Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

Ez az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon) és fontos: nem keverendő össze a tőzegáfonyával (Vaccinium oxycoccos), ami magyar reliktum faj és szigorúan védett!
Az amerikai tőzegáfonya Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörösáfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény.
Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízű.
Az amerikai tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Nátriumot, foszfort, káliumot, is tartalmaz.
A gyümölcsből friss ivólé, de aszalvány, vagy gyümölcstea is készíthető. Friss gyümölcsként, tortákhoz, süteményekhez, joghurtokhoz, desszertekhez illik. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható. Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, antibakteriális hatása miatt, a bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére, amelyek általában gyulladásokhoz vezetnek, az immunrendszer erősítésére, étvágygerjesztőnek is ajánlják. Húgyúti fertőzések ill. gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas.
(Forrás: Wikipédia)
 

mikor vegyem

Frissen októbertől decemberig, szárítva egész éven át.

hogyan tároljam

A friss tőzegáfonya hűtőben tartva néhány hónapig eláll. Az aszalt formában gyári csomagolásban hagyjuk. A friss gyümölcs lefagyasztva kb. 1 évig felhasználható.

Tőzegáfonya alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!