Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás-gombás szarvaspörkölt

Áfonyás-gombás szarvaspörkölt
Áfonyás-gombás szarvaspörkölt
265 perc / előkészület: 15 perc főzés: 250 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A páromnak volt születésnapi bulija a napokban, és e nemes alkalomból készítettem el a barátainknak. Tejszínes krumplit csináltam mellé, és savanyú uborkával tálaltam. Az íze nagyon tömény lett, szóval kisadag is elég belőle egy személynek, főleg így a krumplival.

hozzávalók / 7 adag

ajánlat

Nagyon finom mellé a krumplilángos. Vörösborral kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Bográcsban készíteni nem kötelező! Felkockázzuk a szarvashúst, a hagymát és a tv paprikát is. A hagymát elkezdjük dinsztelni a kacsazsíron, majd hozzádobjuk a paprikát és a felszeletelt gombát. Ha átpárolódott, beledobjuk a bográcsba a húst és együtt rotyogtatjuk őket.
  2. Közben mozsárban összetörjük a fűszereket (kivéve a babért).
  3. Ha a hús "kifehéredett" megszórjuk az összezúzott fűszerekkel, a babérral és a pirospaprikával és belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk az áfonyalekvárt és ha kell még, felöntjük kevés vízzel.
  4. 3-4 órán át csak főzzük!
  5. Mikor már majdnem puha a hús beleüntjük a vörösbort, és azzal készre pároljuk. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 59 726
elküldve: 31
receptkönyvben: 177
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Katicabogaram

Mióta szakács: 2012.03.07.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szarvaspörkölt bográcsban, bográcsos szarvaspörkölt csiperkegombával, szarvaspörkölt áfonyadzsemmel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csavar74
Csavar74 Wed, 2016-07-27 10:08

Ahány ház annyi szokás,ez egy nagyon finom étel.Mi szoktunk belerakni majorannát,és borsikafűvet is.Illetve egyetlen jó tanács,pörköltre sosem szabad vizet önteni,ennek az a titka,hogy a hús minden kilójára kell kb 40 dkg vöröshagyma,és minden kiló húsra kell számolni egy közepes paradicsomot és egy kisebb-közepes paprikát,ezektől lesz alatta lé,és sűrű lesz a "szaftja" a végén nem pedig vékony és íztelen pirospaprikás valami.A másik dolog a vörösbor minősége ami nagyon fontos,száraz vagy félszáraz jó évjáratú többféle szőlőt tartalmazó testes bor legyen,ez is sokat dob rajta. Nem kritikának szántam :-)

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Thu, 2013-07-25 10:07

Kicsi a világ Katicabogaram!
Te Gyöngyösön laksz, én meg Gyöngyöspatán vadászom..........
Köszi a krumpli receptet, nem egy "Istentől elrugaszkodott" ötlet-étek, ki fogom próbálni!
Üdvözlettel: Bandipapa

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Thu, 2013-07-25 10:15

Ha erre tetszik járni és van felesleges nyuszija vagy fácánja, akkor én szívesen fogadom! :) Meg persze az újabb vadételes jó tanácsokat is!
Szép napot!

Bogi

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Thu, 2013-07-25 09:40

Szép napot Kedves "Gasztrofüggő" Sorstársaim!
Mint vadász ember, koromból adódóan sokszor főztem és főzök vadat főleg bográcsban. A recepthez csupán annyi hozzáfűznivalóm van, hogy a hagymát apróra vágott és jól kisütött szalonna zsírján párolom, a gombát akkor adom hozzá amikor még kicsit rágós a hús (én akkor szeretem a legjobban, mindig lopok belőle). A gomba enged annyi levet amivel a hús puhára fő és sokkal jobban érvényesül az íz. A köret: esküszöm nem tudom mi az a tejszínes krumpli! Olyan mint a krumplipüré? A párom köménymagos vízben főtt krumplival szereti, én és "ivartársaim" hatalmas vastag szelet friss kenyérrel, azzal lehet igazán tunkolni..... Ja, a jó vörösbort nem csak a pöribe, de a főzőbe is illik töltögetni.
Mindenkinek jó étvágyat.
Üdv. Bandipapa

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Thu, 2013-07-25 09:51

Kedves Bandipapa!
Én is nagyon szeretem az alávágott füstölt szalonnát! Szoktam is úgy csinálni. A tejszínes krumpli pedig csupán annyiból áll, hogy a karikázott krumplit sózzuk-borsozzuk, beletesszük egy jénaiba és felöntjük tejszínnel addig, hogy ellepje. És így sütjük puhára a sütőben. Az egyik vadászbálon ettem így a vaddisznópörköltet.
Az én keresztapukám is vadász, azóta többször is ki lettem oktatva a jó vadpörköltből és nála sem hiányozhat a szalonna, na meg a jó vörösbor! :)
Köszönöm, hogy megtisztelt hasznos tanácsaival!
Üdv.: Bogi :)

Sancho
Sancho Sat, 2012-05-19 08:17

Szerintem inkább belefőzni 2 kg krumplit, a legvégén. Kiadósabb lesz.

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Fri, 2012-05-18 21:31

Szia!
Erre csak azt tudom mondani, hogy próbáld ki tejszínes burgonyával. És ha utána sem változik a véleményed, akkor ne pároztasd őket.
De hidd el, ez kipróbált párosítás és eddig senki sem panaszkodott. :)
Próba cseresznye, nem kell görcsösen ragaszkodni a megszokott dolgokhoz.
Üdv: Bogi

csato
csato Fri, 2012-05-18 20:39

szia!
A pörihez hozzászólni valóm nincs.Ki így-ki úgy.De komolyan mellé tejszínes burgonya?Ne......légyszi!Bármi krokett,sajtfánk,burg.fánk akármi!Bár hülyeség amit írtam,mert ki mivel,hogy, mikor, miért.Azért őket nem pároztatnám........

388
szarvascomb 1.5 kg
száraz vörösbor 3 dl
csiperkegomba 0.5 kg
vöröshagyma 3 közepes fej
kacsazsír 2 ek
tv paprika 1 db
fűszerpaprika 1 ek
fokhagyma 2 gerezd
áfonyadzsem 3 ek
babérlevél 2 db
borókabogyó 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint