r
Nosalty Logó

Csodás szarvaspörkölt áfonyával

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kristyán Fanni
Csodás szarvaspörkölt áfonyával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A pörkölthöz

Összesen 483 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A pörkölthöz

Összesen 1924 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A pörkölthöz

Összesen 92 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    59.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2265.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    1500 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    403.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    287 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 483 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    238.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    850 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9061.3 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    272 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    344 mg
  • Foszfor
    2276 mg
  • Nátrium
    5998 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.1 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1615.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    63 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1149 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    5147 micro
  • Lut-zea
    528 micro
Összesen 1924 kcal
  • 12% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    245 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 92 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

A pörkölthöz

  1. A húst megtisztítjuk, felkockázzuk.
  2. A felszeletelt hagymát lepirítjuk kevés olívaolajon, majd hozzáadjuk a húst.
  3. A paradicsomot felszeleteljük, megtisztítjuk a magoktól, ha nem szeretjük a héját, akkor pedig tegyük forró vízbe, majd hámozzuk meg.
  4. A felszeletelt paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát hozzá adjuk a húshoz.
  5. Ezután jöhetnek a fűszerek, pár szem borókabogyó, babérlevél, majoranna és a kakukkfű.
  6. Öntsük fel borral az edényt, addig, hogy ellepje a húst, majd kezdjük el közepes lángon pörkölni.
  7. Időnként kevergessük meg, és amikor már elfőtt róla a lé, pótoljuk borral, vagy ha nem szeretnénk túl intenzív ízt, akkor vízzel. Néha kóstoljuk meg, és fűszerezzük, ha szükséges.
  8. Ezt ismételjük másfél-két órán keresztül, amíg a hús finom puha lesz, a pörkölt pedig sűrű, szaftos.
  9. Utolsó lépésként adjunk hozzá friss áfonyát, valamint áfonyalekvárt. Az áfonyalekvár mennyiségét szabjuk saját ízlésünkre, attól függően, hogy mennyire szeretnénk édeskés pörköltet.
  10. Igazi zalai módra készítsünk hozzá dödöllét, tálaljuk áfonyalekvárral és ecetes lilahagymával.
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 31
  • 7 napos nézettség: 272
  • Össznézettség: 8914
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 19.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Csodás szarvaspörkölt áfonyával
Kristyán Fanni 89 recept

A vadhús autentikus része a magyar konyhának, magas ára miatt azonban kevesen jutnak szép, jó minőségű alapanyaghoz. Ha mégis vállalkozunk az elkészítésére, legjobb, ha a szarvashúst választjuk, hiszen belőle készülnek a legfinomabb vadételek. Elkészíthetjük szelet húsként is, de még jobb, ha pörköltet készítünk belőle, ami a hosszú főzés alatt finom omlós, puha lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

6 mesébeillő arborétum országszerte

A tavaszi virágzás jegyében egy olyan arborétum-gyűjtést hoztunk nektek, amiket érdemes meglátogatni, különösképpen ebben az időszakban. A hazai flóra legfőbb képviselőivel találkozhattok az arborétumokban, ami csodás kikapcsolódást jelent a hétvégére!

Balogh Lilla

További cikkek