megfőtt húst és a zöldségeket rizzsel vagy árpagyönggyel kombinálják. A régi időkben az állat egyik részét sem hagyhatták kárba veszni, így a ludaskása a liba belsőségeinek és csontos részeinek felhasználására jött létre. Hagyományosan a recepthez a liba nyakát, farhátát, szárnyát, szívét és egyéb aprólékait használják, de a csont nélküli nemesebb részek is megfelelnek. Ezt a libás egytálételt mindenkinek meleg szívvel ajánljuk! Mi egy könnyedebben elkészíthető verziót hozzunk, ami remekül sikerült és reméljük nektek is ízleni fog.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...