Törökmogyoró

Törökmogyoró

Leírás

Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos mogyorófaj, ősz elején érő, ízletes csemege. Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb. A mogyoró, így a törökmogyoró is hagyományos és változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Az édesipar levantei mogyoró néven ismeri (hazai csokoládégyáraink mind a mai napig Iránból vásárolják). Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként kínálhatjuk. Belső, barna héját úgy a legkönnyebb eltávolítani, ha sütőben pirítjuk. Forrás: Wikipédia

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A dióhoz hasonlóan, az avasodást megelőzendő, hűtőszekrényben tároljuk. ;

571 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek