adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
3 ek olívaolaj
-
1 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 tk füstölt pirospaprika
-
1 tk őrölt fűszerkömény
-
1 tk majoranna
-
só ízlés szerint
-
2 ek sűrített paradicsom
-
7.5 dl víz
-
250 g tofu
-
3 db babérlevél
-
750 g savanyú káposzta
-
7.5 dl víz
-
bors ízlés szerint
520
Kalória
70.1g
Fehérje
25.9g
Szénhidrát
15.1g
Zsír
640.1g
Víz
-
Koleszterin
8.5g
Élelmi rost
5.8g
Cukor
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
6g olívaolaj53 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
0g só0 kcal
-
7 kcal
-
188g víz0 kcal
-
75g szejtán278 kcal
-
63g tofu90 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
188g savanyú káposzta36 kcal
-
188g víz0 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
15g növényi tejföl21 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
520
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g só0 kcal
-
26 kcal
-
750g víz0 kcal
-
300g szejtán1110 kcal
-
250g tofu360 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
750g savanyú káposzta143 kcal
-
750g víz0 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
60g növényi tejföl83 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2072
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
3.2g fehérbor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
1 kcal
-
24g víz0 kcal
-
9.6g szejtán36 kcal
-
8g tofu12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
24g savanyú káposzta5 kcal
-
24g víz0 kcal
-
0.2g balzsamecet0 kcal
-
1.9g növényi tejföl3 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
69
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.1 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2088.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 514 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 1300 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 640.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2301 micro
-
Lut-zea 559 micro
Összesen
520
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 280.6 g
Zsír
-
Összesen 60.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8353.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 2058 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 296 mg
-
Foszfor 714 mg
-
Nátrium 5201 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 103.6 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 34 mg
Víz
-
Összesen 2560.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 128 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 123 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 47 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 9204 micro
-
Lut-zea 2236 micro
Összesen
2072
kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 267.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 166 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 82 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 295 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
69
kcal
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd a zúzott fokhagymával együtt üvegesre pirítjuk az olívaolaj felén. Amikor már kicsit áttetszőek a hagymakockák, fűszerezzük ízlés szerint füstölt paprikával, köménnyel, majorannával, egy kevés sűrített paradicsommal és sóval-borssal.
- Abszolút opcionális, de mivel most az ünnepekre készülünk, kevés fehérbort is löttyintettünk a hagymás alapra, amin aztán zsírjára pirítjuk a fűszeres hagymát.
- Közben előkészítjük a húspótlókat: Eszter füstölt tofut, natúr szejtánt és magyaros/paprikás szejtánt használt. Utóbbi mivel már fűszerezett, egyből rámorzsolhatjuk a hagymára, míg a szeletelt-kockázott tofut és a natúr szejtát előbb kevés olajon megpirítjuk kevés fűszerrel.
- Amikor a fehérjéink megvannak, hozzáadjuk a hagymás alaphoz, amire jöhet rá a savanyú káposzta is. A káposztát mindig érdemes előtte megkóstolni és ha túl sós vagy savanyú, akkor kicsit átmosni. Ha pedig Eszter titkos trükkjét is kipróbálnátok, akkor csorgassatok hozzá egy kevés balzsamecetkrémet, ami tovább mélyíti az ízeket.
- Öntsük fel kb. 7,5 deci vízzel, majd lefedve hagyjuk főni legalább 30 percet. Mivel a hússal szemben a szejtán és a tofu már gyakorlatilag a főzés elején is fogyasztható, a főzés hosszát leginkább az határozza meg, mennyi idő alatt puhul meg a káposzta (vagy hogy roppanósan szeretjük).
- Amikor késznek ítéljük a káposztát, kiveszünk egy-két merőkanállal a levéből és egy kis tálban csomómentesre keverjük a növényi krémmel. Ha lédúsabb a káposztánk, érdemes kevés keményítőt is hozzákeverni, hogy behúzza a folyadékot.
- A növényi krémet ezután visszakanalazzuk a káposztára és hagyjuk pár percet együtt főni.
- A kész székelykáposztát azon melegében tálaljuk, kevés növényi krémmel és petrezselyemmel díszítve, mellé pedig pár szelet kenyér is dukál.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 45 p
Ha szeretnétek valami fűszeres, ízes klasszikussal készülni az ünnepekre, de nélkülöznétek a húsokat, akkor próbáljátok ki ezt az egyszerű, de mennyei és laktató mentes székelykáposztát!