Törökmogyoró

A törökmogyoró régóta ismert és használt olajos magféle, ami nemcsak finom, de tápláló is. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is elterjedt, és bár a neve török eredetre utal, valójában a mediterrán térség több országában őshonos. Sütemények, csokoládék, italok és sós rágcsák alapanyaga.

Leírás

Törökmogyoró – receptek, leírás, tippek

A törökmogyoró (más néven közönséges mogyoró) a mogyorófélék családjába tartozó, ízletes, tápláló mag. Magas zsírtartalma miatt kiváló energiaforrás, de emellett E-vitaminban, fehérjében, rostban és antioxidánsokban is gazdag. A világ legnagyobb mogyorótermelője Törökország, innen ered az elnevezése is. Hazánkban is termeszthető, gyakran bokros növényként fordul elő kertekben vagy vadon.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a törökmogyoró?

Törökmogyoró

A törökmogyoró a Corylus avellana nevű növény termése, amely egy lombhullató cserje vagy kisebb fa. Kemény héjú, gömbölyded vagy kissé ovális magja ízletes, kissé édeskés aromájú. A mogyorófa már az ókorban is ismert volt – nemcsak étkezésre használták, hanem gyógyászati célokra is. Hazánkban is megtalálható, főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység lankáin. A boltokban gyakran pörkölt, hámozott vagy darált formában kapható.

Hogyan vásároljuk?

A mogyoró héjas, hámozott, pörkölt és darált formában is elérhető. Vásárláskor fontos figyelni arra, hogy a mogyoró ne legyen avas – különösen pörkölt állapotban, mert a magas olajtartalom miatt könnyen megavasodik. A hámozott mogyoró akkor jó, ha egységes színű, fénytől és nedvességtől védett csomagolásban van. Piacon, bioboltban és szupermarketekben is könnyen beszerezhető.

Hogyan tároljuk?

A mogyoró szobahőmérsékleten is eltartható néhány hétig, de hosszabb tárolás esetén érdemes hűtőben vagy fagyasztóban tartani, légmentes dobozban. A héjas mogyoró tovább friss marad, de ha már hámozott vagy pörkölt formában van, akkor különösen ügyelni kell a nedvességtől és a levegőtől való elzárásra.

Mire jó a törökmogyoró?

A törökmogyoró E-vitaminban gazdag, ami antioxidánsként védi a sejteket az öregedéstől és a káros hatásoktól. A benne található telítetlen zsírsavak jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Magas fehérjetartalma miatt sportolóknak is hasznos lehet, ráadásul rosttartalma miatt az emésztést is támogatja. Allergiások viszont fokozottan figyeljenek rá, mert gyakori allergén.

Mi készülhet a törökmogyoróból?

A mogyoró klasszikusan sütemények és desszertek kedvelt alapanyaga: jól illik muffinba, tortába, csokoládékrémbe. A híres mogyorókrémek (pl. Nutella) egyik fő összetevője, olasz desszertekbe is fantasztikus. Felhasználható granolákban, zabkásákban, csokis-mogyorós kekszekben, pitékben. Sós változatban is népszerű, akár pirítva, fűszerezve, saláták tetejére szórva. Darált mogyoróval panírozni is lehet – különleges ízt ad például egy sajttal töltött húsételnek. Olaj formájában salátákhoz, mártásokhoz is kiváló.

Még több törökmogyorós receptért görgess lejjebb!

629
Kalória
13.7g
Fehérje
17g
Szénhidrát
61.2g
Zsír
5.8g
Víz
-
Koleszterin
11g
Élelmi rost
3.5g
Cukor

100 g Törökmogyoró

fehérjetartalom

13.7 g

zsírtartalom

58.419 g

szénhidráttartalom

17 g

víztartalom

5.79 g

gramm törökmogyoró?

Top ásványi anyagok

Foszfor

310 mg

Magnézium

160 mg

Kalcium

149 mg

Mangán

12.65 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.585 g

E vitamin

17.5 mg

C vitamin

2 mg

Niacin - B3 vitamin

1.55 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.7 g

Zsír

telített zsírsav

4.669 g

egyszeresen telített zsírsav

48.192 g

többszörösen telített zsírsav

5.558 g

ásványi anyagok

Kalcium

149 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

160 mg

Foszfor

310 mg

Cink

2.2 mg

Réz

1.6 mg

Mangán

12.65 mg

Szelén

4.1 µg

szénhidrát

rost

11 g

cukor

3.49 g

víz

5.79 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.475 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

1.55 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.815 mg

Folát

78 µg

Alfa-karotin

2 µg

Béta-karotin

23 µg

E vitamin

17.5 mg

A vitamin

2 µg

C vitamin

2 mg

B6 vitamin

0.585 g

611 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...