Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyros falatkák

Gyros falatkák
Gyros falatkák
33 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy méretben is kedvenc nálunk, akár hasábburgonyával, akár pitában. Gondoltam, miért ne lehetne ez falatkaként is kipróbálni. A gyerkőcök biztos szívesen fogyasztják, mert ez buli. :) Érdemes egyszerre készíteni a duplasajtos hambuci falatkákkal, mert hasonló zöldségek kellenek hozzá, és ha már szeletelünk... :) Ráérős anyukáknak ajánlom, nagy sikere volt még a felnőtt gyermekeim körében is. Olyan alkalmakra kiváló vacsi vagy nasi, ami nem szigorúan asztalhoz kötött, egy lazább pihenős napon is. :)

hozzávalók / 10 adag

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

ajánlat

Süthetünk hozzá hasábburgonyát, valamilyen plusz mártogatóssal is. Maradék gyros húsból is elkészíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat kenyérsütőgépbe tesszük kelesztő programra. Vagy kevés vízben elkeverjük a sót, cukrot, élesztőt, a liszthez adjuk, és annyi vízzel dagasztunk tésztát, hogy lágy, kenyértészta állagú legyen. Letakarva, langyos helyen kelesztjük 1 órát.
  2. Közben a húst vékony, keskeny csíkokra szeleteljük, megszórjuk gyros fűszerrel, és rövid ideig állni hagyjuk. Majd a felhevített olívaolajon, kicsit megborsozva, kevergetve átsütjük. Nem kell sok idő, ne száradjon ki, de szép színt kapjon.
  3. Tzatzikihoz: fél kígyóuborkát reszeljünk vagy gyaluljunk le (én gyufaszálnál vékonyabb gyaluval szoktam), enyhén sózzuk meg, és néha megkeverve fél órát hagyjuk pihenni. Kicsit kinyomjuk a levét, rányomjuk a fokhagymát, megborsozzuk, és jól kikeverjük a joghurttal és tejföllel. Ha kell, utána sózunk. A salátát keskeny csíkokra, a paradicsomot, uborkát, lilahagymát vékony félkarikára, a fetát kis kockákra, az olívabogyókat félbe, háromba szeleteljük.
  4. A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kis korongokat szúrunk ki, letakarva hagyjuk még 15 percig állni.
  5. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk, hogy az alsó felük legyen felül. A legmagasabb fokozatra állított, előmelegített sütőben sütjük 2-3 percet, amíg kezdenek szétválva felemelkedni. Akinek van türelme, megfordíthatja öket, de úgy is jó, ha még egy kicsit tovább süti (kb. 1 perc). Ne menjünk messzire, nagyon hamar sül. :)
  6. A kész kis pitákat szedjük tálba, takarjuk le konyharuhával, hagyjuk hűlni kicsit. Vágjuk be vízszintesen (de nem át) a falatokat, és a következőkkel töltsük meg: először egy kis tzatziki (mokkáskanálnyi), tegyünk rá a salátából, erre a husiból, majd a többi zöldség (paradicsom, ubi, hagyma). Meglocsolhatjuk még tzatzikivel vagy más öntettel, pl. ezersziget, kapros, csípős stb.
  7. A tetejére teszünk (mert ez már nem fér bele úgysem :)) egy-egy feta kockát és egy karika olívabogyót. Fogvájóval vagy szendvicstűvel átszúrjuk. Ez kb. 100-120 falat, nagyságtól függően.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 676
elküldve: 3
receptkönyvben: 160
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: görög
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

pulykás tzatikis gyros falatkák, pulykagyros falatkák salátával, pulykahúsos gyros

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fullgizda
Fullgizda Tue, 2013-05-07 10:29

Az ötlet nagyon jó! Tényleg...
Ám csajok, Ti hogy tudtok 10 főre 150 Ft-ból kihozni egy ilyen szuper kaját? Feta sajt, pulykamell és stb... Vagy ezeket is otthon készíti mindenki saját pulykából, veteményesből?

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2013-03-18 12:04

Ez is remek ötlet! És Te fantasztikusan türelmes, aprólékos vagy Évikém! Le a kalappal!
Puszi, Edit

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2013-03-18 12:12

...és mérhetetlenül türelmes...:DD Ez nem egy sitty-sutty megvan kaja...:)

Geleva
Geleva / Geleva Sun, 2013-03-17 10:37

Nem csak vendégeknek, hidd el.:) Nálunk imádta a család apraja-nagyja. Hiába, szeretik a kényelmet...:) Csak mire te elkészíted, ők nagyon kívánják, te meg hulla vagy...DE MEGÉRI!!! :D
Éva

264
finomliszt 40 dkg
élesztő 1.5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
1 tk
víz 2 dl
pulykamell 25 dkg
gyros fűszerkeverék 0 ízlés szerint
kígyóuborka 1 db
koktélparadicsom 20 db
lila hagyma 3 kis fej
fejessaláta 1 db
feta sajt 10 dkg
olajbogyó 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
olívaolaj 1 ek
joghurt 1 dl
tejföl 1 ek
citromlé 1 tk