Hozzávalók
-
200 g libazsír
-
4 nagy fej vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
2 nagy db fehérrépa
-
2 közepes db karalábé
-
3 közepes szár halványító zeller
-
2 közepes db paradicsom
-
2 közepes db tv-paprika
-
400 g rizottó rizs
-
1.5 l szárnyas alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
300 g zöldborsó
-
300 g csiperkegomba
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g libahús403 kcal
-
25g libazsír225 kcal
-
188g libaaprólék390 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
2 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
188g szárnyas alaplé13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
38g zöldborsó30 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
38g csiperkegomba8 kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
2000g libahús3220 kcal
-
200g libazsír1800 kcal
-
1500g libaaprólék3116 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
480g karalábé96 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
1500g szárnyas alaplé105 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
300g csiperkegomba64 kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
23.1g libahús37 kcal
-
2.3g libazsír21 kcal
-
17.3g libaaprólék36 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
3.7g sárgarépa1 kcal
-
4.2g fehérrépa3 kcal
-
5.5g karalábé1 kcal
-
1.4g halványító zeller0 kcal
-
2.3g paradicsom0 kcal
-
2.3g tv-paprika0 kcal
-
4.6g rizottó rizs17 kcal
-
17.3g szárnyas alaplé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.5g zöldborsó3 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
3.5g csiperkegomba1 kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.4 g
Zsír
-
Összesen 79.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2596 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 1254 mg
-
Nátrium 956 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 71.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 528.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 110 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 123 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1275 micro
-
β-karotin 3604 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 1475 micro
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 667.3 g
Zsír
-
Összesen 632.9 g
-
Telített zsírsav 195 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 301 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 2552 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20768.3 g
-
Cink 76 mg
-
Szelén 570 mg
-
Kálcium 1127 mg
-
Vas 106 mg
-
Magnézium 1187 mg
-
Foszfor 10035 mg
-
Nátrium 7644 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrát
-
Összesen 570.9 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 87 mg
Víz
-
Összesen 4227.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3208 micro
-
B6 vitamin: 21 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 879 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 982 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 159 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2410 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 383 micro
-
α-karotin 10202 micro
-
β-karotin 28831 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 5149 micro
-
Lut-zea 11803 micro
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 48.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 333 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 59 micro
-
Lut-zea 136 micro
Elkészítés
- Egy nagy öntött vas edénybe felolvasztjuk a libazsírt hozzáadjuk a durvára vágott hagymát (2 darabot) és fokhagymát, majd beletesszük a liba szárnytőket, combokat és más egyéb részeket amit szeretnénk.
- Jó alaposan pirítsuk körbe őket. Sózzuk, borsozzuk majd fedő nélkül tegyük be a 230 °-os sütőbe és jól süssük át legalább két órán keresztül. Az a jó, ha elfedi a zsír, így konfrontálódik is. Az idő elteltével szedjük ki a liba alkatrészeket, majd ugyan ebbe az öntött vasedénybe kezdjük el lepirítani a finomra vágott vörös hagymát, majd dobjuk rá az apróra vágott paradicsomot és paprikát.
- Pároljuk össze, aztán jöhet rá az apró kockára vágott libazúza, szív vagy más egyéb aprólék. Pároljuk pár percig, majd dobjuk rá a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét, angolzellert végül a negyedekbe vágott gombát.
- Alaposan keverjük át, sózzuk borsozzuk az egészet végül adjuk hozzá a rizst vagy az előfőzött gerslit. Öntsük föl kb 1,5 liter alaplével, ami lehet zöldséges vagy húsos. Tegyük vissza bele a liba alkatrészeket majd lefedve legalább toljuk be a sütőbe és süssük 230 fokon legalább 3-4 órát. Miután elkészült, vegyük ki belőle a liba alkatrészeket. Egy részükről tépjük le a húst és daraboljuk bele a kásába. A combokat tegyük félre tálaláshoz.
- Még forrón keverjük hozzá a zöldborsót és rengeteg sok frissen vágott petrezselymet. Utólag még ízesíthetjük sóval, borssal esetleg csípős paprikával.
- Egy jó pohár fehérborral és esetleg savanyúsággal találjuk. Ön magában is nagyon jó és laktató egy tál étel de köretnek is kínálhatjuk sült liba mellé, párolt káposztával vagy sült gyümölcsökkel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 p
- Főzés ideje: 60 p
- Sütés ideje: 300 p
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb libás recept Magyarországon, amihez ennek a csodálatos állatnak a kevésbé divatos részeit használja fel. A libahúst nem mindenkinek ízlik. Sötétebb és testesebb, és az íze is erősebb, mint a sokak által preferáltabb csirkemellé. Megfelelően elkészítve azonban gazdag, ízletes és csodás húsféle. Az első ludaskása receptek a 19. század végén jelentek meg a magyar szakácskönyvekben. Elkészítése nem sokat változott az elmúlt 150 év alatt. A libalevest zöldségekkel készítik, majd a megfőtt húst és a zöldségeket rizzsel vagy árpagyönggyel kombinálják. A régi időkben az állat egyik részét sem hagyhatták kárba veszni, így a ludaskása a liba belsőségeinek és csontos részeinek felhasználására jött létre. Hagyományosan a recepthez a liba nyakát, farhátát, szárnyát, szívét és egyéb aprólékait használják, de a csont nélküli nemesebb részek is megfelelnek. Ezt a libás egytálételt mindenkinek meleg szívvel ajánljuk! Mi egy könnyedebben elkészíthető verziót hozzunk, ami remekül sikerült és reméljük nektek is ízleni fog.