r
Nosalty Logó

Gombás-tejfölös szarvaspaprikás

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Gombás-tejfölös szarvaspaprikás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páchoz

Pörkölt

Összesen 1060 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páchoz

Pörkölt

Összesen 12729 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páchoz

Pörkölt

Összesen 88 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    427 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2096.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    59 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1121 mg
  • Nátrium
    556 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    974.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    681 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    2341 micro
  • β-karotin
    5960 micro
  • β-crypt
    67 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    605 micro
Összesen 1060 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1286.2 g

Zsír

  • Összesen
    584.5 g
  • Telített zsírsav
    240 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    202 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    74 g
  • Koleszterin
    5129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25154.2 g
  • Cink
    126 mg
  • Szelén
    707 mg
  • Kálcium
    2086 mg
  • Vas
    194 mg
  • Magnézium
    1899 mg
  • Foszfor
    13447 mg
  • Nátrium
    6667 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.3 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    11697.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8177 micro
  • B6 vitamin:
    27 mg
  • B12 Vitamin:
    320 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    865 mg
  • D vitamin:
    285 micro
  • K vitamin:
    303 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    31 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    389 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    991 micro
  • Kolin:
    835 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1012 micro
  • α-karotin
    28094 micro
  • β-karotin
    71516 micro
  • β-crypt
    808 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    7258 micro
Összesen 12729 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    192 micro
  • β-karotin
    489 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 88 Kcal

Hozzávalók

Páchoz

Pörkölt

Elkészítés

Páchoz

  1. A húsokat feldaraboljuk kb. 3x3-as kockákra (pörkölt méretűre).
  2. A fehérrépát és sárgarépából 5 közepes darabot megtisztítunk, és karikára vágunk. Három közepes fej hagymát megtisztítunk és felszeletelünk. Öt gerezd fokhagymát megtisztítunk, és a kés lapjával összezúzzuk.
  3. A zöldségeket és a fűszereket ( borókabogyó, babérlevél, borsikafű, kakukkfű) egy edénybe tesszük, és felöntjük fél liter vörösborral. Alaposan összekeverjük.
  4. A húst nagy rozsdamentes edénybe tesszük, és ráöntjük a páclét. Kézzel alaposan összeforgatjuk. Hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre téve, négy-öt napig pácolódni hagyjuk.

Pörkölt

  1. A főzés megkezdése előtt a felkockázott húsokat kivesszük a pácléből, a fűszerek és a zöldségek nélkül. Nagy tésztaszűrőbe rakjuk, és hagyjuk jól lecsöpögni. (Természetesen edényt kell a tésztaszűrő alá tenni, ami a lecsöpögő páclevet felfogja.)
  2. A megmaradt sárgarépákat és hagymákat megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát apróra felkockázzuk. A maradék fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összezúzzuk. A gombákat alaposan megmossuk és felszeleteljük. A hegyes zöld és piros paprikákat megmossuk és felkarikázzuk.
  3. A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt és a kockázott bacont. Közepes tűzön a szalonnát megpirítjuk. Beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Amikor a hagyma kész, beletesszük a felkarikázott sárgarépákat, és egy kicsit pirítunk rajta.
  4. A húst beletesszük a megpirult zöldségekbe, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Közben beletesszük (a titkos fegyveremet) a darált sós pritaminpaprikát. A bogrács alá óvatosan tüzelünk, és zsírjára sütjük a húst.
  5. A tűzről levesszük a bográcsot, és rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, belekeverjük a zúzott fokhagymát, és ráöntjük a maradék bort. Visszatéve a tűzre, ha szükséges, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a húst.
  6. Amikor már forr, a tetejére rakjuk a felkarikázott paprikákat. Folyamatosan tüzelünk a bogrács alá, és pótoljuk vízzel az elfőtt levet. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a gombákat és a tárkonyt. (Szükség szerint sózom, borsozom, és kóstolgatom a vendéglátóink tavalyi borát.)
  7. A tejfölt átöntjük egy megfelelő méretű edénybe, és a bográcsból kiveszünk kb. ugyanannyi levet. Csomómentesen elkeverjük a tejfölt. Amikor már a hús teljesen puha, óvatos kevergetés közben visszacsurgatjuk a tejfölös levet. Egyet még forralunk a paprikáson, és levesszük a tűzről.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 14307
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 13.

Ajánló

Főtt krumplival (nekem a diétám miatt főtt kölessel) és kovászos uborkával tálaltuk. Mellé a háziak száraz fehérborát fogyasztottuk. Igazi őszi szüreti vagy vadász étel. Főzése és evése közben az ember elfelejtkezik, a borongós, esős időjárásról.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kedves barátaink ismét meghívtak a kis zalai szőlőjükbe, ezúttal szüretelni. Egyben megkértek, hogy húsz fő részére bográcsban főzzek valami finomat. Vadász ugyan nem vagyok, de a kezdődő szarvasbőgésre tekintettel, tejfölös-gombás szarvaspaprikás elkészítése ötlött fel bennem. Székesfehérváron a Fejér megyei vadfeldolgozónak van egy boltja, ahol mindenféle fagyasztott vadhús, az egyéb kereskedések áraihoz képest nagyon baráti áron vásárolható. Az unokáink miatt gyakran megfordulunk a koronázó városban, ezért nem okozott gondot öt kilogramm szarvashús beszerzése. A szüret előtti héten kivettem a húsokat a fagyasztóból és négy napig pácoltam. Jól záródó műanyag vödörben a páclével együtt vittük a tetthelyre. A jó kis bográcsolás eredményeként (amihez a saját bográcsomat is elvittem), már előzetesen meghívást kaptunk a jövő évi szüretre. Ennél nagyobb siker nem is kell.

Hozzávalók

Páchoz

Pörkölt

Címlapról ajánljuk

További cikkek