Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (1)

leírás

Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos mogyorófaj, ősz elején érő, ízletes csemege.
Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb.
A mogyoró, így a törökmogyoró is hagyományos és változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Az édesipar levantei mogyoró néven ismeri (hazai csokoládégyáraink mind a mai napig Iránból vásárolják).
Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként kínálhatjuk.
Belső, barna héját úgy a legkönnyebb eltávolítani, ha sütőben pirítjuk. 
Forrás: Wikipédia 

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A dióhoz hasonlóan, az avasodást megelőzendő, hűtőszekrényben tároljuk.
 

Törökmogyoró alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (1)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        KTurcsi
        Barkóca / KTurcsi Sat, 2011-11-12 16:03

        Amiről nem szól az ismertetés, hogy Magyarországon is megél és terem a törökmogyoró. Sőt nagyon szép kis fa tökéletesen szabályos, nem túl nagy kúp koronája van.
        Így bárki elültetheti akár kisebb kertbe is, és szüretelhet a saját fájáról.