r
Nosalty Logó

Házias székelykáposzta

Simon Gábor
Székelykáposzta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Székelykáposzta

956
Kalória
21.6g
Fehérje
28.3g
Szénhidrát
84.4g
Zsír
541.8g
Víz
54.7g
Koleszterin
7g
Élelmi rost
6.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Székelykáposzta

Összesen 956 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Székelykáposzta

Összesen 5730 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Székelykáposzta

Összesen 135 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    84.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2011.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    1722 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    541.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    340 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    778 micro
Összesen 956 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    129.5 g

Zsír

  • Összesen
    506.2 g
  • Telített zsírsav
    191 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    328 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12068.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    251 mg
  • Foszfor
    784 mg
  • Nátrium
    10329 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    169.8 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    3250.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    412 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    303 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    2038 micro
  • β-crypt
    384 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4665 micro
Összesen 5730 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 135 kcal

Elkészítés

Székelykáposzta

  1. Először a füstölt szalonnát vágjuk fel apró kockákra, és pirítsuk le zsírjára. Amikor szépen megsült a szalonna, akkor mehet bele a nagyobb kockákra vágott kolbász és kolozsvári szalonna. A hagymát és a paprikát finomra vágva adjuk hozzá ezen a ponton.
  2. Pirítsuk le szépen a pörköltalapot, ezután mehet is bele a kockákra vágott sertésdagadó. Dagadó helyett nyugodtan lehet használni combot, lapockát, de akár tarját is. A húst süssük át alaposan, kissé pörköljük is oda, mivel a keletkező pörzsanyag fogja megadni a pörkölt lelkét. Vegyük takarékra a lángot, ezután sózzuk, borsozzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és a fűszerpaprikát.
  3. Kavarjuk át, és egyből öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Rotyogtassuk takarékon a pörköltöt, időnként megkeverve. Amikor teljesen elfőtt a leve, öntsük fel újra. Ezt akár háromszor, négyszer is meg kell ismételni, amíg megpuhul a hús. Így lesz igazán egynemű és sűrű a pörkölt szaftja.
  4. Amikor már majdnem teljesen puha a hús, akkor öntsük bele a rizst, kavarjuk el, majd halmozzuk rá a savanyított káposztát. Öntsünk hozzá még vizet, ha kevésnek bizonyul a szaft, mivel a rizs is magába fogja szívni a folyadékot.
  5. Fedjük le a káposztát, és főzzük takarékon további fél órát. Ezután adjuk hozzá még a tejfölt, kavarjuk át, végül rottyantsunk rajta egy utolsót.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 160 p

A téli hideg beköszöntével újra előtérbe kerülnek a kedvenc savanyú káposztás ételeink. A székelykáposztának is számos formája, verziója létezik, mi sertésdagadóból készítettük el, és rizst tettünk bele, így még gazdagabb lesz az étel, a benne lévő keményítőnek hála pedig berántani sem szükséges. Jó nagy kanál tejföllel és friss ropogós fehér kenyérrel verhetetlen.

házias székelykáposzta sok tejföllel, fehér kenyérrel
A házias székelykáposzta sok tejföllel, fehér kenyérrel az igazi
Simon Gábor / Nosalty

Kinek a töltött káposzta, kinek a székelykáposzta... te melyik csoportba tartozol, melyiket szereted jobban? Klasszikus magyaros egytálételekről van szó, melyek főleg a téli szezonban kerülnek az asztalunkra, és sok családban a karácsonyi-szilveszteri időszakban is fontos szerepet kapnak. Savanyú káposztás alap, sertéshús darált vagy kockára vágott formában, paprikás alap, tejföl és kenyér kísérőnek - hasonló ízvilág, mégis más mindkettő.

Na de hogyan is készül az autentikus székelykáposzta?

Két kedvenc egy tányéron:

az autentikus székelykáposzta (más néven székelygulyás) tulajdonképpen a savanyú káposztát ötvözi a sertéspörkölttel, egy laktató egytálétel formájában. Húsos, télies, és sokak szerint másnap a legfinomabb – hiszen tudjuk, felmelegítve csak a káposzta jó, de az nagyon.

A hús kiválasztása

A székelykáposzta hagyományosan sertéshúsból készül:

  • általában sertéslapockából
  • sertéscombból
  • vagy, mint ebben a receptben, sertésdagadóból
  • ezen kívül füstölt szalonna vagy füstölt kolbász is kerül bele a legtöbb receptúra szerint.

A zsírjára pirított szalonnán és kolbászon indított hagymás-paprikás pörköltalap a székelykáposzta lelke, erre kerül a sertéshús kockákra vágva, majd a fűszerek, később pedig a savanyú káposzta.

A séf tanácsa: a kockákra vágott sertéshúst süssük át alaposan, kissé pörköljük is oda, mivel a keletkező pörzsanyag fogja megadni a pörkölt lelkét!

házias székelykáposzta sok tejföllel, fehér kenyérrel, tányérban
Az autentikus székelykáposzta tulajdonképpen a savanyú káposztát ötvözi a sertéspörkölttel
Simon Gábor / Nosalty

Létezik természetesen húsmentes székelykáposzta is, melybe tehetünk gombát, lencsét, tofut is. A pikáns ízek kedvelői pedig használhatnak csípős paprikakrémet, chilit, chiliszószt, erős pirospaprikát és természetesen hegyes erős paprikát, esetleg még jalapeñót is.

Receptajánló:

Plusz tipp: ebben a receptben rizs is kerül a székelykáposztába, mely által laktatóbb, gazdagabb, sűrűbb lesz az étel, így külön lisztes rántást/habarást sem igényel majd. Tökéletes egytálétel!

Az elkészült székelykáposzta mellé kínáljunk friss kenyeret és tejfölt!

További receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hankusz Sára

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

7 nap, 7 étel – Főételnek is beillő laktató levesekkel...

Így, gőzerővel készülve az ünnepekre, tudat alatt is igyekszünk kicsit jobban odafigyelni, mi kerül a tányérra, hogy karácsonykor minden bűntudat nélkül csússzon le. A hétre laktató leveseket hoztunk nektek, amikkel a jóllakás garantált, így második sem kell utánuk. Elég lesz most egy fogás!

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...