
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Székelykáposzta
-
100 g füstölt szalonna
-
150 g csípős kolbász
-
150 g kolozsvári szalonna
-
2 nagy db vöröshagyma
-
2 db paprika
-
500 g sertésdagadó
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
1.5 ek fűszerpaprika
-
4 db babérlevél
-
1.5 l víz
-
1000 g savanyú káposzta
-
175 g tejföl
956
Kalória
21.6g
Fehérje
28.3g
Szénhidrátok
84.4g
Zsír
541.8g
Víz
54.7g
Koleszterin
7g
Rost
6.9g
Cukor
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
Székelykáposzta
-
17g füstölt szalonna109 kcal
-
25g csípős kolbász113 kcal
-
164 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
33g paprika5 kcal
-
83g sertésdagadó391 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
17g rizs60 kcal
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
29g tejföl58 kcal
Összesen
956
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
Székelykáposzta
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
150g csípős kolbász678 kcal
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
500g sertésdagadó2345 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
175g tejföl347 kcal
Összesen
5730
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
Székelykáposzta
-
2.4g füstölt szalonna16 kcal
-
3.6g csípős kolbász16 kcal
-
3.6g kolozsvári szalonna23 kcal
-
8.1g vöröshagyma3 kcal
-
4.7g paprika1 kcal
-
11.8g sertésdagadó56 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
35.5g víz0 kcal
-
2.4g rizs8 kcal
-
23.7g savanyú káposzta4 kcal
-
4.1g tejföl8 kcal
Összesen
135
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 84.4 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2011.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 1722 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 541.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 94 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 778 micro
Összesen
956
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 129.5 g
Zsír
-
Összesen 506.2 g
-
Telített zsírsav 191 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 328 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12068.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 637 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 251 mg
-
Foszfor 784 mg
-
Nátrium 10329 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.8 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 42 mg
Víz
-
Összesen 3250.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 412 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 303 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 151 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 562 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 120 micro
-
β-karotin 2038 micro
-
β-crypt 384 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4665 micro
Összesen
5730
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 77 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
135
kcal
Elkészítés
Székelykáposzta
- Először a füstölt szalonnát vágjuk fel apró kockákra, és pirítsuk le zsírjára. Amikor szépen megsült a szalonna, akkor mehet bele a nagyobb kockákra vágott kolbász és kolozsvári szalonna. A hagymát és a paprikát finomra vágva adjuk hozzá ezen a ponton.
- Pirítsuk le szépen a pörköltalapot, ezután mehet is bele a kockákra vágott sertésdagadó. Dagadó helyett nyugodtan lehet használni combot, lapockát, de akár tarját is. A húst süssük át alaposan, kissé pörköljük is oda, mivel a keletkező pörzsanyag fogja megadni a pörkölt lelkét. Vegyük takarékra a lángot, ezután sózzuk, borsozzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és a fűszerpaprikát.
- Kavarjuk át, és egyből öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Rotyogtassuk takarékon a pörköltöt, időnként megkeverve. Amikor teljesen elfőtt a leve, öntsük fel újra. Ezt akár háromszor, négyszer is meg kell ismételni, amíg megpuhul a hús. Így lesz igazán egynemű és sűrű a pörkölt szaftja.
- Amikor már majdnem teljesen puha a hús, akkor öntsük bele a rizst, kavarjuk el, majd halmozzuk rá a savanyított káposztát. Öntsünk hozzá még vizet, ha kevésnek bizonyul a szaft, mivel a rizs is magába fogja szívni a folyadékot.
- Fedjük le a káposztát, és főzzük takarékon további fél órát. Ezután adjuk hozzá még a tejfölt, kavarjuk át, végül rottyantsunk rajta egy utolsót.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Főzés ideje: 160 perc
A téli hideg beköszöntével előtérbe kerülnek újra a kedvenc savanyú káposztás ételeink. A székelykáposztának is számos formája, verziója létezik, mi sertésdagadóból készítettük el, és rizst tettünk bele, így még gazdagabb lesz az étel, valamint a benne lévő keményítőnek hála berántani sem szükséges. Jó nagy kanál tejföllel és friss ropogós fehér kenyérrel verhetetlen.