Kandírozott narancshéj

Kandírozott narancshéj

Leírás

Kandírozott narancshéj – receptek, leírás, tippek

A kandírozott narancshéj édes, kesernyés, narancsízű alapanyag, és főként sütemények készítéséhez használják. Mivel a narancshéj víztartalma meglehetősen alacsony, ezért a kandírozás folyamata akár 1-2 nap alatt is végbemehet, szemben a lédús gyümölcsökkel, ahol akár egy hónapig is eltarthat a gyártás.

kandírozott narancshéj olyan narancshéj, amelyet cukros szirupban főznek, majd szárítanak, hogy édes, rágós édességet készítsenek belőle. A kandírozás során a narancshéj a cukorsziruptól megpuhul, és a cukor kristályosodása révén édes, enyhén citrusos ízt kap. Elegáns, finom ajándék és nassolnivaló, és főleg a téli ünnepi időszakban népszerű.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kandírozott narancshéj?

A kandírozás egész vagy darabolt gyümölcsök cukorban való tartósítását jelenti, de a gyümölcsök mellett bizonyos virágokat (ibolya), gyökereket (gyömbér), gesztenyét, mandulát és a citrusfélék héját is lehet kandírozni.

Már a 14. században igen kedvelt csemege volt Nyugat-Európában, a középkorban „szobai fűszernek” nevezték. A folyamat úgy zajlik, hogy a gyümölcsöket sorban, egyre nagyobb töménységű szirupfürdőkkel itatják át, ügyelve a folyamatosságra, hogy a cukor úgy lépjen a gyümölcs víztartalmának helyére, hogy közben ne keményítse meg a gyümölcshúst.

Hogyan vásároljuk?

A kandírozott narancshéjat megvásárolhatjuk édességboltokban, de otthon is elkészíthetjük. Gasztroajándéknak sem utolsó, és persze süteményekben is isteni. Főleg karácsonykor használjuk és fogyasztjuk, így leginkább ebben az időszakban keressük a cukrászdákban, delikáteszboltokban.

Mire jó a kandírozott narancshéj?

A kandírozott narancshéjat gyakran használják édességek, sütemények díszítésére, de magában falatozva is fogyasztható. Az édességben lévő aromák, a citrusos íz és a cukor különleges élményt nyújtanak. A kandírozott gyümölcsök nemcsak édességként szolgálnak, hanem számos karácsonyi és egyéb ünnepi sütemény alkotórészeként is szerepelhetnek.

Mi készülhet kandírozott narancshéjból?

Tehetjük omlós stollenkekszekbe, óriás cruffinba, olasz, ünnepi narancsos-csokis ciambellába, mandulás moszkauerbe, marcipános-túrós Stollenbe, karácsonyi citromos kevert süteménybe, illatos karácsonyi kuglófba, de nürnbergi mézeskalácsba is.

Még több kandírozott narancshéjas receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Kandírozott narancshéjat leginkább a téli, ünnepi szezonban fogyasztunk, így általában a cukrászdákban is ilyenkor a legkelendőbb, de nagyobb boltok édességes polcain is kereshetjük, ha nem magunk készítjük házilag.

hogyan tároljam

Száraz, sötét, hűvös helyen.

100g Kandírozott narancshéj

fehérjetartalom

0.34 g

zsírtartalom

0.038 g

szénhidráttartalom

82.74 g

víztartalom

16.7 g

gramm kandírozott narancshéj?

Top ásványi anyagok

Nátrium

98 mg

Kalcium

18 mg

Foszfor

5 mg

Magnézium

4 mg

Top vitaminok

Kolin

2.2 mg

E vitamin

0.04 mg

Lutein+zeaxantin

11 µg

Béta-karotin

9 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.34 g

Zsír

telített zsírsav

0.01 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.02 g

ásványi anyagok

Kalcium

18 mg

Vas

0.17 mg

Magnézium

4 mg

Foszfor

5 mg

Nátrium

98 mg

Cink

0.05 mg

Réz

0.029 mg

Mangán

0.111 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

80.68 g

víz

16.7 g

vitaminok

Kolin

2.2 mg

Béta-karotin

9 µg

Béta-kriptoxantin

5 µg

Lutein+zeaxantin

11 µg

E vitamin

0.04 mg

K vitamin

0.3 µg

A vitamin

1 µg

257 találat

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...