r
Nosalty Logó

Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hobbychef
Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Káposztához

Gombóchoz

Összesen 711 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Káposztához

Gombóchoz

Összesen 2840 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Káposztához

Gombóchoz

Összesen 138 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2120 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    1706 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    364.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    442 micro
Összesen 711 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.9 g

Zsír

  • Összesen
    208.4 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    521 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8479.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    6822 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1457.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    346 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    407 micro
  • Kolin:
    362 mg
  • Retinol - A vitamin:
    327 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1766 micro
Összesen 2840 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 138 kcal

Hozzávalók

Káposztához

Gombóchoz

Elkészítés

Káposztához

  1. Egy fazékban a zsíron megsütjük a szalonnát, félretesszük. A hagymát aprítjuk, a húst kockára vágjuk.
  2. Elkészítjük a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezzük.
  3. A fazékba rakunk 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezzük.
  4. Szórunk rá egy kevés lisztet, majd zárjuk káposztával. A tetejét megszórjuk paprikával, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzzük. Ha kevés a víz, tetszés szerint pótoljuk.
  5. Amikor megfőtt, öntünk bele fehérbort, és keverünk bele tejfölt. Felforraljuk.
  6. Tálaláskor kanalazunk még rá tejfölt, teszünk rá sült szalonnát, s meglocsoljuk chiliszósszal.
  7. Fehér kenyérrel ettem, s vörösbort ittam hozzá.
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 9889
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Hobbychef 738 recept

Már írtam több helyen is, hogy ennek az ételnek semmi köze a székelyekhez, Erdélyhez. Ezért téves a székelykáposzta elnevezés. Az étel Petőfi Sándor Székely József könyvtáros barátjáról kapta a nevét. Egy alkalommal a költő betért barátjával egy fogadóba. Mivel már csak maradékok voltak, ami már nem tett ki két rendes adagot, József arra kérte a korcsmárost, hogy öntse össze a pörköltet a káposztafőzelékkel Ebből lett egy új étel, amit aztán a vendéglős elnevezett a könyvtárosról. Az étek annyira ízlett Petőfiéknek, hogy később is gyakran visszajártak székelykáposztát enni, a korcsmáros pedig felvette a kínálatába, az étel végül nagy tetszést aratott a vendégek körében. Ma már a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az. Persze lehet, hogy mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus székely ételnek tartják a székelykáposztát.

Hozzávalók

Káposztához

Gombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...