Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes Mince lepénykék

Gluténmentes Mince lepénykék
Gluténmentes Mince lepénykék
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti mince pie avagy lepényke sütőtepsije a háttérben látható. 6 cm széles, 1 cm mély minden egyes mélyedés. Ehelyett kis tortaformácskákat használhatunk. Sajnos a muffin sütőforma túl mély ezekhez a lepényekhez. A tészta omlós lesz, a töltelék nem túl édes. Nagyon laktató.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Mince Meat-hez

ajánlat

A mogyoró pörkölése kiszárítja, ízletesebbé teszi, és a héját könnyebben lemorzsolhatóvá a törökmogyorónak. Minden dióféle íze karakteresebb lesz pörkölés által. Mince meat helyett szárított gyümölcsöket keverjünk össze lekvárral, de ízben sajnos utána sem ér.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A törökmogyorót 200 Celsius fokon 5-10 perc alatt pörköljük. A sütőt 180 Celsius fokra mérsékeljük. Hagyjuk lehűlni a mogyorót, és lemorzsoljuk a héját. Konyhai robotgépben megőröljük, sőt addig daráljuk, míg összeáll, majdnem mogyoróvajjá daráljuk.
  2. A rizs- és csicseriborsó lisztet és a xantanát összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a cukrot és sót.
  3. Belegyúrjuk a vajat és mogyorómasszát. Lágy tésztát kell kapjunk, ami nem ragad. Ha szükséges, lisztet adhatunk még hozzá.
  4. 6 cm átmérőjű és maximum 2 cm mély formácskákba diónyi mennyiségű tésztát szétnyomkodunk, egyenletes vastagságúra. A formákat nem kell kikenni.
  5. Egy evőkanál mince meat-et helyezünk minden egyes tésztába. Ne töltsük túl őket. Egy-egy diónyi adag tésztát a tenyerünkön szétnyomunk, és a lepénykék tetejére helyezzük. Ne felejtsünk el fogpiszkálóval lyukat fúrni a lepénykék tetején, hogy a gőz eltávozhasson, különben szétrobbanhat a lepénykénk.
  6. Csillagokat is vághatunk a lepénykék tetejére. Diónyi méretű tésztát deszkán lelapítunk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kinyomjuk. Késsel csillagot vágunk belőle. Persze, ha van ilyen kis csillagformánk vagy bármilyen más kiszúró forma, amit használni szeretnénk, sokkal könnyebb! A lényeg, hogy 5 cm átmérőjű vagy kisebb legyen.
  7. A lepénykéket fedő nélkül is hagyhatjuk. Kisülés után, lehűlve, porcukorral szórhatjuk vagy cukormázzal díszíthetjük.
  8. Ha a sütő rácsai túlságosan messze vannak egymástól - mint az enyém - és a formák nem állnak meg rajta vízszintesen, akkor egy nagy sütőtepsire rakjuk a lepénykéket, és úgy süssük. 20 perc alatt kész.
  9. Hagyjuk a formákban kihűlni. Ilyenkor porhanyósak! Nagyon óvatosan a tenyerünk felett fejtetőre fordítjuk, és a formákat óvatosan összenyomjuk kicsit. A kezünkbe hullik majd, és óvatosan dobozba vagy tálra helyezzük. A lepények egy nap múlva jobban összeállnak, és könnyebben kezelhetőek. 15-20 db lesz belőle, attól függően, hogy bevonjuk-e tésztával.

Mince Meathez

  1. A mandarinok héját egy közepes tepsibe vagy jénaiba lereszeljük.
  2. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és apró darabokra vágjuk, és a tepsibe vagy jénaiba tesszük. A mandarinok levét kifacsarjuk, és az almára öntjük, így nem barnul meg.
  3. A szárított gyümölcsöket, barna cukrot és fűszereket rászórjuk, és összekeverjük.
  4. A ledarált hájat is belekeverjük (vagy a lereszelt vagy apró darabokra vágott vajat).
  5. A tepsit vagy jénait tiszta konyharuhával vagy folpackkal betakarjuk, és egy éjszakára vagy 8-12 órán át pihentetjük.
  6. A folpackot vagy konyharuhát eltávolítjuk, és az almás gyümölcsös masszát átkeverjük.
  7. Most már alumínium fóliával fedjük be a tepsit vagy jénait. A sütőt 120 C fokra előmelegítjük, és 3 órán át szárítjuk.
  8. Miután kihűlt, belekeverjük a rumot vagy konyakot. Tiszta üvegekbe töltjük. Ebből a mennyiségből 1 liter lesz. Légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen tárolva egy évig eláll. Ebből a keverékből kb. 15 evőkanálnyi mennyiségre lesz szükségünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 805
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mince pie, gyümölcsös torta, szárított gyümölcsös tortácska, téli gyümölcstorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

956
vaj 10 dkg
nádcukor 2 ek
törökmogyoró 15 dkg
rizsliszt 5 púpozott ek
csicseriborsóliszt 4 púpozott ek
1 csipet
xantana 1 csapott ek
mandarin 3 közepes db
alma 200 g
mazsola 400 g
kandírozott citromhéj 40 g
kandírozott narancshéj 40 g
tőzegáfonya 20 g
aszalt sárgabarack 20 g
barna cukor 125 g
fahéj 2 kávéskanál
koriander 1 teáskanál
szerecsendió 1 db
szegfűszeg 1 teáskanál
gyömbérpor 1 teáskanál
sertésháj 120 g
barna rum 50 ml