Csodás szarvaspörkölt áfonyával
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
A pörkölthöz
-
250g szarvashús300 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g majoranna1 kcal
-
20g áfonyadzsem56 kcal
-
63g áfonya36 kcal
Összesen
483
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
A pörkölthöz
-
1000g szarvashús1200 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
14g só0 kcal
-
4g bors10 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
2g majoranna5 kcal
-
80g áfonyadzsem222 kcal
-
250g áfonya143 kcal
Összesen
1924
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
A pörkölthöz
-
47.6g szarvashús57 kcal
-
16.2g vöröshagyma6 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
9.5g paradicsom2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
9.5g vörösbor8 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
3.8g áfonyadzsem11 kcal
-
11.9g áfonya7 kcal
Összesen
92
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 59.6 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2265.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 569 mg
-
Nátrium 1500 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 403.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 287 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
483
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 238.3 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 850 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9061.3 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 272 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 344 mg
-
Foszfor 2276 mg
-
Nátrium 5998 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.1 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1615.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 63 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 1149 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 5147 micro
-
Lut-zea 528 micro
Összesen
1924
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 431.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 245 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
92
kcal
Hozzávalók
A pörkölthöz
-
1 kg szarvashús
-
2 nagy db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db paradicsom
-
2 db babérlevél
-
5 db borókabogyó
-
2 dl vörösbor
-
2 tk só
-
2 tk bors
-
2 tk kakukkfű
-
2 tk majoranna
-
4 ek áfonyadzsem
-
250 g áfonya
Elkészítés
A pörkölthöz
- A húst megtisztítjuk, felkockázzuk.
- A felszeletelt hagymát lepirítjuk kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a húst.
- A paradicsomot felszeleteljük, megtisztítjuk a magoktól, ha nem szeretjük a héját, akkor pedig tegyük forró vízbe, majd hámozzuk meg.
- A felszeletelt paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát hozzá adjuk a húshoz.
- Ezután jöhetnek a fűszerek, pár szem borókabogyó, babérlevél, majoranna és a kakukkfű.
- Öntsük fel borral az edényt, addig, hogy ellepje a húst, majd kezdjük el közepes lángon pörkölni.
- Időnként kevergessük meg, és amikor már elfőtt róla a lé, pótoljuk borral, vagy ha nem szeretnénk túl intenzív ízt, akkor vízzel. Néha kóstoljuk meg, és fűszerezzük, ha szükséges.
- Ezt ismételjük másfél-két órán keresztül, amíg a hús finom puha lesz, a pörkölt pedig sűrű, szaftos.
- Utolsó lépésként adjunk hozzá friss áfonyát, valamint áfonyalekvárt. Az áfonyalekvár mennyiségét szabjuk saját ízlésünkre, attól függően, hogy mennyire szeretnénk édeskés pörköltet.
- Igazi zalai módra készítsünk hozzá dödöllét, tálaljuk áfonyalekvárral és ecetes lilahagymával.
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 104
- 7 napos nézettség: 1023
- Össznézettség: 20832
- Feltöltés dátuma: 2023. december 19.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tejmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kristyán Fanni
104 recept
A vadhús autentikus része a magyar konyhának, magas ára miatt azonban kevesen jutnak szép, jó minőségű alapanyaghoz. Ha mégis vállalkozunk az elkészítésére, legjobb, ha a szarvashúst választjuk, hiszen belőle készülnek a legfinomabb vadételek. Elkészíthetjük szelet húsként is, de még jobb, ha pörköltet készítünk belőle, ami a hosszú főzés alatt finom omlós, puha lesz.