Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal

Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal
Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már írtam több helyen is, hogy ennek az ételnek semmi köze a székelyekhez, Erdélyhez. Ezért téves a székelykáposzta elnevezés. Az étel Petőfi Sándor Székely József könyvtáros barátjáról kapta a nevét. Egy alkalommal a költő betért barátjával egy fogadóba. Mivel már csak maradékok voltak, ami már nem tett ki két rendes adagot, József arra kérte a korcsmárost, hogy öntse össze a pörköltet a káposztafőzelékkel Ebből lett egy új étel, amit aztán a vendéglős elnevezett a könyvtárosról. Az étek annyira ízlett Petőfiéknek, hogy később is gyakran visszajártak székelykáposztát enni, a korcsmáros pedig felvette a kínálatába, az étel végül nagy tetszést aratott a vendégek körében.
Ma már a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az. Persze lehet, hogy mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus székely ételnek tartják a székelykáposztát.

hozzávalók / 4 adag

Káposztához

Gombóchoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy fazékban a zsíron megsütjük a szalonnát, félretesszük. A hagymát aprítjuk, a húst kockára vágjuk.
  2. Elkészítjük a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezzük.
  3. A fazékba rakunk 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezzük.
  4. Szórunk rá egy kevés lisztet, majd zárjuk káposztával. A tetejét megszórjuk paprikával, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzzük. Ha kevés a víz, tetszés szerint pótoljuk.
  5. Amikor megfőtt, öntünk bele fehérbort, és keverünk bele tejfölt. Felforraljuk.
  6. Tálaláskor kanalazunk még rá tejfölt, teszünk rá sült szalonnát, s meglocsoljuk chiliszósszal.
  7. Fehér kenyérrel ettem, s vörösbort ittam hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 509
elküldve: 4
receptkönyvben: 59
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

Hobbychef

Mióta szakács: 2013.06.27.
738 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Fehérboros székelykáposzta oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, tejfölösen, tejfölös-fehérboros székelykáposzta, székelykáposzta másképp

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2015-04-16 20:21

Kedves Szakácstársam!
Teljesen helytálló a sztorid az elnevezésről, ezért ez mindenkit feljogosít arra, hogy a saját ötlete és tehetsége alapján készítse el a saját székelykáposztáját.
További sok - sok jó receptet kívánok Neked és egyben irigyellek a grafomániádért. Ennyi receptet képtelen lennék feltenni.
Zoli

709
disznózsír 1 ek
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 db
sertésoldalas 10 dkg
füstölt tarja 10 dkg
savanyú káposzta 50 dkg
kolbász 10 dkg
fokhagyma 1 gerezd
chili 1 db
0 ízlés szerint
fekete bors 1 kávéskanál
csípős fűszerpaprika 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
kakukkfű 1 kk
majoranna 1 kk
babérlevél 1 db
fehérbor 1 dl
tejföl 2 dl
chiliszósz 1 teáskanál
víz 5 dl
darált sertéshús 10 dkg
rizs 0.5 bögre
tojás 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint