Tőzegáfonya

Tőzegáfonya

Leírás

Ez az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon) és fontos: nem keverendő össze a tőzegáfonyával (Vaccinium oxycoccos), ami magyar reliktum faj és szigorúan védett! Az amerikai tőzegáfonya Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörösáfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény. Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanóhúsú, enyhén fanyar ízű. Az amerikai tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Nátriumot, foszfort, káliumot, is tartalmaz. A gyümölcsből friss ivólé, de aszalvány, vagy gyümölcstea is készíthető. Friss gyümölcsként, tortákhoz, süteményekhez, joghurtokhoz, desszertekhez illik. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható. Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, antibakteriális hatása miatt, a bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére, amelyek általában gyulladásokhoz vezetnek, az immunrendszer erősítésére, étvágygerjesztőnek is ajánlják. Húgyúti fertőzések ill. gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Frissen októbertől decemberig, szárítva egész éven át.

hogyan tároljam

A friss tőzegáfonya hűtőben tartva néhány hónapig eláll. Az aszalt formában gyári csomagolásban hagyjuk. A friss gyümölcs lefagyasztva kb. 1 évig felhasználható.

Címlapról ajánljuk

HETI MENÜ: készülünk a karácsonyra – főszerepben a fahéj

Mi már készülődünk a karácsonyra, és ennek az alaphangulatnak az illatok és ízek is kötelező elemei – ide tartozik a fahéj is, amit most nemcsak süteményekbe csempészünk bele, hanem különleges fogásokba is, hogy lássátok, milyen kreatívan és sokoldalúan használható fűszer. A menühöz pedig remekül illik majd a Coca-Cola legújabb terméke, a Coca-Cola Zero Fahéj is! (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek